fruitpap
Baby Eten Kids Lifestyle

Basisrecept voor fruitpap

Is jouw baby (bijna) oud genoeg om fruitpap te eten? Zit je even met je handen in je haar omdat je niet goed weet hoe je hier aan begint? Ik geef je graag mijn tips en het basisrecept voor de klassieke fruitpap. 

fruit
Foto Brina Blum

Wanneer starten met fruitpap?

In principe mag je starten met fruitpap als jouw kindje vier maanden oud is. Bij borstvoeding wordt aangeraden om vaste voeding te geven vanaf zes maanden. Zeker tijdens de beginfase waarbij jouw baby de smaken en texturen leert kennen, is het noodzakelijk om na het fruitpapje nog een melkvoeding te geven.

Bij Tilde, onze oudste dochter, hadden we er voor gekozen om te starten met groenten op vier maanden. Vanaf zes maanden startten we met fruit aan de hand van de Rapleymethode.

Aure is nu bijna vier maanden oud en de tijd voor fruit- en groentepapjes begint te komen. Voor rapley is ze momenteel nog te jong, maar een fruitpapje kunnen we wel al maken. Benieuwd hoe dat zal verlopen…

Seizoensfruit

Wij proberen zoveel mogelijk seizoensfruit te gebruiken om de fruitpap te maken. Dat is vaak een pak voordeliger. We letten er ook op dat we de appelen bijvoorbeeld in een grotere zak kopen en de aardbeien komen van bij de lokale boer. Uiteraard zijn sommige stukken fruit gans het jaar te verkrijgen in de winkel. Toch vinden wij het fijn om seizoensgebonden te eten, omdat we hierdoor ook meer afwisseling hebben.

Basisrecept voor de klassieke fruitpap

Het klassieke fruitpapje bestaat uit:

  • 1/4 glutenvrije koek of alternatief
  • 1/4 appel (geraspt)
  • 1/4 banaan (geplet)
  • sap van 1/4 sinaasappel

Alternatieven voor de koek zijn rijstvlokken, maïsvlokken of ander kindermeel. Hiermee zorg je er voor dat het papje dikker wordt.

No stress!

Panikeer niet. In het begin lijkt dit allemaal veel. Vaak weet je ook niet goed wanneer je dat fruit tussen alle melkvoedingen moet krijgen. Als je kindje zijn middagdutje heeft gedaan, kan je de pap aanbieden. In het begin zal jouw kindje slechts enkele hapjes nemen. Probeer elke dag een beetje te geven of laat eens een dagje tussen. Eten aan tafel moet een leuk moment zijn voor iedereen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Bij mij was het klassieke fruithapje banaan met sinaasappelsap. En later met een ligo er bij door.

  2. oh fruitpap ik was er zot van! 🙂 ik heb dit zelf in men tienerjaren vaak als vieruurtje gegeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.