In het ziekenhuis met rotavirus

Baby, Kids, Peuter 15 comments

Tilde werd ziek

In mijn blogbericht aan het begin van deze maand, had ik al geschreven dat Tilde heel erg ziek was geweest. Halverwege maart kreeg Tilde plots wat slappere stoelgang. We maakten ons niet onmiddellijk zorgen. Ieder kind krijgt er wel eens mee te maken. Helaas bleef de waterachtige diarree aanhouden. Twee dagen later, ging haar temperatuur de lucht in en begon ze over te geven. We dachten dat ze een buikgriepje te pakken had. De derde dag leek alles plots beter te gaan. Ze bleef flink eten en ze liep nog vrolijk rond in huis. 

We gingen er van uit dat het slechtste voorbij was en dat ze nu nog eventjes moest uitzieken. Jammer genoeg, werd het de middag daarna opnieuw erger. En erger. En erger. Plotseling leek het allemaal niet meer te stoppen. We besloten om die zondagmiddag naar het ziekenhuis te rijden en via spoed binnen te gaan. Als het niets was, zouden ze ons wel terug naar huis sturen.

Het duurde niet lang voor de arts van dienst tot bij ons kwam. Na haar te onderzoeken, zei hij onmiddellijk dat het waarschijnlijk het rotavirus of salmonella is. Bij een volgende luier met stoelgang namen ze een staaltje om naar het labo te sturen. Daarna mochten we doorgaan naar de dienst pediatrie.

Op het moment dat de verpleging een infuus moest plaatsen bij Tilde, brak mijn hart. Mijn kleine, stoere meid verzette zich keihard. We hielden haar met drie vast zodat de andere verpleegster alles kon aanbrengen. Gelukkig hadden ze daarna een speelgoedje van Plop klaar om haar op te beuren.

Omdat Tilde heel veel moest overgeven en diarree had, konden we haar niet genoeg vocht meer toedienen. Om uitdroging te vermijden, kreeg ze een baxter met vocht toegediend. Na enkele dagen in het ziekenhuis was ze terug helemaal de oude en mochten we samen naar huis gaan.

WAT IS HET ROTAVIRUS?

Rotavirus of gastroenteritis is een van de meest voorkomende oorzaken van maag- en darminfecties bij baby’s en peuters. Deze infectie kan ernstige diarree, braken en koorts veroorzaken met een grote kans op dehydratie (uitdroging).

De meeste kinderen krijgen deze ziekte tussen de 6 en 24 maanden. Op de leeftijd van 5 jaar zijn praktisch alle kinderen immuun voor het rotavirus. Volwassenen kunnen drager zijn van het virus, maar zijn meestal klachtenvrij. Een infectie met rotavirus komt vooral voor in de koudere maanden, van november tot april. Het is verantwoordelijk voor zowat de helft van alle diarreegevallen bij kinderen jonger dan twee jaar. Omdat het virus zo besmettelijk is, veroorzaakt het zelfs kleine epidemieën, bijvoorbeeld in kinderdagverblijven.

BESMETTING

Het virus wordt meestal overgedragen door mond- en handcontact. Vaak verspreidt het zich ook via besmette voorwerpen zoals speelgoed.

Behandeling

De infectie geneest meestal vanzelf tussen de 4 en 10 dagen. Bij uitdroging is behandeling en soms ziekenhuisopname nodig.

Contacteer uw arts

Dit blogbericht werd geschreven door mijn eigen ervaring met het rotavirus. Mijn tekst werd deels gebaseerd op de informatie van Kind en Gezin en gezondheid.be. Heeft u na het lezen van dit bericht twijfels of vragen. Contacteer dan uw arts voor meer informatie.

15 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.