rapley
Baby Eten Kids Lifestyle

Rapley: Weg met de weegschaal, weg met de lepel, go with the flow!

Onlangs schreef ik in een blogbericht mijn eigen ervaring rond de Rapleymethode. Omdat ik andere (toekomstige) moeders een realistische kijk wil geven in het toepassen van deze methode, zal er wekelijks een ervaring van een andere mama verschijnen op deze blog. Deze week beschrijft Ester Depret, blogger op ‘Not just another mommyblog‘, haar ervaring met deze methode.

Ik ben Ester en ben fiere mama van Jules (2,5j) en Alixe (1,5j). Toen ik in 2013 voor het eerst moeder werd, liet ik me vooral begeleiden door de klassieke adviesboeken en Kind&Gezin (ook wel bekend onder het Consultatiebureau). Mijn kind ging gepureerde voeding krijgen en ik stelde me er geen vragen bij. Had ik maar beter geweten! Jules bleek een ontzettend kieskeurige eter. Nog steeds, overigens. Ik zie me nog staan, met mijn weegschaaltje en tranen in de ogen omdat hij amper 30 gram gegeten had.

“Het eetgebeuren is niet langer een strijd.”

Een vriendin kon het niet langer aanzien en voegde me toe aan ‘bijvoeren vanaf 6 maanden à la Rapley”, een Facebookgroep waar tips & tricks over de Rapleymethode worden uitgewisseld. Het principe is heel simpel, je biedt je kind vaste voeding aan, maar laat het pureren en de lepel achterwege. Een nieuwe wereld ging voor me open en ik sloeg het roer om. Ondertussen was Alixe geboren en ik was gemotiveerder dan ooit om de Rapleymethode toe te passen bij m’n dochter.  Weg met de weegschaal, weg met de lepel, go with the flow!

ester1

Ik merk dat deze manier van bijvoeden -zowel voor haar, als voor ons-  ideaal is. Het eetgebeuren is niet langer een strijd. We zetten haar gezellig mee aan tafel en bedienen haar met vlees, groenten, aardappelen of pasta. Ook na haar ochtendfles zit ze mee aan tafel en eet een boterham met kaas. De hoeveelheid en het tempo bepaalt ze zelf. Het feit dat ik tot 6 maanden uitsluitend borstvoeding gaf, speelt hier enkel in ons voordeel. Hierdoor heeft Alixe continu zelf aangegeven hoeveel ze dronk en kon ze ook bij de vaste voeding duidelijk aangeven wanneer ze voldoende had.

Elk ons eigen bord, we praten, knuffelen, ik help waar nodig en we zijn allemaal vrolijk. Ze speelt, of eet, of allebei. Soms concentreert ze zich en bekijkt nauwkeurig hoe de anderen aan tafel de vork gebruiken. Maar de sfeer is ontspannen en gezellig. Ik ben ervan overtuigd dat dit bevorderlijk is voor haar toekomstige eetgewoonten en ja, ook voor mijn humeur.ester2De tip die ik alle moeders wil meegeven: Tot 12 maanden is (moeder)melk de belangrijkste voeding voor je kind. Alles van vaste voeding daarnaast is bijvoeding. Er zullen dagen of zelfs langere periodes zijn dat je kindje weinig of niet wil eten. Maak je hier niet druk in. Zolang je kindje goed groeit, vrolijk blijft en zijn melkje krijgt, zit je goed :).

Foto’s & verhaal: Ester Depret
Blog: www.esterdepret.be


Wil je graag de ervaringen van andere mama’s lezen? Klik dan hier.

Wil je ook graag jouw positieve of negatieve ervaring met de Rapley methode delen met andere (toekomstige) mama’s? Laat hieronder een berichtje na met jouw e-mailadres of contacteer mij via het contactformulier.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Dankje voor dit mooie artikel !

    1. Heel graag gedaan, Ester 😉
      Bedankt voor jouw bijdrage.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.