bivakzone met kinderen
Baby België Kids Kind 6-12 jaar Kleuter Lifestyle Peuter Tiener Uitstap/reis

Naar een bivakzone met kinderen

Samen met papa trok Tilde vorige week met de rugzak richting Maldegem om een nacht te bivakkeren in het Meetjesland. Benieuwd naar hun avontuur op de bivakzone met kinderen?

Wat is bivakkeren?

Bivakkeren of paalkamperen is een kort luxeloos verblijf op een aangeduide plaats (gemarkeerd met een paal of pomp) in een natuurlijke omgeving. Een tentplaats kan je niet reserveren. Bivakkeren is in principe kamperen tussen zonsondergang en zonsopgang, althans wat de Franse interpretatie van het woord ‘bivak’ betreft. In Vlaanderen, Wallonië en Nederland zijn er verschillende tijdstippen waarop je je op de bivakzone mag begeven. Wil je graag zeker zijn? Bekijk dan deze website voor meer info.

Op een bivakzone ben je zelf verantwoordelijk voor jouw impact op de natuur en mens. Hiervoor zijn een aantal vaste regels:

 • Je hebt respect voor de stilte en de rust op een bivakzone, in harmonie met natuur & omgeving.
 • Je hebt respect voor medebivakkeerders / geen groepsbivak.
 • Je hebt als gast respect voor de plaatselijke bivakregels.
 • Je bent te voet, per fiets of per paard onderweg.
 • Je laat geen enkel spoor achter van je verblijf en neemt je afval mee uit de natuur.

Bivakzone Kleit (Maldegem)

De bivakzone van Kleit ligt aan de rand van het landschapspark Drongengoed. De bossen van Drongengoed en Maldegemveld vormen het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen. Naast de bivakzone ligt een speelbos en speelheuvel waar de kinderen en de natuur gewoon hun gang kunnen gaan. Ook de kinderen van de lokale jeugdbeweging komen er spelen. Er is een grote vuurplaats binnen een kring van rustbanken, een picknicktafel, een biologisch toilet, twee wilgenhutten en een schuilhut. Een mooi plekje midden en de natuur dus!

Tilde en papa vertrokken samen met de rugzak naar de bivakzone in het Oost-Vlaamse Kleit (Maldegem) om er een nachtje te bivakkeren. Ondertussen kon papa zijn nieuwe trekkerstent even uittesten en zouden ze een leuke papa-dochter tijd hebben. Ze maakten hun rugzak klaar en letten op elke gram, maar natuurlijk offerden ze wat laadruimte op voor het prinsessenkleed, een pop, potloden en blaadjes. De spullen van thuis zorgden voor een houvast en hiermee kon Tilde zich bezig houden op stille momenten.

Van thuis uit vertrokken ze met de bus. Dit maakte het avontuur nog groter. Eenmaal aangekomen zetten ze de tent op met de ingang uit de wind. Ze legden hun matjes in de tent en gebruikten een matje om op te zitten. Tilde vond het prikkende gras ok om op blote voeten in te lopen, maar er lang in zitten vond ze niet zo fijn.

Uiteraard mochten de vele lekkere snacks voor Tilde (en voor papa) niet ontbreken. Bij kleine taakjes of tijdens het wandelen gebruikte papa deze als beloning. Water filteren is een fijn taakje. Tilde bediende de waterpomp en papa vulde ondertussen hun vuile waterzak. Daarna hingen ze die aan hun waterfilter en mocht Tilde het water erdoor duwen.

Ze kookten op hun kleine vuurtje en aten pasta met kaassaus. Deze simpele vriesdroog maaltijd uit A.S. Adventure was een groot succes!

Toen de avond viel wandelden ze rond in de omgeving en leerden ze maïsvelden van dichtbij kennen. Ze zagen de zon rustig zakken vanop de speelheuvel en maakten een avondkoffie voor papa. Ze vonden stenen in de lievelingskleuren van mama, papa en Tilde. Wanneer het buiten donker was, kropen ze in de tent. Tilde nestelde zich snel in de tent, maar verkoos toch de veiligheid van papa’s slaapmat. Nog eventjes keuvelen en Tilde’s ogen vielen al snel dicht. Waarna papa haar netjes op haar eigen matje schepte.

In de ochtend aten ze toastjes en dronk papa een heerlijke koffie met zicht op een felle zon. De temperatuur werd al snel opgedreven en ze zochten toevlucht in het koele bos. Natuurlijk opnieuw naarstig op zoek naar kabouters, eekhoorns, konijnen, braambessen, …

In de namiddag aten ze koude wraps met kaas en salami. Daarna ruimden ze alles netjes op volgens de regels van het bivakkeren. Terwijl papa opruimde at Tilde nog wat lekkers. Alles netjes de rugzak in en terug met de bus naar huis. Wat een hoop avonturen hadden ze te vertellen aan mij en Aure.

bivakzone met kinderen

bivakzone met kinderen

bivakzone met kinderen

bivakzone met kinderen

bivakzone met kinderen

bivakzone met kinderen

Zou het wat voor jou zijn om te bivakkeren?

Handige survivalgids

Heb je avontuurlijke kids? Hou je zelf van kamperen? In het boek ‘Outdoor’ kan je heel wat leuke tips & trics en prachtige illustraties vinden om te overleven in de wildernis.

Adres

Wil je graag naar een bivakzone met kinderen? Om naar de bivakzone in Kleit te gaan, volg je de instructies op deze website.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 Reacties

 1. Wat een leuke foto’s, ik ben al van baby af aan met mijn ouders wezen kamperen, vond dit altijd (en nog steeds) erg leuk.

 2. De Meester says:

  één opmerking:Leuke foto van een kleine die fier als en gieter een handjevol braambessen geoogst heeft;Maar: eet GEEN braambessen, frambozen,bosaardbeien die lager dan op 1 meter hoogte geplukt zijn:je kan niet weten of de vossen (alom aanwezig)er op geplast hebben, en je wil de “vossenleverziekte” ècht niet krijgen.

  Gevaarlijke vossenlintworm rukt op in Vlaanderen …www.gezondheid.be › …
  De vossenlintworm, die in Wallonië bij de helft van de vossen voorkomt, rukt op in … klein, maar een besmetting kan de dodelijke leverziekte alveolaire echinococcosis veroorzaken. … Ze kunnen ook verspreid worden door wind of regen en terechtkomen in bospaddestoelen, afgevallen fruit, groenten en wilde bosvruchten.

 3. […] Lees ook: 5 boekentips voor kleine natuurliefhebbersLees ook: Naar een bivakzone met kinderen […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.