Kids Kind 6-12 jaar Kleuter lezen Lifestyle Peuter Prentenboeken

5 mooie kinderboeken over rouwen

Een tijd geleden zijn mijn broer en mijn omaatje helaas overleden. Uiteraard heeft dit ook zijn impact gehad hier op ons gezin, want ons marrainetje en mijn broer betekenden heel veel voor ons. Met de ganse familie komen we wekelijks samen om een boterham te eten en bij te kletsen. Hierdoor zagen we elkaar minstens eenmaal per week. Na een lange periode in het ziekenhuis en de strijd tegen een lelijke ziekte heeft onze oma eindelijk haar rust kunnen vinden.

Wat zal ze een groot gemis zijn. Niet enkel voor ons, maar ook voor Tilde. In het artikel hieronder schrijf ik meer over de rouwverwerking bij jonge kinderen en geeft Nathalie van Unicorns & Fairytales tips over 5 mooie kinderboeken over rouwen. Naar aanleiding van haar tips, hebben wij in de bibliotheek ‘De Wensbloem’ (zie onder) in huis gehaald.

Rouwverwerking bij jonge kinderen

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen komen ooit in aanraking met de dood. Het verlies van een dierbaar persoon of hun favoriete huisdier kan een enorme impact hebben op de kids. Jonge kinderen gaan vaak anders om met rouw dan wij als volwassenen gewoon zijn. Zij verwerken het overlijden van een dierbare vaak meer in stukjes. Momenten van groot verdriet worden afgewisseld met momenten dat er gewoon gespeeld wordt en het kind plezier maakt. Jonge kinderen uiten hun gevoelens van verdriet, boosheid en verwarring vaak ook op een andere manier, een manier die niet altijd even goed te herkennen is als rouw. Zo kan het gebeuren dat ze plots lichamelijke klachten melden of moeilijk of agressief gedrag vertonen. Ook boosheid, ontkenning, slaap- en eetproblemen, onrust en concentratieproblemen en het heel veel zoeken van fysiek contact zijn uitingsvormen van rouw die wordt gezien bij jonge kinderen.

Hele kleine kinderen beseffen natuurlijk nog niet dat er iets mis is. Ze pikken de emoties op van de mensen rondom hen heen en kunnen daardoor mee triest zijn. Zo kan het lijken alsof je baby verdriet heeft, maar dat komt dan omdat hij jou verdrietig ziet. Vanaf de kleuterleeftijd beseffen kinderen dat die persoon ‘weg’ is maar kunnen evengoed vragen wanneer die persoon weer terug komt. Ze stellen heel gerichte vragen waardoor het soms moeilijk is om er een antwoord op te kunnen geven. Soms het niet makkelijk als volwassene om te begrijpen wat er allemaal in dat hoofdje omgaat.

5 mooie kinderboeken over rouwen

Kinderboeken over rouwen kunnen een hulp bieden bij de rouwverwerking. Nathalie van Unicorns & fairytales geeft ons hieronder volgende tips voor 5 mooie kinderboeken over rouwen om samen met jouw kids te lezen.

Boek 1: Dag Opa – Jelle Rijken & Mack van Gageldonck

Een boek van Jelleke Rijken en Mack van Gageldonk (uitgeverij Clavis) voor kinderen vanaf 4 jaar. Ik heb dit boek al voorgelezen aan Vince (3 jaar) en hij gaat er erg goed mee om. Waarschijnlijk omdat hij er toch nog te jong voor is. Maar dit boek windt er geen doekjes om. Opa Beer is dood. Ze nemen op een mooie manier afscheid en begraven hem onder blaadjes. Het is een eerlijk, oprecht en rechtuit verhaal met simpele maar mooie tekeningen. Kleine Beer heeft veel steun aan zijn vriendjes. Ze maken een mooi lied, een tekening en halen herinneringen op. Zo leeft Opa nog verder in hun gedachten.

Dit boekje is straight to the point. Duidelijk voor kleine kinderen en hoewel ik tijdens het voorlezen vond dat het vrij direct was, had Vince er absoluut geen problemen mee. Hij stelde gewoon enkele vragen. Een goed boekje om voor te lezen aan kleine kinderen lijkt me…

Boek 2: Lotta mist oma – Diane Put & Rik De Wulf

Een boek van Diane Put en Rik De Wulf (uitgeverij Clavis). Voor kinderen vanaf 3 jaar. Lotta ging vaak naar haar oma. Daar was het fijn. Maar oma werd ziek en stierf. Ze mist Oma heel erg. Ze denken terug aan wat Oma allemaal heel goed kon en halen zo allemaal leuke herinneringen boven. Oma is een sterretje aan de hemel geworden en ze waakt over ons. Lotta droomt over oma en gaat in een vliegend ei naar haar toe, naar de hemel tussen al die andere sterretjes. Ze lezen samen nog een boekje en geven elkaar knuffels. Oma zegt dat ze altijd bij Lotta zal blijven, in haar hart. Omdat ze zoveel van elkaar houden. Vanaf toen blazen Lotta en de kuikens van tante Cato een kusje naar Oma in de hemel.

