Baby Kids

Waarom je baby dragen?

Nog voordat mijn kleintje geboren was, zag ik vrouwen in Afrika met hun baby op hun rug rondsjouwen, in de mooiste doeken of gewoon met een badhanddoek op hun rug gebonden. Ik was nog niet eens zwanger maar ik wist meteen, dit moet ik onthouden! In dit artikel vertel ik meer over het baby dragen.Toen onze dochter eindelijk was geboren, bleek al snel dat het voor ons én voor haar niet goed voelde om haar lang alleen ergens neer te leggen. Als je er over nadenkt, is dat ook helemaal niet natuurlijk, instinctief is een mensenbaby nog helemaal niet klaar om niet in de buurt van mama te zijn. Maar ja, de hele dag in de stoel met baby op schoot is ook niet echt wat voor mij. Meteen moest ik aan de Afrikaanse dames denken die met hun kindje op de rug zelfs nog het land stonden te bewerken. De draagdoek was al snel besteld en zo liep ik na 4 weken het gras te maaien met een kindje op mijn buik gebonden.

– GASTBLOG –

Alleen maar voordelen?

Een draagdoek is een ideaal ‘instrument’ in de eerste paar jaar van je kleintje, misschien nog wel handiger en veelzijdiger dan een wandelwagen. Omdat je kindje in de eerste paar maanden ontzettend veel behoefte heeft aan dicht bij je te zijn, zorgt een draagdoek (of ergonomische drager) ervoor dat je als mama toch wat bewegingsvrijheid hebt, zonder in te leveren op de behoefte van je kindje. Het huid-op-huidcontact en de adequate tegemoetkoming op de behoefte van je baby zorgen voor optimale hechting. Ook wanneer je borstvoeding geeft is het ideaal, met een beetje oefening kun je je kindje zo positioneren dat hij of zij gewoon lekker bij je kan drinken vanuit de draagdoek. Kun jij lekker verder met waar je mee bezig was.

Daarnaast is het ook voor het fysiek en de ontwikkeling van je kindje heel goed om veel gedragen te worden. Ik was eerst bang van niet, maar wat blijkt, omhoog in de draagdoek, dicht bij papa of mama, is de ideale plek om de wereld te leren kennen. Veilig hoog en droog, zien ze alles wat jij aan het doen bent en dat is toch hoe ze het meeste leren, door te kijken. Daarnaast zorgt een goed geknoopte draagdoek voor een ergonomische houding (gebolde rug, knietjes hoger dan de heupjes), waarbij de spierspanning van je kleintje constant is en de heupjes mooi in de kommetjes gedrukt worden. Ook bij krampjes en reflux-gerelateerde klachten is de houding in de draagdoek ideaal, rechtop waardoor je kindje geen last heeft van terugstromend maagzuur, en je lichaamswarmte samen met zijn eigen knietjes die zijn buikje masseren als je loopt, zorgen voor minder last van krampjes bij je kleintje.

Alle soorten en maten

Draagdoeken en dragers heb je in alle soorten en maten. Voor wat betreft dragers is het allerbelangrijkst dat je kindje ongedwongen in een ergonomische houding gedragen kan worden. Dragers met een hard achterpand en ‘bungelbeentjes’ zijn dit dus niet!

Wat betreft draagdoeken kun je niet snel mis gaan, mits je het knopen onder de knie hebt. Je mag erop vertrouwen dat alle draagdoeken die je via de officiele kanalen kunt verkrijgen, veilig zijn. Of jij deze doek fijn gaat vinden is de volgende vraag. Allereerst is er een onderscheid te maken tussen stretch en geweven. Een stretch doek is fijn voor pasgeboren baby’tjes. Deze doek kun je geknoopt en wel om en af doen en je baby tussen schuiven, want de doek rekt mee. Maar als je baby te groot wordt zorgen al die kilo’tjes ervoor dat de doek te ver rekt en het niet meer fijn en veilig draagt. Een geweven doek kan al gebruikt worden net na de geboorte, maar ook ver voorbij de eerste paar maanden. Een katoenen doek is eigenlijk altijd goed, wil je meer zachtheid ga je voor een blend met wol of zijde en ben je op zoek naar meer draagkracht is een blend met linnen of hennep misschien wel wat. Vaak is de basismaat voor veel knopen een maat 6.  Ben je zelf wat groter kies je een maat 7 en voor bepaalde rugknopen is een kortere doek ook afdoende. Kijk hier voor meer informatie.

Mocht je er nog niet uitkomen, is een draagconsult een goede investering. Bij een draagconsulent kun je verschillende doeken voelen en krijg je uitleg over de verschillende manieren van knopen. Maar pas op! Draagdoeken werken ontzettend verslavend, er is zoveel moois te koop!

[bol_product_links block_id=”bol_5a7c398bd73f0_selected-products” products=”9200000005028360,9200000029250147,9200000045348765,9200000026924465,9200000075017554,9200000088654759″ name=”draagdoeken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”750″ cols=”3″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Ik heb nog geen kids maar dit heeft mij altijd al de ideale manier geleken! 🙂 Mocht het zover zijn dan ga ik ze absoluut aanschaffen. Fijne uitleg ook! 🙂

  2. Als Surinaamse Javaanse heeft mijn moeder mij geleerd de kinderen met een sarong te dragen. Dat vond ik altijd super handig. Ze heeft van haar moeder geleerd hoe je dan met 1 hand de sarong zodanig kan binden dat ze je tegen je borst aan kan dragen. Ook gebruikte ik de sarong om de kinderen in te bakenen. Dit zijn mooie traditionele gewoonten die ik ook mijn dochters ga aanleren als ze mama worden. Dus ik ben helemaal voor draagdoeken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.