Baby Eten Kids Lifestyle

Rapley: Allergieën onder controle houden

Onlangs schreef ik in een blogbericht mijn eigen ervaring rond de Rapleymethode. Omdat ik andere (toekomstige) moeders een realistische kijk wil geven in het toepassen van deze methode, zal er wekelijks een ervaring van een andere mama verschijnen op deze blog.

Amélie woont in Zeeland samen met haar man en 3 kinderen. Nadat bleek dat onze oudste voor heel veel voedingsmiddelen en verzorgingsproducten allergisch was, is zij haar gaan verdiepen in biologisch eten. Haar belevenissen kan je lezen op haar blog ‘Blond met een groen geloof‘. Hieronder beschrijft ze haar eigen ervaringen met de Rapleymethode.

Het is al bijna 10 jaar geleden dat onze oudste zoon geboren werd. Na een moeizame start in het ziekenhuis zijn we thuis begonnen met het geven van borstvoeding. Dat ging in het begin heel goed en ik was van plan om dit lang vol te houden. Helaas, het liep anders. Hiermee kwamen ook meteen de problemen, hij kreeg eczeem en huilde veel. De oorzaak? Koemelkallergie.

Ondanks dat was het advies van het consultatiebureau om na 6 maanden te beginnen met yoghurt, brood, pap en potjes. Ik was zelf ondertussen in de wereld van de allergische baby’s gedoken en had besloten het -zoals altijd- op mijn eigen manier te doen. Alle informatie die ik kon vinden ging over de combinatie van Rapley en borstvoeding maar ik besloot het toch te proberen met flesvoeding.

“Rapley is ideaal omdat je helemaal de controle hebt over wat je geeft, je kunt precies zien waar je baby op reageert.”

Naast de Rapley methode had ik ook nog een introductielijst gevonden voor allergische baby’s. Je begint met een aantal voedingsmiddelen en als deze geen reactie geven mag je door met de volgende voedingsmiddelen. Onder het toeziende oog van onze huisarts hebben wij met Rapley deze lijst gevolgd en er alles aan gedaan om medicijnen zoveel mogelijk te vermijden. Rapley is hierbij ideaal omdat je helemaal de controle hebt over wat je geeft, je kunt precies zien waar je baby op reageert. Mijn moedergevoel was juist want we kwamen er zo achter dat hij behalve koemelk ook allergisch was voor soja, citrusvruchten, groenten uit de nachtschadefamilie, ja zelfs van tandpasta kreeg hij uitslag. Op advies ben ik ook nog één keer met hem bij een diëtiste geweest. Behalve de verbazing over hoe dun hij was -heeft hij van zijn vader- en de hoeveelheid verschillende soorten groenten en fruit die hij at kon ze niks aanmerken zijn voeding.

Omdat de Rapley methode toen nog (ge)heel onbekend was moesten we veel uitleggen en was er ook veel onbegrip. Zo was er zelfs een assistente op het consultatiebureau die vroeg of ik mijn kind soms dood wilde hebben. Dat doet pijn maar ik werd ook bang, zouden ze een aantekening maken dat ik niet voor mijn baby kan zorgen? Een collega heeft hier later haar excuus voor aangeboden maar het zegt wel wat over hoe “men” erover dacht. Daarna had ik dan ook besloten om onze ervaringen zo min mogelijk te delen. Ook de oma’s vonden het ook erg eng en als compromis kreeg hij, en later zijn broertjes, een potje mee op oppasdagen.

Als ik erop terug kijk ben ik heel blij dat wij onze kinderen op deze manier lieten eten. Na mijn fiasco met zijn allereerste wortel die niet zacht genoeg was hadden we hier snel de slag van te pakken en het was leuk om te zien. Daarnaast gaven we rooibosthee tegen de jeuk en leerde hij vanaf 10 maanden zelfstandig water te drinken uit een beker. Met Rapley konden onze jongens ze zelf ontdekken wat ze in hun mond stopten. Smaken, vormen, structuren maar ook of ze wel willen eten en wanneer ze vol zitten. Of er nadelen aan zitten? Het enige wat ik kan bedenken is dat ze geen fan waren van stamppot en bestek.

Foto’s & verhaal: Amélie
Blog: www.blondmeteengroengeloof.com


Wil je ook graag jouw positieve of negatieve ervaring met de Rapley methode delen met andere (toekomstige) mama’s? Laat hieronder een berichtje na met jouw e-mailadres en bekijk regelmatig jouw postvak in.

Wil je graag de ervaringen van andere mama’s lezen? Klik dan hier.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

  1. Leuk zo’n positief verhaal te lezen over de Rapley methode!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.