Start to Matcha workshop – proeven van het groene Japanse goud

Eten, Mama 26 comments

Hype

Matcha, het lijkt wel het woord van 2016-2017. Overal zie je deze hype verschijnen. In België wordt dit drankje steeds populairder dankzij Sergio Herman en de boeken van Sandra Bekkari. Wie actief is op Pinterest en Instagram zag dit groene poeder zeker en vast al voorbij komen. 

Ik wou die matchathee wel eens proeven. Helaas blijkt dat er zeer weinig koffie- en theehuizen dit drankje aanbieden.  Ik ging dan maar op zoek naar het poeder om zelf aan te schaffen. Tijdens mijn zoektocht ondervond ik dat dit groene spul best duur is. Ik besloot om nog eventjes te wachten, want ik wou geen potje kopen van 40 euro om het na één slokje aan de kant te schuiven en nooit meer te openen.

“Wie actief is op social media, zag het poeder zeker en vast al eens voorbij komen.”

Matcha het ultieme superfood

Wat is die matcha precies en waarom is het zo duur? Om het poeder te verkrijgen, gaat er heel wat handwerk aan vooraf. De biologische Japanse theevelden worden 2 à 3 weken voor de oogst volledig bedekt met donkere doeken. De blaadjes van de plant behouden zo hun groene kleur. Ze worden minder bitter en al hun antioxidanten blijven bewaard. Bij de oogst worden de bovenste frise blaadjes handmatig geplukt om te verwerken tot het delicate drinkpoeder. De donkere blaadjes van de plant worden gebruikt voor de kookmatcha.


Matcha wordt vaak het ultieme superfood genoemd. Het helpt om je stressniveau te verlagen,  vergroot de mentale helderheid, stimuleert betere leerprestaties, gaat ouderdomseffecten tegen en verbetert de vetverbranding. Eén kopje matcha bevat ongeveer evenveel antioxidanten als 10 kopjes gewone groene thee. De antioxidanten zorgen ervoor dat onze huid in goede conditie blijft, verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een cholesterolverlagende werking. In één kopje doe je slechts 1/2 van een koffielepeltje waardoor je lang doet met een klein potje van 40gram.

Veel mensen vinden dat matcha bitter smaakt. Als de matcha correct klaar werd gemaakt, mag deze helemaal niet bitter smaken. De smaak van de thee is uniek en wordt umami genoemd. Umami is de vijfde smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Het betekent letterlijk “heerlijk” en is het best te omschrijven als een aangename hartige volle smaak.

Als je graag matcha wilt aankopen, let er dan op dat het product uit Japan afkomstig is en biologisch is. Zo weet je dat je de echte matcha te pakken hebt. Kijk ook na of je graag matcha wil gebruiken om mee te koken of als je er thee van wilt maken. Er is een groot prijsverschil tussen beide soorten.

Workshop

Na het bovenstaande te lezen, besef je vast waarom ik graag eens dit wonderdrankje wou proeven. Enkele dagen geleden volgde ik een workshop Start to Matcha gegeven door Nadia van Thee met een verhaal samen met mijn twee vriendinnen die bloggen op Tearoomers. De workshop ging door in CadauPhin, een gezellig winkeltje vol ambachtelijke producten.

De workshop startte met een introductie over matcha en het productieproces van het poeder. Nadia toonde ons prachtige foto’s van de mistige theevelden waardoor we even wegdroomden.  Daarna gingen we zelf aan de slag.

We kregen een mooie uitleg over welke materialen we nodig hadden om zelf matchathee te maken. Terwijl het water kookte, genoten we van een lekker frisse matchamojito en hapjes uit de winkel. We deden onze poeder in de kommen en begonnen het drankje op te kloppen tot er schuim op stond. Na de arbeid konden we lekker slurpen van onze heerlijke thee.

Ik vond de thee eigenlijk best wel lekker smaken. Het deed me een beetje denken aan een mengeling van gras en spinazie. Een smaak om aan te wennen, maar zeker en vast niet slecht! Ik kijk er naar uit om binnenkort nog meer lekkere matchathee te drinken.

26 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *