Onze kleuter heeft gaatjes in de tanden

Kids, Kleuter 13 comments

Onlangs gingen we met Tilde naar de tandarts. Daar hoorden we dat onze kleuter gaatjes in de tanden heeft. Onze tandarts stelde een nogal drastische oplossing voor.

bamboo brush
Foto @Thebamboobrushsociety

Tandenpoetsen

Wij mogen onszelf gelukkig prijzen. Tilde poetst haar tanden 2x per dag zonder morren. Al van kleins af poetst ze graag haar tanden. Het hoort bij haar ochtend- en avondritueel.

Lees ook: zero waste in onze badkamer

Gaatjes in de tanden

In het begin van januari mocht ze naar de tandarts op controle gaan. Fier als een gieter vertrok ze om haar blinkende tandjes te tonen aan de tandarts. Jammergenoeg bleek dat ze twee gaatjes heeft. Aangezien ze een kleine wiebelkont heeft, wilt onze tandarts de gaten liever niet zelf vullen. Ze zou schrik kunnen krijgen door de verdovingsspuit en het stilzitten zou moeilijk kunnen gaan terwijl hij bezig is om de gaten te vullen. We willen natuurlijk niet dat ze plotseling schrik krijgt om haar tandjes te laten onderzoeken. Hij stelde daarom voor om een afspraak te maken in het ziekenhuis om de gaten onder narcose te laten vullen.

Twijfels over de narcose

Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat een hele boterham vind. Onder narcose gaan, vind ik een nogal drastische oplossing. Ik krijg dan onmiddellijk van die horrorbeelden voor me waarbij ik mijn kind slapjes vasthoudt terwijl ze op een operatietafel ligt. Dat wilt toch geen enkele ouder?!

We hebben de afspraak in het ziekenhuis gemaakt, maar dan vooral om eerst eens te luisteren naar de mening van een andere tandarts. Misschien bestaat de mogelijkheid om het probleem aan te pakken zonder narcose? Misschien kunnen ze de gaatjes 1 per 1 opvullen? Misschien…? Duimen jullie mee dat we morgen een goed gesprek kunnen hebben?

Hebben jullie ervaring met kleuters die gaatjes in de tanden hebben?
Poetsen jullie kinderen flink hun tanden?

13 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.