Sinterklaasverhalen
Kids Kleuter lezen Lifestyle Peuter Prentenboeken

Sinterklaasverhalen voor jonge kleuters

Elk jaar rond de sinterklaasperiode brengen we uit de bibliotheek boeken over de Sint mee om te lezen. De afgelopen weken hebben we weer enkele toppers gelezen samen met Tilde. Lees meer over de sinterklaasverhalen voor jonge kleuters.

Balotje en Sinterklaas

Balotje is helemaal gek op Sinterklaas. Ze wil Sinterklaas graag bedanken voor de cadeautjes maar hij blijkt al weg te zijn. Zonder zoen, zonder knuffel, zonder zwaaien,… Balotje is teleurgesteld en maakt zich zorgen. Zou Sinterklaas nog terugkomen? Is de Sint boos? Ze vraagt zich af of de Sint haar nog aardig vindt. Een jaar wachten duurt veel te lang. In het boek overlopen we met Balotje alle seizoenen, waarin telkens een persoon staat die lijkt op de Sint. Op het einde van de herfst is het gelukkig weer tijd voor Sinterklaas.

Balotje en sinterklaas

Dit boekje is heel geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, vind ik. Volgens de kaft staat 4 jaar, maar ik ben er van overtuigd dat iets jongere kinderen zich zeker kunnen plaatsen in het gevoel van Balotje. Want wat duurt het toch lang om te wachten op de Sint én waarom is hij plots weggegaan. De tekeningen zijn duidelijk voor een jong kind, zonder al te veel afleiding. Dit is het eerste boek van Balotje dat we (voor)gelezen hebben en eerlijk gezegd smaakt het wel naar meer. Er bestaat een hele reeks met boekjes over Balotje geschreven door Yvonne Jagtenberg.

Hoe Sinterklaas zijn baard verloor

Op een dag wordt Sinterklaas aangehouden. Een agent denkt dat hij een paard heeft gestolen en herkent de Sint en zijn paard helemaal niet. Omdat de agent vindt dat de Sint er niet netjes bijloopt, wordt zijn haar afgeschoren. De Sint wordt helemaal kaal én verliest ook zijn baard. Niemand herkent hem nog, ook zijn pieten niet! Die zijn natuurlijk heel verdrietig omdat Sinterklaas verdwenen is en ze gaan naar hem op zoek. Dat is de start van een avontuurlijk verhaal vol humor.

Hoe Sinterklaas zijn baard verloor

Dit boek van Patricia David heeft ons vaak doen lachen. Het boek is eigenlijk bedoeld voor kinderen vanaf 5 jaar en is ook echt wel geschikt voor de kleinere kinderen die een ‘moeilijker’ boekje aankunnen. Er staan bij de tekst enkele tekeningen. Wij lazen elke avond een hoofdstuk waardoor het eigenlijk heel goed lukte om dit boek uit te lezen. Het eerste hoofdstuk waarin de Sint zijn baard verloor en het hoofdstuk waarin Sinterklaas een brief ontvangt met niespoeder waren de meest succesvolle bij Tilde.

Minipiet

Dit jaar wil Seppe maar één ding voor zijn verjaardag. Hij wilt een pietenpak krijgen. Een groen pietenpak met rode strepen. Seppe wil ontzettend graag een echte helper van de sint worden. Maar Sinterklaas heeft al heel veel Zwarte Pieten in dienst en kan echt geen hulp meer gebruiken. Tot Seppe op een avond uit een schoorsteen een stem hoort roepen.

minipiet

Het verhaal van Seppe is ontzettend leuk om (voor) te lezen. We vonden de tekeningen heel erg mooi. Het verhaal, geschreven door Guy Daniëls, is niet langdradig. Tilde vond het telkens opnieuw spannend om dit verhaal te horen. Er staat een grappige illustratie in van het lachende paard van de Sint, waarbij we telkens plat lagen van het lachen.

Karel viert Sinterklaas

Is het voor jouw kleuter nog moeilijk om lang te luisteren naar een verhaal? Dan is ‘Karel viert Sinterklaas‘, zeker een aanrader! Dit boekje is eigenlijk al bedoeld voor peuters vanaf 2jaar. Op school leert Karel leuke sinterklaasliedjes en maakt hij een mooie tekening. Thuis zet hij zijn schoentje klaar in afwachting van de Sint.

Karel viert sinterklaas

De boeken van Liesbet Slegers blijven toppers voor de jongere lezers. De tekeningen en het verhaal zijn volledig aangepast aan hun leeftijd. Ook Aure vond het als baby leuk om mee te kijken terwijl wij het verhaal voorlazen.

Lezen jullie verhalen tijdens de sinterklaasperiode? Wat zijn jullie favoriete sinterklaasverhalen?

Lees ook: Tildes favoriete sinterklaasboeken 2017
Lees ook: Lettersbanners met de leukste sintquotes

Foto’s: Bol.com en Clavis

Dit vind je misschien ook leuk...

10 Reacties

 1. Ik ben dol op Sinterklaas en vind het jammer dat het soms ondergesneeuwd wordt door de andere baardmans.
  Leuk dat je aandacht besteed aan deze boekjes!

 2. Wat leuk om te zien dat meer variëren sinterklaasverhalen.

 3. Nu niet meer maar toen de kinderen nog klein waren natuurlijk wel. Alle boeken die je noemt spreken me aan!

 4. Nu lees ik deze boeken niet meer voor, maar ik heb een hele verzameling thuis liggen van boeken die ik voorheen voorlas, het is een leuke tijd voor spannende boeken die altijd goed aflopen.

 5. ah wat zien die boekjes er stuk voor stuk schattig uit!

 6. Ik ben nu al dol op Balotje, wat een onwijs mooie en lieve tekening. Deze ga ik echt even onthouden voor volgend jaar!

 7. leuk dat er meer boekjes hierover zijn. Zelf heb ik geen kinderen, dus ik doe meestal niets aan sinterklaas

 8. Zo schattig! Als kind vond ik Sinterklaas echt de allerbeste dag van het héle jaar!

 9. Nu niet meer. Mijn zoontje is niet meer van de si verklaard inmiddels.

 10. Echt heel leuk! Mijn zoontje is helaas te jong om echt stil te zitten en op te letten tijdens het lezen. Ik moet nog even wachtten haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.