Baby Eten Kids Lifestyle

Rapley: Smakenpallet en motorische vaardigheden ontwikkelen

Onlangs schreef ik in een blogbericht mijn eigen ervaring rond de Rapleymethode. Omdat ik andere (toekomstige) moeders een realistische kijk wil geven in het toepassen van deze methode, zal er wekelijks een ervaring van een andere mama verschijnen op deze blog.

 Niki is mama van een leuke meid van twee, een creatieve rommelkont en neurotische opruimer, een verwoedde verzamelaar die houdt van recycleren en upcyclen, een ontwikkelingspsychologe van opleiding – werkzaam in de zorg voor volwassenen met een mentale beperking, een liefhebber van alles dat groen is, een overtuigd vegetariër, een ‘dikke vriendin’ van haar trouwe viervoeter, een echt familiemens, … Ze is voortdurend op zoek naar leuke activiteiten om samen met haar oogappel te doen en probeert haar zo veel mogelijk te betrekken bij het dagelijkse leven van wassen, plassen en kokkerellen. Dagelijks tracht ze orde in de chaos te brengen die het leven in een verbouwing en met  onregelmatige werkuren en haar lief met zich mee brengt. Je kan meer lezen over het dagelijkse leven van deze bezige bij op ‘Mamakiekie‘. Hieronder beschrijft ze haar eigen ervaringen met de Rapley methode.

mamakiekie.jpegToen Julia zes maanden werd was het tijd voor haar eerste hapjes. Ze was er klaar voor. We merkten dat ze interesse toonde in wat wij aten en soms greep ze er ook naar. Motorisch was ze ook sterk genoeg om zelf iets naar haar mond te brengen en een tijdje in de hoge stoel te zitten. Op voorhand had ik op verschillende websites over babyvoeding gelezen, die van kind en gezin gebruikte ik als basis. Zo leerde ik ook over de Rapley methode. Het eerste hapje bestond wel gewoon uit geplette zachtgekookte wortel. Ik dacht niet te gek om te beginnen. Julia was niet echt overtuigd van deze smaaksensatie en gaf al gauw aan dat ze liever zelf het lepeltje wou bedienen.

“Haar smakenpallet en motorische vaardigheden bleven ontwikkelen en al gauw at ze grotendeels mee met ons aan tafel.”

Om aan haar drang naar zelfstandigheid tegemoet te komen leek die Rapley methode mij wel wat. Telkens als ik haar een groentepapje gaf kreeg ze er een stukje gekookte groenten bij. Al snel at ze aardappel, broccoli, courgette en wortel uit het vuistje. Toen ze eenmaal de smaak te pakken had en we ook met fruitpapjes starten gaven we haar een babykoek, banaan, mango, kiwi, stukje appel of rijpe peer.

Ze vond het ook leuk om zelf te kunnen kiezen uit verschillende dingen die op haar bordje lagen. Nieuwe voedingswaren kon ze eerst uitgebreid onderzoeken met haar handjes om uiteindelijk toch eens te proeven. Spelen met het eten mocht ook want al spelend leren kindjes. Sommige etenswaren wou ze pas proeven nadat ze het al verschillende keren op haar bord had gekregen.

mamakiekie2

Lange tijd combineerden we dus de Rapley methode met papjes, wel steeds met stukjes, en daarnaast borstvoeding. Haar smakenpallet en motorische vaardigheden bleven ontwikkelen en al gauw at ze grotendeels mee met ons aan tafel, rekeninghoudend met wat ze op haar leeftijd eten mocht.

In de crèche kreeg ze gemixte voeding tot 1 jaar. Toen ze er eindelijk boterhammetjes en voeding met stukjes kreeg waren de begeleidsters verrast hoe vlot en hoe zelfstandig ze dit alles naar binnen speelde. Bij sommige kindjes is het een moeizaam proces om aan stukjes in het eten te wennen. Toen ze overging naar de volgende groep waar ze een gewone, niet geplette, maaltijd kreeg at ze als jongste van de groep als eerste haar bordje leeg, zonder hulp. Vele kindjes moesten nog gevoerd worden en vonden het kauwen lastig.

Tanden kreeg Julia thans pas op 14 maanden maar met haar tandvlees kon ze kauwen als de besten. Eigenlijk heeft ze zich zelfs nooit verslikt. Ondertussen is ze tweeënhalf, kan ze volledig zelfstandig eten, probeert ze haar eigen boterhammen te smeren en durft ze proeven van allerlei nieuwe dingen. Er is weinig dat ze niet lust, van Afrikaanse stoofpotjes tot Thaise curry’s en Franse schimmelkaas, ze eet het allemaal.

mamakiekie3

Mijn tips:
bestudeer de motorische vaardigheden van je kindje. Kan het vlot grijpen om objecten naar de mond brengen en rechtop zitten om te eten? Verslikt het zich snel? Zo kan je inschatten of je kindje er klaar voor is.

Ik vond broccoli handig om mee te beginnen en mijn dochter vond de structuur interessant en at het graag.

Naast zacht gekookte groenten en zacht fruit kan je ook iets hard geven zoals rauwe wortel of appel. Dit stimuleert hun tandvlees en ze kunnen er toch nog geen stukken afbijten. Dit kan ook verlichting brengen als ze tandjes krijgen, vooral als het lekker koud uit de frigo komt. Wel altijd toezicht houden natuurlijk.

Een harde babykoek wie smelt in de mond kon mijn dochter ook een tijdje stil houden. Wel altijd goed water laten drinken achteraf want restjes koek kunnen voor tandbederf zorgen. Broodkorstjes zijn ook prima natuurlijk.

Een blokje gekookte tofu vond Julia ook lekker, voor de vegetarische baby’s.

 

Foto’s & verhaal: Niki Vandeplas
Blog: www.mamakiekie.wordpress.com


Wil je graag de ervaringen van andere mama’s lezen? Klik dan hier.

Wil je ook graag jouw positieve of negatieve ervaring met de Rapley methode delen met andere (toekomstige) mama’s? Laat hieronder een berichtje na met jouw e-mailadres of contacteer mij via het contactformulier.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.