Baby Kids Kleuter Peuter

Vervelende, jeukende bultjes door de waterpokken

Kleine roze vlekken

Toen wij vorige week dinsdag onze meid gingen ophalen in de crèche, wees één van de verzorgsters ons op enkele kleine roze vlekken. Ze vermoedde dat Tilde de waterpokken had. Er waren al verschillende kinderen in Tilde haar omgeving geweest met waterpokken, dus was de kans groot dat zij ze ook zou krijgen. Aangezien ze al enkele dagen een beetje hangerig was, besloten we maar om direct naar de dokter te gaan.

Doktersbezoek

Omdat we onmiddellijk besloten om van de kinderopvang naar de huisdokter te gaan, hadden we op voorhand geen afspraak gemaakt. Meestal is Tilde heel flink wanneer ze moet wachten, maar te lang is te lang… toen ze een beetje ongeduldig werd, was er een vriendelijke man die ons voor liet gaan. Oef!

Thuis toont ze graag haar buikje om te spelen, maar tijdens het onderzoek schreeuwde ze moord en brand. Al snel werd besloten dat ze inderdaad de beginfase van de  waterpokken had. De dokter waarschuwde ons dat de vlekken echt overal kunnen komen en dat we ons geen zorgen moesten maken als ze eens wat koorts zou maken hier door.

Ontzettende jeuk

Die kleine gemene vlekjes verschenen allemaal heel erg snel. De dag er na stond onze kleine meid al vol vlekken en de dag daarna kwamen er nog meer tevoorschijn. De vlekken kwamen op haar buik, haar rug, gezicht, in haar haren, op haar poep en in haar mondje. Af en toe maakte ze koorts en ze sliep ook veel slechter. Ze lag te woelen omdat ze “pijn” had. Door de jeuk wist ze vaak niet goed hoe te liggen/zitten. Gelukkig hadden we een goede lotion en druppeltjes tegen de jeuk.

Langzaamaan kwamen er in het weekend korstjes op de vlekken en kreeg ze minder jeuk. Een weekje later kon ze weer naar de opvang gaan spelen.

Wat zijn de waterpokken?

Waterpokken staan ook gekend onder de naam windpokken. Bijna iedereen krijgt deze ziekte als ze kind zijn. Het wordt veroorzaakt door een virus en komt meestal voor in de winter of in de vroege lente.

Je kan de waterpokken herkennen door een huiduitslag op de romp die zich verspreidt naar het gezicht, het hoofd en andere lichaamsdelen. De uitslag jeukt en soms gaat het gepaard met hoofdpijn, koorts en/of een hoest.

Eenmaal je de ziekte hebt gehad, ben je er voor de rest van je leven voor beschermd. Krijg je de ziekte toch als volwassene, dan moet je goed opletten. Volwassenen lopen namelijk een groter risico op complicaties en op een heviger verloop van de ziekte.

Besmetting

Zoals veel kinderziektes worden de waterpokken doorgeven via druppels in de lucht bij hoesten of niezen. Ook het vocht in de blaasjes is zeer besmettelijk.

De ziekte is besmettelijk vanaf 2 dagen voordat de uitslag zichtbaar is, totdat de blaasjes droog zijn. De kans is erg groot dat er al andere kinderen besmet zijn voordat je ziet dat een kind windpokken heeft.

Behandeling

Het is belangrijk om krabben te voorkomen, want zo kunnen lelijke littekentjes ontstaan.

Veel medicatie kan je niet geven om de waterpokken te genezen. Wij gebruikten druppeltjes tegen de jeuk. Daarnaast smeerden wij haar huid in met cicalfate herstellende crème van Avène. Deze lotion zonder parfum zorgt er voor dat de huid kalmeert en herstelt.