Dit boekje vond ik persoonlijk erg mooi. Een boek om tranen in de ogen te krijgen. Erg mooi en herkenbaar en hoe het zou moeten zijn. Met een tekst die ik zelf zou gebruiken om uit te leggen aan Vince wat er is gebeurd.

Boek 3: Een golfbreker in de zee – Jeroen Defauw & Madelon Koelinga

Een boek van Jeroen Defauw en Madelon Koelinga (uitgeverij Clavis). Voor kinderen vanaf 6 jaar, maar ik zou het voorlezen aan iets oudere kinderen. Het gaat over een meisje dat samen met haar opa naar de dijk gaat. Ze lachen en maken plezier. Opa zakt plots in elkaar en moet naar het ziekenhuis. Hij komt echter niet meer terug en daar heeft het meisje het erg moeilijk mee. Ze weet niet goed hoe ermee om te gaan.

Alles wordt erg poëtisch omschreven. Persoonlijk vind ik het een mooie tekst maar nog te moeilijk voor kinderen van 6 jaar. Ik zou het voorlezen vanaf de tweede graad van de lagere school. Zelfs misschien pas de derde graad. Je leest hoe het meisje opa mist, steeds moet denken aan opa en hoe ze omgaat met het verdriet. De seizoenen veranderen maar de pijn blijft nog steeds. Opa zal altijd bij haar zijn.  Een mooi verhaal, best een beetje moeilijk en al vrij volwassen geschreven maar toch een aanrader, ook om in de klas voor te lezen en te bespreken.

Boek 4: De draden van Marbellus – Marc de Bel

Het verhaal van Marbellus is het verhaal van een jongetje dat uit een boom viel en veranderde in een pop. Een beetje zoals Pinokkio, maar dan anders. De draden van Marbellus is een poëtisch prentenboek geschreven door Marc De Bel (Uitgeverij Van Halewyck) voor kinderen vanaf 7jaar, met prachtige illustraties van Karolien Raeymaekers.

Dit boekje vond Vince heel leuk. Ikzelf vond het een beetje een dubbelzinnig boek. Volgens mij gaat het over iemand die sterft en in een droomwereld terecht komt en daar ouder wordt tot ook hij sterft. Echter kan je het op verschillende manieren interpreteren. Iemand die tussen de regels door kan lezen zal dit wel kunnen achterhalen.

Boek 5: De Wensbloem – Nathalie Slosse

Dit boekje heeft vele tips over rouwverwerking bij kinderen en is erg mooi. Zeker een aanrader. De wensbloem is een prachtig boek geschreven door Nathalie Slosse met mooie illustraties van Rocio del Moral (Uitgeverij Abimo). Het boek is geselecteerd door de Nederlandse Kinderjury 2017. Het gaat over een groepje dierenvrienden. Kago, de slak heeft een ongeluk gehad en is er niet meer. De dieren zijn heel verdrietig. Iedereen komt bloemen leggen op de plek van het ongeluk. Na een tijdje gaat het leven in het bos gewoon verder maar voor Snuiter, zijn goede vriend, voelt toch alles anders aan. Alles doet hem aan Kago denken. Hij denkt ook dat het door hem komt dat Kago dood is, want hij hielp Kago bij het blazen van zijn wensbloem. Snuiter komt een uil tegen die heel wijze dingen tegen hem zegt en zo beseft Snuiter dat Kago verder leeft in het hart van zijn vrienden. De uil hangt een dromenvanger aan het huisje van Snuiter. Deze laat alleen mooie dromen binnen en zo kan Snuiter toch gerust slapen.

Achteraan het boek staan allemaal goede tips voor kinderen bij verlies en rouwen met kinderen. Over knuffels, dromenvangers, knutselen en gedenkplekjes die ze kunnen maken om om te gaan met hun gevoelens. Kinderen gaan hier allemaal anders mee om. Toch is het belangrijk om met hen over de dood te praten wanneer ze er behoefte aan hebben. Hen afschermen tegen deze gevoelens kan je beter niet doen.

Foto’s & tips en tekst kinderboeken: Unicorns & fairytales

[bol_product_links block_id=”bol_5a2a82f63236e_selected-products” products=”9200000053847359,9200000046154869,9200000057515592,9200000046154861,9200000060020092″ name=”Kinderboeken over rouwen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”750″ cols=”3″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Dit vind je misschien ook leuk...

