Baby Eten Kids Lifestyle

Rapley mix

Wij kiezen er voor om onze kleine meid een combinatie aan te bieden tussen de gemaakte groentepap (soms uit een potje) of we introduceren vaste voeding via de Rapley-methode.De Rapley-methode of de ‘baby-led weaning methode’ werd ontwikkeld door Gill Rapley. Deze methode gaat uit van de zelfstandigheid van het kind waarbij het de voedingsmiddelen met de eigen zintuigen leert kennen en zelf bepaalt wat en hoeveel het eet. Zie het als een vervolg op borstvoeding, voeden op vraag. De baby groeit op een natuurlijke manier toe naar het eten van vast voedsel. De overgang naar vaste voeding wordt bij deze methode ten vroegste op 6 maanden gestart. Een baby krijgt vanaf de start brokjes of stukjes niet bereid vast voedsel die hij zelf opneemt van het bord en naar de mond brengt. Men neemt aan dat als een kind zelf de stukjes voeding kan vastnemen met de handen, het dat ook mondmotorisch verder kan verwerken en veilig kan innemen. De methode speelt in op de aangeboren drang van een baby tot onderzoeken, experimenteren en imiteren van activiteiten. Deze methode zegt dat in de algemene ontwikkeling van een kind de vaardigheid om voedsel met de mond te verwerken, samenloopt met de mogelijkheid om dit voedsel te verteren. (Kind & gezin)

De Rapley methode is helemaal geen alternatieve methode, ook al klinkt het zo. Bijna niemand kent het, maar zelfs bij Kind & Gezin raden ze je aan om je kindje zoveel mogelijk met de pot mee te laten eten.

“Ergens in onze samenleving hebben marketeers een gigantisch succes geboekt waardoor mensen zijn gaan denken dat kant-en-klare babyvoeding de enige goede keuze zou zijn.” (Ecomama)

Hier verliep de overgang tussen de melkvoedingen naar vaste voeding langzaamaan. Tilde wou niet onmiddellijk grote hoeveelheden opeten, maar dat vonden we ok. Zolang ze maar enkele hapjes nam om de smaak te proeven, waren wij al trotse ouders. No pressure.

Aangezien Tilde borstvoeding kreeg, vonden we Rapley interessant omdat de natuurlijke vraag van het kind werd behouden. Tijdens de borstvoeding bepaalt de baby het tempo en de hoeveelheid van elke voeding. Ook bij het introduceren van vast voedsel blijkt een baby goed in staat om zelf het tempo en de hoeveelheid te bepalen. Ik sta vaak vol bewondering toe te kijken hoe mijn kleine meid al zelfstandig kan eten. We besloten om afwisselend een gewone groentepap te geven en tussendoor ook vast voedsel aan te bieden volgens deze methode. Dat was een succes! Wij pasten hetzelfde principe toe voor het introduceren van de fruitpap.

Ohja, het is ook beter om niet te poetsen voordat je baby via deze manier voeding zal eten. Het kan een behoorlijke knoeiboel worden!

Het enige wat ik af en toe eng vond in het begin, is dat de meeste baby’s een kokhalsreflex hebben bij het eten via de Rapley methode. OMG… de eerste keer was dat ongelofelijk schrikken, ondanks dat ik er al zoveel over gelezen had op internet en in boeken. Helaas bestaat er geen duizenden goede boeken over. Ik vond het boek ‘Eten voor de kleintjes’ van Stefan Kleintjes interessant.

Om meer (toekomstige) mama’s te overtuigen van deze methode, zal ik in samenwerking met andere moeders wekelijks een bericht plaatsen over Rapley en hun ervaringen. Ben je al benieuwd?

 


Wil je ook graag jouw positieve of negatieve ervaring met de Rapley methode delen met andere (toekomstige) mama’s? Laat hieronder een berichtje na met jouw e-mailadres en bekijk regelmatig jouw postvak in.

Dit vind je misschien ook leuk...

5 Reacties

  1. […] week schreef ik in een blogbericht mijn eigen ervaring rond de Rapleymethode. Omdat ik andere (toekomstige) moeders een realistische […]

  2. Die kokhalsreflex heb ik ook veel schrik voor. Hopelijk schrikt het me niet af 🙂

    1. Het is inderdaad echt wel eng. Zeker de eerste keer. Gelukkig krijgen ze dat snel door. Nu zijn het meestal enkel nog vieze gezichten die we hier krijgen.

  3. […] niet zo vaak de voorgemaakte groentepapjes. Tilde kreeg bij de start van vaste voeding een combinatie van Rapley en verse groentepapjes. De voorgemaakte potjes kwamen af en toe in het begin aan bod, omdat deze groenten heel erg fijn […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.