Baby Creatief Kids Lifestyle Peuter

Muzieksessie Klankennest

Het Klankennest vertrekt vanuit de visie dat het kind, reeds voor de geboorte interesse toont en een natuurlijke gevoeligheid bezit voor klanken, geluiden, muziek en visuele prikkels. Vorig weekend gingen wij samen met Tilde naar een muzieksessie van Klankennest in Brugge. 

Wat is het klankennest?

Het klankennest vertrekt vanuit de visie dat het kind, reeds voor de geboorte interesse toont en een natuurlijke gevoeligheid bezit voor klanken, geluiden, muziek en visuele prikkels. Deze spontane ontvankelijkheid, die bij elk kind aanwezig is biedt belangrijke ontwikkelingsmogelijkheden op emotioneel, cognitief, sociaal en motorisch vlak.

Klankennest past musiceren met baby’s en kinderen toe in een ruime betekenis van het woord. Musiceren staat voor dialoog, improvisatie, beweging, associatie, stilte, klanken, materie, liederen, interactie,… Ze richten zich voornamelijk op muzieksessies voor baby’s en peuters van 0-4 jaar. Klik hier om mijn vorige blogpost te lezen voor meer informatie.

De muzieksessie

Op zondagochtend gingen wij naar de Steinerschool bij ons in de buurt. In een zaal van deze school ging de workshop door. Toen we binnen kwamen lagen er yogamatjes en kussens in een halve cirkel rond de instrumenten. Tijdens de sessie mocht niemand spreken omdat men alle communicatie via de muziek en lichaamstaal wou laten gebeuren. Best wel moeilijk… ik heb er toch hier en daar per ongeluk een woordje uit geflapt tegen Tilde.

De sessie begon langzaamaan met het aantrekken van de kinderen door middel van zang en ritmisch geluid op de grond en in water. Sommige kindjes werden hierdoor fel aangetrokken om dichterbij te gaan kijken. Anderen konden rustig bij mama en papa blijven zitten. Tijdens de sessie werden we mee gevoerd op een muzikale reis aan de hand van verschillende instrumenten zoals een viool, mini-cimbalen en kindershakers. De zang bleef een rode draad. We konden samen dansen en spelen met een groot wit laken. Dat laatste vonden alle kinderen superleuk om te doen.

Wij vonden de sessie heel fijn om te doen, maar we vonden het jammer dat de kinderen zelf weinig aan de slag konden gaan met de instrumenten of dans. De oudere kinderen hadden het vast fijn gevonden om iets actiever te kunnen deelnemen aan de sessie. We vonden het wel interessant om Klankennest aan het werk te zien en zouden toch benieuwd zijn naar andere workshops van hen. Tilde vond het zeker en vast plezant. Ze heeft haar ogen uitgekeken en heeft in de namiddag lekker geslapen.

Sfeerfoto’s

We hebben niet zoveel sfeerfoto’s genomen, omdat we zelf teveel plezier hadden door samen met Tilde deel te nemen aan de workshop.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 Reacties

  1. Mieke says:

    Ooh, dat klinkt echt fijn om te doen. We onthouden dit voor wanneer de kindjes wat ouder zijn. Vanaf welke leeftijd kan dit?

    1. De muzieksessies zijn er voor baby’s en peuters van 0-4 jaar, maar ze bieden ook muziekproducties aan voor de allerjongsten en ze hebben bovendien ook een programma voor kinderen tot 8 jaar.

  2. Leuke tip!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.