bamboo brush
Kids Kleuter

Onze kleuter heeft gaatjes in de tanden

Onlangs gingen we met Tilde naar de tandarts. Daar hoorden we dat onze kleuter gaatjes in de tanden heeft. Onze tandarts stelde een nogal drastische oplossing voor.

bamboo brush
Foto @Thebamboobrushsociety

Tandenpoetsen

Wij mogen onszelf gelukkig prijzen. Tilde poetst haar tanden 2x per dag zonder morren. Al van kleins af poetst ze graag haar tanden. Het hoort bij haar ochtend- en avondritueel.

Lees ook: zero waste in onze badkamer

Gaatjes in de tanden

In het begin van januari mocht ze naar de tandarts op controle gaan. Fier als een gieter vertrok ze om haar blinkende tandjes te tonen aan de tandarts. Jammergenoeg bleek dat ze twee gaatjes heeft. Aangezien ze een kleine wiebelkont heeft, wilt onze tandarts de gaten liever niet zelf vullen. Ze zou schrik kunnen krijgen door de verdovingsspuit en het stilzitten zou moeilijk kunnen gaan terwijl hij bezig is om de gaten te vullen. We willen natuurlijk niet dat ze plotseling schrik krijgt om haar tandjes te laten onderzoeken. Hij stelde daarom voor om een afspraak te maken in het ziekenhuis om de gaten onder narcose te laten vullen.

Twijfels over de narcose

Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat een hele boterham vind. Onder narcose gaan, vind ik een nogal drastische oplossing. Ik krijg dan onmiddellijk van die horrorbeelden voor me waarbij ik mijn kind slapjes vasthoudt terwijl ze op een operatietafel ligt. Dat wilt toch geen enkele ouder?!

We hebben de afspraak in het ziekenhuis gemaakt, maar dan vooral om eerst eens te luisteren naar de mening van een andere tandarts. Misschien bestaat de mogelijkheid om het probleem aan te pakken zonder narcose? Misschien kunnen ze de gaatjes 1 per 1 opvullen? Misschien…? Duimen jullie mee dat we morgen een goed gesprek kunnen hebben?

Hebben jullie ervaring met kleuters die gaatjes in de tanden hebben?
Poetsen jullie kinderen flink hun tanden?

Dit vind je misschien ook leuk...

13 Reacties

 1. Oohh dat is ook wat, niet leuk hoor. Gelukkig heeft onze kleuter dat (nog) niet.

 2. Jeetje dat vind ik ook niet niks zeg: narcose om een paar gaatjes te vullen. Is het niet mogelijk om het eerst even af te wachten? Ze gaat natuurlijk ook nog wisselen, dan gaan ze er vanzelf uit?

 3. Tsjonge, ik kan er gewoon nog niet over uit zeg! Narcose voor gaatjes vullen… Of zijn narcoses tegenwoordig heel licht?

  1. Dat is idd ook mijn reactie. Ik vind onder narcose gaan ook best heftig voor gaatjes vullen. Goed dat je dus voor een 2nd opinion gaat.
   Ik heb zelf geen ervaringen met gaatjes bij mijzelf of mijn dochter dus kan je geen goede tip geven. Veel succes.

   Ik vraag me wel af of je goede preventietips hebt meegekregen om te voorkomen dat ze nog meer gaatjes krijgt.

 4. Mieke | mieksmind says:

  Nee geen ervaring mee, ik heb geen kinderen dus daar kan ik niet over meepraten

 5. 2 van onze 3 kinderen zijn onder narcose geweest. Zoontje toen der tijd 4 voor operatie aan de vinger. Dochter van net 1 jaar voor buisjes in de oren.
  Ik had er totaal geen moeite mee. Oke, het onder narcose gaan ziet er misschien iets naar uit, maar je kind is dat al weer vergeten wanneer het wakker zal worden. Hier hebben ze er in ieder geval geen last van gehad. Ik ben zelf vrij nuchter en wist dat het echt nodig was, misschien niet echt een juiste vergelijkenis want gaatjes boren is natuurlijk wel wat anders. Aan de andere kant, ze zal niet bang worden van de boor. Maar ik heb er inderdaad nog niet eerder van gehoord en misschien wel wat drastisch ja! Wel vind ik het goed dat je tandarts meteen aan geeft het zelf niet te durven. Succes met alles! X

 6. Pfoeh dat is even schrikken ja! Ik weet wel dat ik ooit onder narcose ben geweest voor mijn amandelen. Het is natuurlijk wel prettiger als ze geen pijn/angst ervaart met behulp van de narcose maar ik weet niet hoe het tegenwoordig werkt en of het ongezond/drastisch is of niet. Is een andere tandarts niet een idee, eentje die beter met kinderen kan omgaan? Anders heb je dit misschien volgende keer weer!

 7. priscilla says:

  Ah dit lijkt me echt verschrikkelijk. Ik ben heel erg gericht op het 2x tandenpoetsen per dag en hoop het hiermee ook te voorkomen bij mijn dochter. Uit ervaring weet ik dat mijn dochter niet naar de tandarts wilt, zelfs geen controle.. dan doet ze al moeilijk. Wij zouden dan denk ik voor de optie narcose moeten gaan, mits het niet anders kan.

 8. Ik duim zeker met je mee, maar ik vind wel dat je tandarts zich kundig opstelt. Liever straks weer naar de tandarts kunnen dan dat ze schrik heeft.

 9. Monique says:

  Informeer eens bij een biologische tandarts of een kindergespecialiseerde tandarts, bijv. Verwijspraktijk nieuwe helden (Utrecht).

  Sterkte en succes

 10. Anjetta says:

  Onze dochter van 3 heeft ook 2 gaatjes maar mijn tandarts wil het liefste niet boren waar ik natuurlijk erg blij mee ben.
  Wij laten het om de 3 maanden controleren en als de gaatjes niet groter worden dan mogen ze blijven zitten.
  Ook heeft ze een fluor behandeling gehad voor de gaatjes. Beetje smeersel erop en klaar.

 11. Toevallig dat ik op dit artikel stuit, gister is m’n dochtertje behandeld onder narcose voor het trekken van vijf melkkiezen en het maken van veel gaatjes. Waarom zij dit heeft en haar zus niet weten we nog niet. We zijn naar een speciale kindertandarts gegaan, daar is van te voren alles goed uitgelegd. Ik was er zenuwachtig voor maar dit voorkomt wel dat ze angst krijgt voor de tandarts. In ons geval zouden dit minstens 4 behandelingen zijn geweest. Het gaat om een diepe slaap he, niet een echte zware narcose hoor. Ze kreeg verdovende pleisters op d’r handje voor het prikje, hele lieve geduldige mensen daar allemaal. Het wakker worden is idd niet zo leuk, maar ze knappen echt heel snel op. Het verbaasde me hoe snel eigenlijk. Nu is het vooral een stoer verhaal, en over paar weken op nacontrole. Ik baal van haar gaatjes maar zou het wel weer doen, ze vond het zelf prima en geen angsten verder.
  Succes!

 12. het lijkt mij ook wel een drastische oplossing, maar vind het wel eerlijk dat zo’n tandarts het niet uitvoert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.