yoga voor jong en oud
Andere Kids Kind 6-12 jaar Kleuter Mama Peuter Tiener

Yoga voor jong en oud

Twijfel je om alleen of samen met je kindje yoga te doen? Gastblogger Lisanne van Superyoga, vertelt je graag meer over yoga voor jong en oud. In onze drukke westerse wereld wordt yoga steeds populairder. In België en Nederland zien we dat er meer en meer yogastudio’s ontstaan. Waar drukte is, willen we ook graag ontspanning! Je hebt tenslotte balans nodig om goed te functioneren en dat is iets waar yoga heel goed bij kan helpen. Het fijne aan yoga is dat iedereen het kan beoefenen, het maakt niet uit hoe oud je bent of in welke fitte status je verkeert. Voor iedereen met een druk gezinsbestaan en/of ambitieuze carrière is het nodig om een moment voor jezelf in te lassen. Zo kun je weer opladen om verder te gaan.

Yoga vormen

Er bestaan letterlijk honderden yoga vormen, op basis van jouw behoeften kies je de stijl die je op dat moment het beste bij jezelf vindt passen. In de yogastudio kunnen ze je van alle informatie voorzien, maar ook met behulp van internet kom je een heel eind. Je kunt natuurlijk altijd een proefles volgen of een strippenkaart afnemen zodat je jezelf voorziet van de nodige informatie zonder vast te zitten aan een duur abonnement.

Ontspanning

Je bereikt met iedere yoga vorm ontspanning, het is de weg er naartoe die verschilt. Als je bijvoorbeeld een les Yin Yoga volgt, neem je per houding minuten de tijd om deze aan te houden zodat je een diepe stretch bereikt terwijl je je ademhaling traint. Bij Bikram Yoga beoefen je yoga in een ruimte verwarmd tot 40 °C met een luchtvochtigheid van 40% en werk je een serie van 26 houdingen in 90 minuten af. Door de warmte en het aannemen van houdingen word je soepel en ga je zweten en bereik je uiteindelijk ontspanning. De weg er naartoe is behoorlijk intensief ten opzichte van Yin Yoga.

yoga voor jong en oud

Yoga voor jong en oud

Voor iedere fase in je leven bestaat wel een vorm van yoga, zo is er zelfs speciaal een yogales voor zwangere vrouwen en kinderen. Voor kinderen is het heerlijk om een yogales te volgen. De lessen zijn zeker niet hetzelfde ingestoken als voor volwassenen. De jongere kinderen leren spelenderwijs houdingen en oefenen stiekem om bewuster te ademen. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen, het verhogen van concentratievermogen en het verbeteren van creativiteit zijn absolute focuspunten.  Tegelijkertijd bevinden ze zich in een groepje wat ze weer leert samenspelen. Er zijn ook yogalessen waarbij moeders of vaders met kinderen samen deel kunnen nemen. Hierbij leer je om met elkaar in contact te staan en werk je aan een sterke band. Ditzelfde gebeurt bij de lessen voor mommies to be, er is veel aandacht voor het in contact staan met de baby in de buik.

Tijd maken

Voor yoga hoef je geen uren de tijd te maken, is dat niet heerlijk? Je bepaalt zelf hoeveel tijd je wilt besteden. Heb je geen tijd, zin of voldoende budget om naar een yogastudio of sportschool te gaan? Volg deze 5 tips en bouw thuis je eigen yoga practice!

 1. Zoek een rustig tijdstip uit in huis en neem een ruimte waarin je je prettig voelt én voldoende bewegingsruimte hebt. De bewegingsruimte is niet veel groter dan een yogamat lang en breed en een beetje ruimte daar omheen.
 2. Bepaal welke sfeer fijn aanvoelt. Dim eventueel het licht, gebruik kaarsjes of steek wierrook of een geurkaarsje aan.
 3. Verzamel de juiste accessoires bij elkaar. Zorg dat je voldoende ondersteuning en grip uit je yogamat kunt halen en vul aan met de nodige hulpstukken: een yoga blok, yogabolster of (yoga) deken. Een yogamat kopen is noodzakelijk voor de juiste grip en ondersteuning. Als je net begint dan is een sticky mat vaak het meest comfortabel.
 4. Selecteer een YouTube video of een video via je favoriete yoga app op je smartphone. Je hebt korte practices van bijvoorbeeld zeven minuten, maar ook lessen van meer dan een uur. Het leuke is dat je zelfs in zeven minuten ontspanning kunt bereiken en weer met jezelf kunt connecten.
 5. En vergeet nooit: smile! Smile, sparkle & shine.

 

Doe jij aan yoga? Alleen of samen met je kids?

Dit vind je misschien ook leuk...

10 Reacties

 1. Ik doe wel aan yoga en ik merk zeker dat wanneer ik het consequent blijf volhouden het ontspannend werkt. het geeft rust aan je lichaam maar ook in mijn hoofd.

 2. Yoga lijkt me heerlijk om te doen, wil dit nog steeds eens proberen.

 3. Ik had geen idee dat het ook zo leuk zal zijn voor kinderen. Ik zie het al helemaal voor me, op zondag met de hele familie op de mat. Zo leuk!

 4. Ik doe zelf niet aan yoga maar ik kan me voorstellen dat het wel ontspannend werkt.

 5. Ik heb samen met een vriendin aan yoga gedaan. Het werkte voor ons destijds erg ontspannen en deden we voornamelijk ontspannende oefeningen

 6. Ik vind yoga heerlijk om te doen! Als Pilates trainer helpt het mij nog beter te rekken. Rust voor het hoofd en lijf. Heerlijk!

 7. Ik heb Yoga altijd interessant gevonden, maar eigenlijk nooit iets mee gedaan. Ik wou ook zwangerschaps yoga gaan doen, maar dat is er ook niet van gekomen haha.

 8. Ik heb meerdere keren in mijn leven yoga gedaan, maar het wil niet goed beklijven bij mij. Ik ga toch liever hardlopen.

 9. Eerlijk gezegd nog nooit aan Yoga gedaan maar het volgen van een proefles staat nog altijd op mijn lijstje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.