De Spiekpietjes Expo
België Kids Kind 6-12 jaar Kleuter Lifestyle Peuter Uitstap/reis

Spiekpietjes Expo in Oostende

Dit weekend gingen we samen met onze tante, Tilde haar peter (Petje) en ons gezinnetje naar de Spiekpietjes Expo in het Fort Napoleon in Oostende. Kijk je even mee wat wij er van vonden?

Spiekpietjes Expo

Wie zijn de spiekpietjes?

De Spiekpietjes zijn de meest geheimzinnige hulpjes van Sinterklaas. Ze verstoppen zich al vanaf de eerste herfstdagen op de gekste plekken. Zo kunnen ze alle kinderen goed in de gaten houden. We weten ondertussen wel waar die rakkertjes uithangen in in de periode vlak voor Sinterklaas, maar wat doen ze eigenlijk voor de rest van het jaar?

De Spiekpietjes Expo
Bron: De Spiekpietjes

Onze belevenis

In het Fort Napoleon in Oostende bezochten wij dit weekend de Spiekpietjes Expo samen met onze tante (kleuterjuf) en Tilde haar peter. Omdat we deze kleine helpertjes zelf ook ontzettend leuk vinden, keken we er enorm naar uit. Bij het binnenkomen zag de expo er alvast veelbelovend uit, helaas werden onze verwachtingen niet volledig ingelost.

Er hingen ontzettend mooie prenten die passen bij het boek ‘Een heel jaar Spiekpietjes‘ van schrijfster T. Vanderheyden (Uitgeverij Clavis). Hiervoor kregen we een audioguide mee om bij elke maand naar het bijpassende verhaal te kunnen luisteren. Tilde was eigenlijk nog ietwat te klein om bij elke prent lang te staan kijken en daarbovenop te luisteren naar de audioguide. We besloten dan maar om samen met haar langs de prenten te wandelen (lees: hollen van de ene kant naar de andere kant) zodat ze gewoon kon kijken naar de Spiekpietjes.

Overal op de eerste verdieping stonden knutseltafeltjes, waar je gezellig met z’n allen een mooie tekening kon maken om daarna aan de muur te hangen.

Daarna gingen we naar beneden om naar het pietenparcours te gaan. Daar konden we klauteren over de daken, kruipen door tunnels, springen naar de schoorstenen en pakjes verdelen zoals een echte piet. Tilde konden we hier bijna niet alleen laten spelen, want de activiteiten waren gemaakt voor grotere kinderen. Zelf vinden we het veel leuker als ze op zichzelf op ontdekking kan gaan. Ook was het op deze verdieping ijskoud. Het was buiten aan het vriezen en beneden was er geen verwarming waardoor de vrieskou gewoon binnen kwam. Al bij al niet zo een groot probleem als je kindje kan klimmen en klauteren over alle toestellen. Het draagt ook bij aan de beleving om ‘s nachts op de daken te klauteren. Gelukkig hadden we onze dikke jassen en een extra muts en sjaal mee.

Na het parcours te voltooien, konden we in de boekshop een leuke pin afhalen en een pietendiploma.

Interactieve momenten voor kleine kids ontbraken

Tilde en wij vonden de expo leuk, maar we vonden dat de organisatoren heel wat meer hadden kunnen doen met dit onderwerp. We misten een beetje interactieve momenten voor kleine kids bijvoorbeeld luikjes bij de prenten waar de kids iets konden bekijken, voelen of doen. Ook het parcours zou beter aangepast kunnen worden aan verschillende leeftijden. De aankleding van de expo was een beetje kaal, zo konden ze heel wat meer spiekpietjes verstopt hebben, bijpassende muziek afspelen, wegwijzertjes, het pietendiploma ingevuld meegeven i.p.v. een blanco document,…

Adres

Om naar de Spiekpietjes Expo te gaan, tik je dit adres in op jouw gps:

Fort Napoleon
8400 Oostende
België

Klik hier om naar de website te gaan.

De expo is nog open tot en met 6 december op woensdagnamiddag 13u – 17u, zaterdag en zondag 10u – 17u.

Prijskaartje:

  • Volwassenen: 8 euro
  • Kinderen (3 tot 12 jaar): 4 euro
  • Kinderen (- 3 jaar): gratis

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a2521987e1b7_selected-products” products=”9200000015345305,9200000030321906,9200000079830236,9200000015345155,9200000059824837,9200000079830034″ name=”Spiekpietjes” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”750″ cols=”3″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Dit vind je misschien ook leuk...

3 Reacties

  1. Heel leuk! Moest ik kinderen hebben zou ik dit zeker overwegen 😉

  2. Ik vond dat ook een beetje.. M is 4 en kon wel blijven luisteren, maar was geen heldin op het pietenparcours. En ik vind de inkom voor volwassenen ook wat veel.. Als we dat geweten hadden was er maar 1 persoon meegegaan en de andere terwijl wat gaan wandelen ofzo 🙂

    1. Ik begrijp jou helemaal. We vonden het jammer, want we hadden er echt naar uitgekeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.