ossengalzeep

Ossengalzeep: mijn favoriete biologische vlekverwijderaar

Ossengalzeep is mijn favoriete vlekverwijderaar. Het klinkt niet alleen prehistorisch, dat is het ook wel een beetje. Hier onder ontdek je waarom ik er zo van hou.

32295350_2.jpg
Bron: Dille & Kamille ossengalzeep

Wat is ossengalzeep?

Vele jaren geleden ontdekte men dat vlekken uit textiel verdwenen door ossengal te gebruiken. In het lichaam breekt gal vetten af waardoor voedsel beter kan worden verteerd. Dezelfde werking heeft gal in zeepvorm bij vlekken op plantaardige/natuurlijke basis. Vetvlekken van voedingsmiddelen, bloed-, ei-, melk-, gras-, fruit-, deodorant-, wijnvlekken,… bijna alles verdwijnt met dit wondermiddeltje. Het is een natuurlijk product en bovendien biologisch afbreekbaar. Veel andere middelen bevatten chemicaliën en bleekmiddelen die de stof aantasten of verkleuren en ze zijn schadelijk voor het milieu.

Favoriete vlekverwijderaar

Sinds Tilde geboren is, ben ik even op zoek geweest naar een middeltje die alle vuile plekken (lekkage van de pamper, overgeven, voedselvlekken,…) uit haar rompertjes en kledij kon verwijderen. Tja, er zijn nu eenmaal bepaalde periodes waarin we zo goed als elke ochtend opstaan en Tilde een vuile broek heeft doordat haar overvolle luier lekte. Ik vond het soms zo jammer dat ik eerst een vlek volledig had behandeld met Vanish en daarna nog steeds de vlek kon zien nadat ik het kledingstuk uit de wasmachine haalde. Via het internet leerde ik ossengalzeep kennen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar blijkbaar is het toch in bijna elke winkel te verkrijgen (Kruidvat, Dille & Kamille, Delhaize,…). Bovendien is het nog eens heel erg simpel en snel in gebruik.

Hoe gebruik je ossengalzeep?

In de winkel kan je meestal kiezen tussen de vloeibare zeep, een zeepblok of stick. Goed om te weten is dat deze zeep absoluut niet zoveel kost als andere vlekverwijderaars.

De vloeibare zeep wordt gebruikt voor sterk vervuilde was. Je kan het product net zoals andere vlekverwijderaars in het zeepbakje van de wasmachine doen. De kledij kan je eventueel vooraf behandelen door het product op de vlek in te masseren.

De stick of de zeepblok is mijn persoonlijke voorkeur. Hier mee kan je net iets gerichter de vlek gaan bewerken. Je maakt de kledij en de zeepblok beiden een beetje nat met lauw water. Daarna kan je stevig te keer gaan op de vlek. Ideaal om even je vlekkenfrustraties kwijt te raken.

Tips

  1. Was bij een temperatuur van 30 tot 40 graden, omdat boven de 50 graden de gal niet meer werkt.
  2. Wrijf de zeep even in en was de textiel meteen. Laat de zeep nooit indrogen, daardoor kan de stof verbleken.
  3. Probeer vooraf de ossengalzeep op een onopvallende plaats op jouw textiel om te weten of er gaan rare zaken gebeuren met de stof.

17 reacties

  1. Ik kende Ossengalzeep niet en ook niet eerder van gehoor. Bij ons in huis worden veel vlekken gemaakt. Mijn dochtertje van 4 jaar is daar vooral goed in 😉 dus dit ga ik onthouden.

  2. Wat grappig ik heb zeker 20 jaar geen ossengalzeep meer gebruikt, maar nu ik dit toevallig via een ander blog van je lees ruik ik het weer. Het had niet eens zo’n sterke geur, maar wel typerend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.