olvarit
Baby Kids

Is de groentepap uit potjes wel gezond? – Olvarit Oogstfeest

Enkele weken geleden kreeg ik een uitnodiging van Olvarit om naar het oogstfeest van de doperwten te komen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ontzettend nieuwsgierig was naar de uitleg over groentepap uit potjes. Is het wel zo gezond als ze beweren in de reclames? Zijn mijn verse patatjes niet beter dan een voorgemaakt product? Ik vertel je graag meer over mijn daguitstap naar het Olvarit doperwtenveld!

olvarit

Verse patatjes vs. groentepap uit potjes

Wij gebruiken eigenlijk niet zo vaak de voorgemaakte groentepapjes. Tilde kreeg bij de start van vaste voeding een combinatie van Rapley en verse groentepapjes. De voorgemaakte potjes kwamen af en toe in het begin aan bod, omdat deze groenten heel erg fijn gemixt zijn. Thuis krijg ik dat precies nooit zo fijn. Ook voor onderweg kochten we af en toe eens een potje.

Aure eet sinds kort ook groenten naast haar fruitpap. Ze vindt het overheerlijk. Ik koop verse (of diepvries) groentjes aan, want dit leek me toch veel gezonder en ook mijn portefeuille is daar zeer tevreden mee. Zijn de groentepapjes uit een potje daarom slecht? Bevatten ze veel bewaarmiddelen, zout of andere toegevoegde producten? Neen, helemaal niet! Integendeel. Tijdens het Olvarit Oogstfeest werd ik helemaal verrast over de inhoud van de voorgemaakte groentepapjes.

Het Olvarit Oogstfeest

Ik was heel erg blij met de uitnodiging die ik kreeg van Olvarit om samen met hen het oogstfeest te vieren. Toen ik aankwam op de zonnige locatie, genoot ik eerst van een aperitiefje en leerde ik de andere bloggers kennen. Na het drankje gingen we aan tafel. Jeroen De Pauw had voor ons een heerlijke lunch klaar gemaakt. We genoten van een gazpacho van komkommer, munt en erwten, een overheerlijke aardappelsalade met erwt en gerookte forel en een salade van watermeloen met feta, pijnboompitjes en spek. Wat hebben we gesmuld!

Na het middagmaal vertrokken we met z’n allen naar het veld. We kregen uitleg van de boer over het verbouwen en oogsten van de erwten. Ik stond er van verrast hoeveel eisen er zijn voor het verbouwen van babyvoeding. Eerlijk gezegd, ik had daar nog nooit echt over nagedacht. Enkele voorbeelden:

 • De erwten groeien nooit langs een autostrade. In vogelvlucht moet er minstens 1 kilometer zitten tussen de autosnelweg en het veld.
 • Er wordt gebruik gemaakt van een speciaal ras erwten die hoog groeien, zodat er zo weinig mogelijk contact is met de grond. Ook tijdens het oogsten wordt er rekening gehouden dat de machine niet langs de grond schraapt. Hierdoor vermijden ze zoveel mogelijk het vuil, steentjes en beestjes in de oogst.
 • De velden met erwten worden niet besproeid tenzij er een virus of een ongedierte is. Als de velden worden besproeid wordt daar heel hard over nagedacht om dit zoveel mogelijk te beperken.
 • Dagelijks worden de groenten gecontroleerd op kwaliteit.
 • Bij een goede vochtwaarde worden de erwten geoogst en binnen de 2u verwerkt tot ingevroren groentepap.

 

Olvarit
Foto Olvarit

Olvarit

Workshop groentepap maken

Na het bezoek aan het erwtenveld, gingen we terug voor een workshop met Jeroen De Pauw. We kregen een demonstratie en heel wat tips om zelf groentepap te maken. We konden vragen stellen aan de chef en aan de voedingsdeskundige die aanwezig was. Na het maken van het hapje, konden we zelf onze weckpot versieren om samen met een overvolle goodiebag mee te nemen naar huis.

Olvarit
Foto Olvarit

Is de groentepap uit potjes wel gezond?

Tijdens deze dag was ik verbaasd om te zien en te horen hoe gezond een Olvarit groentepapje eigenlijk wel is. Naast de papjes die ik in de diepvries heb, wil ik zeker enkele van deze papjes in huis halen om als reserve te gebruiken. Deze groentepap is net zo gezond als zelfgemaakt.

Gebruik jij soms (of alleen maar) kant-en-klare groentepapjes voor jouw kindje?

 

Dit vind je misschien ook leuk...

9 Reacties

 1. Lijkt me erg leuk zo’n workshop om te zien wat er eigenlijk achter het product zit! Fijne conclusie om te ondervinden dat groente uit een potje net zo goed is al zelf vers gemaakt.

 2. Wat leuk dat je uitgenodigd was en super om te zien en horen hoe ze de potjes maken. Ik deed eigenlijk beide. Bij veel tijd maakte ik het zelf en als t me wel eens niet lukte of ik was op stap dan was een potje ook prima.

 3. leuk om zo ”n workshop mee te maken, denk en altijd fijn om te weten dat je je niet schuldig moet voelen als je eens “potjes-voeding” geeft! 😉

 4. Ik heb altijd potje gegeven omdat mijn kinderen het lekker vonden en ik makkelijk. Ik had het etiquette gelezen en wist dus dat er niets in de potjes zit dat ongezond is

 5. Altijd interssant en goed om te weten hoe eten wordt gemaakt. Leuk om zo´n workshop mee te maken.

 6. Fijn dat ze van dat merk wél gezond zijn. Ik zou denken (en mag hopen) dat er over het algemeen wel hoge eisen worden gesteld 😉

 7. Leuk dat ze je een kijkje achter de schermen gaven. Wel jammer dat er voor babyvoeding zo veel moeite wordt gedaan en de verse groente in de winkel vaak bespoten is enz. Dan is het nog maar de vraag wat gezonder is: potje of zelfgemaakt.

 8. Interessant zo´n kijkje achter de schermen!

 9. Ik zag het event voorbij komen. Leuk hoor! Ik maakte alles zelf of koos voor bio merken. Ik denk dat uit pot of blik nooit even vers is als wanneer je het zelf maakt ; – ) zonder toevoegingen. Het is wel veel minder slecht dan men denkt waarschijnlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.