babytheek
Baby Kids Lifestyle Shoppen

De eerste babytheek opent zijn deuren!

Vandaag opent de eerste babytheek, dé bibliotheek voor babyspullen in Brussel. Een handig uitleensysteem voor babyspullen die je slechts voor een korte tijd nodig hebt. Of je nu klein woont, een beperkt budget hebt of radicaal wil kiezen voor minder spullen… Ontdek meer over de babytheek in dit blogbericht!

Wat is de babytheek?

Vandaag opent de allereerste Babytheek, de bibliotheek voor babyspullen in Elsene. Dat is een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken vzw en het gemeenschapscentrum Elzenhof. Met dit project willen de initiatiefnemers kwalitatieve babyspullen toegankelijk maken voor een breed publiek.

Een baby in aantocht? Dan moet je volgens de vele geboortelijsten heel wat nieuwe spullen aankopen. “Nochtans worden veel babyspullen slechts kort of nooit gebruikt. Jonge ouders kijken aan tegen forse kosten, terwijl 4 op 10 kinderen in Brussel opgroeien in armoede”, zegt Sarah van Riel van GC Elzenhof. De nieuwe uitleendienst voor babyspullen wil duurzaam babymateriaal toegankelijk maken voor iedereen.

Of je nu klein woont, een beperkt budget hebt of wil kiezen voor minder spullen… De Babytheek is een handig uitleensysteem voor babyspullen die je slechts kort nodig hebt. Net zoals je naar de bibliotheek gaat om boeken te ontlenen, kan je naar de Babytheek voor babyspullen. “Het project wil zo bijdragen aan de deeleconomie, want waarom een borstvoedingkussen aankopen als je die binnen enkele maanden toch niet meer nodig hebt? Lenen is de ideale oplossing. Dat is voordelig voor het klimaat (want er hoeven minder spullen aangekocht, geproduceerd en vervoerd te worden) en voor je portemonnee”, zegt Eva van Velzen van Netwerk Bewust Verbruiken.

spelende kinderen

Hoe werkt de babytheek?

Iedereen kan lid worden van de Babytheek. De Babytheek is er voor ouders en grootouders, arm of rijk, nieuw samengestelde gezinnen of alleenstaanden, ketjes en nieuwkomers, minimalisten en uitprobeerders,… Als lid heb je toegang tot heel wat kwalitatieve babyspullen. Je kan spullen ontlenen voor lange termijn (max. 6 maanden), korte termijn (max. 3 weken) en testtermijn (max. 2 weken).

Ik vind het alvast een prachtig initiatief die we ook in andere steden kunnen gebruiken! Wat denken jullie?

Waar vind je de babytheek?

De Babytheek zal elke woensdag open zijn in het GC Elzenhof, meer informatie vind je op www.babytheek.be.

* Dit artikel werd gebaseerd op het persartikel van Netwerk Bewust Verbruiken.

Dit vind je misschien ook leuk...

14 Reacties

 1. Echt een super-fijn initiatief!

  1. Ik hoop dat het een succes wordt, zodat we binnenkort in elke grote stad een babytheek kunnen hebben. Dat zou fantastisch zijn!

 2. oh dit vind ik wel een leuk initiatief hoor
  Zelf heb ik geen kinderen of kinderwens, dus ik ga er niet snel naar toe gaan, maar wel een super idee

 3. Wat een ontzettend goed initiatief! Zouden er landelijk meer moeten komen.

 4. Lipstickencupcakes says:

  Wat een goed initiatief. Wanneer ik als moeder geen groot inkomen zou hebben zou ik hier zeker gebruik van maken. Goed dat zoiets bestaat.

 5. Wat een goed idee zeg! 🙂 Lijkt me zeker leuk om ook op andere plekken te zien!

 6. Ik vind het ook een heel goed idee, en het lijkt me ook echt wel een succes worden. De bibliotheek en spelotheek werken immers ook goed.

 7. Ik ben dit soort dingen niet meer nodig, maar het is wel heel erg handig dat het er is.

 8. Wat een goed initiatief! Ik denk dat dit echt een groot succes gaat worden

 9. Priscilla says:

  Oh ik vind dit echt een goed initiatief zeg! Als ik geen groot inkomen zou hebben dan zou ik er ook zeker gebruik van maken.

 10. Handig zeg, weet je toevallig of zoiets ook in Nederland is? Ik weet wel van projecten waarbij je spullen huren maar meer dan dat ook niet eerlijk gezegd.

  1. Helaas, heb ik nog geen bericht gehoord over een dergelijk initiatief in Nederland. Misschien komt het binnenkort ook bij jullie 😉

 11. Goed dat zoiets bestaat! Lijkt me erg fijn voor mensen met een klein inkomen – of mensen die geen ‘onnodige’ spullen willen kopen!

 12. Heel goed initiatief. Wij moesten hier ook een hele lijst met spullen aanschaffen voordat de baby kwam. Lang niet alles hebebn we hoeven gebruiken! Dat ligt dan maar ergens in een kast, zonde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.