Baby Eten Kids Lifestyle

Rapley: spelenderwijs de structuur van het eten leren kennen

Onlangs schreef ik in een blogbericht mijn eigen ervaring rond de Rapleymethode. Omdat ik andere (toekomstige) moeders een realistische kijk wil geven in het toepassen van deze methode, zal er wekelijks een ervaring van een andere mama verschijnen op deze blog.

img_1406-1

Leonie, 28 jaar, getrouwd en mama van Yara (14 maanden). Werkzaam als junior online marketeer bij een verzekeringsmaatschappij, nadat ik mijn passie als gewichtsconsulent (zie hier mijn liefde voor goede voeding) na de geboorte van mijn dochter links heb laten liggen. Je kan niet alles hebben. Hieronder beschrijft ze haar eigen ervaringen met de Rapley methode.

 

Bij ons gaat eigenlijk niks zoals het van te voren bedacht is. Mijn dochter is uiteindelijk na 3 jaar vruchtbaarheidsbehandelingen in het ziekenhuis via ICSI geboren (nog elke dag dankbaar voor). Ik had het perfecte plaatje voor de geboorte in mijn hoofd. Namelijk in een bad en thuis. Alles was al geregeld. En dus lag ze in een stuit en werd het een keizersnede. Haar start was moeilijk (gelukkig weer helemaal goed gekomen). Ook had ik bedacht dat wat er ook gebeurde: borstvoeding it is. Helaas konden mijn dochter en ik dit op onze buik schrijven na 6,5 week (tranen met tuiten). De draagdoek lag klaar, mijn dochter zou gedragen worden. Ook dit was 1 groot drama.

image1

Wat ik in de eerste maanden van haar leven ook besloten had? Leren eten volgens de Rapley methode. Ik las hier boeken over. Sloot me aan bij de Rapley groep op Facebook. Geweldig deze methode. Spelenderwijs de structuur van het eten leren kennen en het kokhalsreflex zijn werk laten doen. Ik vond het dan ook super dat mijn dochter de 6 maanden bereikt had en het grote feest eindelijk kon beginnen. Je raad het misschien al.. Ook dit was niet zoals ik het feestje gepland had.

image3image2

“Ik ben blij dat we het op onze manier hebben gedaan. Ik ben blij dat mijn man het op zijn manier deed en ik het op mijn manier.”

Na de eerste ervaring was mijn man doodsbang en gaf alleen nog maar gepureerd eten. Haar grootouders vonden het verschrikkelijk. En ik? Ik vond het ook niet tof meer. Mijn dochter verslikte zich om de haverklap en alles kwam weer lekker naar buiten. Gek genoeg gaf me dat ook vertrouwen. Mijn dochter wist heel goed wat ze moest doen als ze zich verslikte en at daarna vrolijk verder. 2 keer heb ik haar uit de stoel moeten trekken en op haar rug moeten slaan. Doodeng natuurlijk, maar gek genoeg gaven deze ervaringen me ook vertrouwen. Als mijn dochter het dan niet zelf kon oplossen wist ik wat ik moest doen. En daarna? At ze vrolijk verder. Ik besloot door te zetten. Haar eten te geven waarbij ik vertrouwen had dat het goed ging. Banaan bleek een groot succes, zo ook avocado en nog meer zacht spul. Langzaam aan bouwden we dit verder uit.

Mijn man was trots als hij complimenten kreeg in het restaurant dat onze dochter zo goed at. Wij waren trots als we op vakantie waren en ouders zagen lopen naar de magnetron met potjes en onze dochter lekker haar groente op at. En vooruit, ook een frietje meepikte. Zelfs de grootouders draaiden bij. We krijgen regelmatig te horen wat een lekkere eter onze dochter is. De opvang maakt het niet vaak mee dat een kindje zo goed eet. En wij? Lekker elke avond met zijn drietjes aan de tafel. Geen apart gekookte gerechten, gewoon alledrie hetzelfde. Ik zeg: heerlijk! Ik ben blij dat we hebben doorgezet. Ik ben blij dat we het op onze manier hebben gedaan. Ik ben blij dat mijn man het op zijn manier deed en ik het op mijn manier. Ik wilde het hem niet opleggen. Doe je het tegen je gevoel in? Dan werkt het niet. Tenminste dat is mijn visie.

Foto’s & verhaal: Leonie Jepma


Wil je graag de ervaringen van andere mama’s lezen? Klik dan hier.

Wil je ook graag jouw positieve of negatieve ervaring met de Rapley methode delen met andere (toekomstige) mama’s? Laat hieronder een berichtje na met jouw e-mailadres of contacteer mij via het contactformulier.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Die foto met de banaan! Zalig. dat kokhalzen lijkt mij zo eng 🙂
    Ik begin morgen, spannend!

    1. Hoi Jess, hoe gaat het intussen met jullie? Groetjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.