30 Reacties

 1. Wij hebben dit probleem onlangs ook gehad en wisten toen niet goed hoe te reageren. Maar zo een boeken zijn daarvoor een heel goed hulpmiddel denk ik. Hopelijk hebben we dit in de toekomst niet nodig maar anders gaan we zeker éen van deze boeken testen!

  1. Zoals je schrijft, is het niet altijd gemakkelijk om een gepaste reactie te vinden voor je kindje. Hier heeft het boekje ‘De wensbloem’ heel erg geholpen.

 2. Wat fijn dat er zulke goede boeken zijn over rouw voor kinderen! Dat maakt het ook voor ouders makkelijker om hun kind te begeleiden.

  1. Er bestaan inderdaad heel wat mooie boekjes om een gesprek aan te knopen met je kids. De wensbloem is onze favoriet. Achteraan kan je er ook heel wat uitleg en tips vinden over de rouwverwerking bij je kindje.

 3. Helena says:

  Mooi dat deze boeken kunnen ondersteunen bij het bespreken van zo’n moeilijk onderwerp.

  1. Dat klopt! Een mooi verhaal kan vaak iets los maken bij je kindje, waardoor je er een gesprek over kan hebben.

 4. Wauw wat super handig. Nooit geweten dat hier boekjes voor waren.

  1. De boekjes zijn inderdaad een handig hulpmiddel om samen met je kindje een gesprek te starten. 👍

 5. Sterkte met jullie verlies..
  Ik ben echt heel blij dat deze boeken er zijn. Wij hebben er nog geen gebruik van hoeven maken gelukkig.

  1. Heel erg bedankt!

 6. Een boek voorlezen met je kind is een fijne manier om samen het verlies te verwerken. Gecondoleerd met het verlies van je oma.

  1. Dank je wel. Het voorlezen doet deugd voor ons allebei.

 7. Heel veel sterkte mop xx Het zijn moeilijke tijden en voor kinderen is het heel moeilijk om uit te leggen wat er is gebeurd. Ik wist niet dat er boeken bestonden speciaal hierover en vind dit echt een heel goed idee!

  xx

  1. Dank je wel! 😔

 8. Als psycholoog weet ik wat de impact van rouw kan zijn. Ik vind het heel goed dat er steeds meer boeken op de markt voor kinderen komen over rouw. Zo wordt het bespreekbaar. Sterkte!

  1. Bedankt, Marlies! Zou het nuttig zijn om de boekjes een lange tijd voor te lezen?

 9. Wat fijn dat er boekjes over dit onderwerp zijn.

  1. Ja he, wij vinden het ontzettend goed dat rouwen hierdoor bespreekbaar wordt.

 10. Fijn dat dit soort boeken bestaan. Wij hadden er een van nijntje die veel heeft geholpen tijdens het verwerken toen opa en oma er opeens niet meer waren.

  1. Goede tip! Bedankt, Nathalie!

 11. wat goed zulke boeken, ik vond het ook best moeilijk om iets te bedenken hoe je dat uitlegt

  1. Het is niet altijd gemakkelijk om je woorden te vinden als je zelf verdrietig bent. Door deze boekjes konden wij er iets gemakkelijker over praten.

 12. Ten eerste: gecondoleerd! Ten tweede: wat mooi dat er boekjes over bestaan. Zo leren kindjes ook met hun verdriet en het gemis om te gaan, ook al maken ze het misschien niet bewust mee…

  1. Dank je wel, Susan! 😢

 13. Fijn dat dit soort boekjes er zijn! Ons zoontje maakte kort na elkaar 2 keer een sterfgeval mee (mijn oma, en de kat) en dat was voor hem op amper 3 jarige leeftijd lastig te bevatten allemaal.

  1. Oh jee, ik kan geloven dat dit voor jouw zoontje een moeilijke periode was! Hebben jullie toen ook voorgelezen?

 14. Heel veel sterkte met het verlies van je oma.
  Wat fijn dat er zulke goede boekjes zijn om kinderen te begeleiden in zo’n moeilijk proces. Ik wou dat ik dit had geweten toen mijn schoonvader stierf. Vooral mijn oudste zoon heeft het daar erg moeilijk mee (gehad).

  1. Dank je wel Ilona. Wij hebben echt goed gebruik gemaakt van ‘De Wensbloem’ een mooi boekje boordevol tips. Hopelijk heeft jouw zoontje het op een andere fijne manier kunnen verwerken.

 15. Mooi dat hier boeken over zijn. Nooit aan gedacht, maar is wel erg handig en helaas ook vaak nodig.

  1. Soms is het als ouder inderdaad handig om boekjes te hebben om dit onderwerp te bespreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.