Contacteer uw arts

Dit blogbericht werd geschreven door mijn eigen ervaring met de waterpokken. Mijn tekst werd deels gebaseerd op de informatie van Kind en Gezin. Heeft u na het lezen van dit bericht twijfels of vragen. Contacteer dan uw arts voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

24 Reacties

 1. Bedankt voor de tip. Mijn dochtertje is net 1 en heeft het nog niet gehad, dus goede tip dit. Dankjewel.

  1. Graag gedaan, ik hoop dat je er wat aan zult hebben.

 2. 2 van mijn 3 kinderen hebben het gehad en reageerden er heel anders op: de een was alleen maar aan het lachen en spelen en had nergens last van terwijl de ander echt niet lekker was en enorme jeuk had. Het is te lang geleden dus weet echt niet meer wat we er toen op gedaan hadden ☺

  1. Gek dat elk kind hier anders op reageert hé.

 3. Awgh gossie! Wat sneu he. Ik weet dat ik met mijn zusjes vroeger altijd onder gepoederd werden met talkpoeder, de menthol variant. Hielp ook! Ik ben benieuwd wanneer mijn oudste de waterpokjes krijgt. Ik hou mijn hart vast

  1. Ik hoop dat jouw kindje er ook niet zoveel last van zal hebben. Misschien werkt talkpoeder inderdaad goed 😉

 4. Ahh goessie zeg!

 5. Olie in het bad helpt ook, of stijfsel (echt waar – grootmoeders middeltje) ;-). Veel beterschap voor je kleine meid.

  1. Bedankt! Ondertussen zijn bijna alle plekjes weg. Stijfsel had ik inderdaad ook gehoord, maar we hadden nog badolie staan. 😉

 6. Bij mij hebben ze het alle 3 gehad, de één wat heftiger dan de ander. Gelukkig is het vaak vrij onschuldig, maar evengoed zielig.

  1. Gelukkig is het niet erg, maar de jeuk was wel heel vervelend voor onze kleine meid. 😄

 7. Aaah, triest, zeker omdat ze nog zo jong is en het niet helemaal begrijpt. Anderzijds ben je er voorgoed vanaf na deze keer! Wij hadden het vorig jaar deze tijd, eerst bij de jongste (toen nog minder dan een jaar) en dan bij de oudste (toen bijna 3 jaar).

  1. Ze wist inderdaad niet goed wat haar overkwam, maar ze begreep wel goed dat ze niet aan de bultjes moest prutsen hoewel dat niet gemakkelijk was door de jeuk. Hopelijk hadden jouw kindjes er niet zoveel last van?

 8. Ugh, ik kan me nog wel herinneren dat ik vroeger waterpokken had. Wat een hel was dat zeg. Gelukkig is het nu over bij Tilde!

  1. Wat gek dat jij je dat nog kunt herinneren. Ik hoop dat Tilde er geen nare herinneringen aan over houdt.

 9. Ik herinner met het niet meer, maar ik weet wel dat ik ze ook heb gehad (duh, iedereen krijgt ze). Mijn broer had ook waterpokken en die werden bij hem gestippeld met een bepaald goedje. Hier heeft hij littekens aan overgehouden.
  Liefs,
  Elles

  1. Argh, wat vervelend dat je broer hier littekens aan over hield! Hopelijk heeft onze kleine meid straks geen littekens er van.

 10. Zo zielig! M’n dochter van 2,5 heeft het nog niet gehad gelukkig

  1. Ik hoop voor jou dat ze nog even wegblijven. Het is nooit fijn om je kindje ziek te zien hé?!

 11. OOOh, ik kijk er niet naar uit wanneer mijn zoontje dit gaat krijgen 🙁

  1. Dat is helemaal te begrijpen. Helaas kunnen we er niet veel tegen doen hé?!

 12. Fijn dat je deze kinderziekte ook weer achter de rug hebt! Het is echt zoiets waar ieder kind even door heen moet.

  1. Dat is waar! Gelukkig is het voorbij!

 13. […] 2017 kreeg Tilde de waterpokken. Het blogbericht waarin ik over onze ervaring vertel, wordt nog steeds door heel wat lezers […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.