grill
Eten Huis & tuin Kids Kind 6-12 jaar Kleuter Lifestyle Peuter

Tips om veilig te barbecueën met kinderen

Tijdens de zomer wordt er bij veel gezinnen een bbq gehouden. De kinderen spelen gezellig in de tuin, terwijl het vuur wordt aangestoken. De combinatie kinderen en vuur kan gevaarlijk zijn. Ook als je een elektrische barbecue of gasbarbecue hebt, moet je met kinderen rekening houden. In dit blogbericht lees je enkele tips voor veilig barbecueën met kinderen in de buurt. 

grill
Foto Artur Luczka

Maak afspraken

Houd rekening met de plek waar je kind speelt en zet de barbecue niet in de buurt van deze plek. Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond en zorg dat spelende kinderen deze niet omver kunnen lopen. Houd rekening met de windrichting (denk aan overwaaien van vonken). Zet de barbecue dus op een windvrije plaats.

Laat je kind zeker niet alleen bij de barbecue. Ook niet als je al klaar bent met barbecueën. De kooltjes blijven namelijk nog heel lang heet. Vertel dit ook aan je kind en houdt hem uit de buurt.

Teken met krijt een cirkel rond de bbq of maak een cirkel uit stenen. Spreek met je kind af dat hij niet over die lijn heen mag komen. Is je kindje nog klein? Plaats een (open haard) hekje of iets dergelijks tussen de bbq en het kind.

Beperk het speelgoed

Voetballen, frisbees, badmintonpluimpjes, drones en ander ‘vliegend’ speelgoed blijven beter uit de buurt van de barbecue. Misschien is het zelfs beter om ze voor even veilig op te bergen, zodat je kind niet in de verleiding komt om het naar jou toe te gooien terwijl je het vlees aan het bakken bent.

Materiaal omhoog

Zorg ervoor dat je kind niet bij de barbecuespullen (lucifers, kooltjes, aanmaakblokjes etc.) kan komen. Ook brochettestokjes, messen,… kunnen gevaarlijk zijn voor jouw kind. Leg de barbecuespullen die je niet meer nodig hebt, onmiddellijk veilig weg bijvoorbeeld in het tuinhuis. Leg messen enzovoort op een tafel waar kinderen moeilijk aan kunnen.

Gebruik zand

Klaar met barbecueën? Dek een nog nagloeiende houtskoolbarbecue na gebruik af met zand. Doe bij een gasbarbecue het deksel naar beneden.

 

Mijn tekst werd deels gebaseerd op de informatie van veiligheid.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 Reacties

  1. Heldere tips! Die van de lijn om de BBQ heen vind ik wel een goede, wij hebben altijd afspraken gemaakt en nu ze ruim 5 is weet ze deze afspraken gewoonweg.

    1. Bedankt, Kimberly. Wij hebben onlangs “de lijn” geïntroduceerd met groot succes. De kindjes wisten precies tot waar ze mochten komen.

  2. Goede tips! Veiligheid is zeker belangrijk tijdens BBQ vooral als veel kinderen eromheen

    1. Dank je wel, Dhini! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.