budgeteren met YNAB
Huis & tuin Lifestyle

Budgetteren met YNAB

Drie weken geleden zijn we gestart met budgetteren met YNAB. We proberen momenteel nog de proefversie uit, maar zijn er al helemaal voor gewonnen. Dit lijkt goed te werken!

Budgetteren met Excel

In het begin dat we samen gingen wonen, hielden we een huishoudboekje bij, waarin we alle uitgaven netjes noteerden. Dat verliep eigenlijk wel goed, maar we waren allebei niet zo strikt bij het noteren van alle uitgaven. Er kwam af en toe nog eens een kasticket tussen te zitten van de Albert Heijn. Dan heeft zo een boekje niet veel nut meer. Na enkele weken lag het op de bureau voor de show.

Ik hou van lijstjes en als ik dat in Excel in een grafiekje kan gieten, dan word ik daar helemaal content van. Na het huishoudboekje maakte ik een ferm document. Grafieken, vergelijkingen,… en al! Tot mei vorig jaar budgetteerden we flink (of toch zoveel mogelijk) in een Excel-bestandje dat onmiddellijk vergelijkingen maakte met de vorige maanden. Zo hadden we elke maand een duidelijk overzicht van waar onze uitgaven naar toe gingen. Ja, ik heb graag die controle.

Geen idee waarom we precies eind mei vorig jaar stopten met alles te noteren in Excel. It just happened. Het nadeel met Excel is dat je alles wel netjes kan noteren, maar je moet dan ook alles bijhouden. Net zoals het huishoudboekje. Dat leidde vaak tot frustratie bij ons allebei, want ‘Hoeveel hadden we nu alweer gegeven voor de parking?’, ‘Vlug bij de bakker binnen gesprongen over de middag, maar hoeveel kostte dat broodje?’. Rekeningen die betaald werden met de bankkaarten konden we gemakkelijker natrekken en opschrijven.

YNAB

Levensgenieters en dromers zijn we. Onze spaarrekening is er geen om nog een extra huis mee te kopen. We willen zeker een reserve hebben, maar we willen ook genieten van het geld dat binnen komt. Budgetteren willen we doen, maar we willen nog altijd lekker gaan eten en onze wensen niet opgeven. Na heel wat goeds te lezen over YNAB (You Need a Budget) op Tales from the Crib waar Kelly open en eerlijk vertelt over haar verbouwingen en andere spaarplannen en op de blog van Sofie Lambrecht die aan de hand van één ‘normaal’ inkomen een gezin met 5 kinderen onderhoudt, werd ik steeds meer verleid om die app zelf eens uit te proberen. Waarom ook niet…

We gebruiken de app en website nu enkele weken en eerlijk is eerlijk. Het lijkt inderdaad ook voor ons heel goed te werken. Met de app zijn je uitgaven in 1-2-3 ingegeven. De combinatie tussen het overzicht van je uitgaven en de spaarpotjes die je kan aanmaken is handig. Je kan in YNAB verschillende categorieën aanmaken zoals je zelf wilt. Van lening huis, gemeentebelasting, dierenartskosten, boodschappen tot een spaarpotje voor een nieuw tuinhuis. En zie dat maar redelijk letterlijk. Je maakt een ‘potje’ aan waarin je een bepaald doel kan vaststellen. Wil je elke maand een vast bedrag sparen in dit potje? Dan krijg je hier een melding van. Heb je een onverwachte kost? Dan kan je geld switchen tussen de verschillende potjes. Geld voor een diner in The Jane kan schuiven om dringend een autoband te vervangen.

Tip: binnenkort start Kelly een NL cursus YNAB voor beginners. Ik twijfel om deze zelf ook mee te volgen deze keer. Het zal van het prijskaartje afhangen, want ik wil deze maand wat extra besparen.

Wil je zelf graag YNAB ontdekken? Via deze link kan je het gratis uitproberen. Ik krijg er ook een gratis maand door. Bedankt!

Hoe gaan jullie met jullie budget om? Hebben jullie een huishoudboekje, Excel-bestand,…?

Dit vind je misschien ook leuk...

9 Reacties

 1. Frederique says:

  Interessante optie. Wij houden op het moment niets over maar wanneer we in een fijnere situatie zitten, dan zou ik dit zeker een handig hulpmiddel vinden.

 2. Ik heb verschillende potjes voor verschillende doelen. Plus ik houd me bezig met investeren in aandelen.

 3. Ik heb een Excel bestandje… Manlief houdt zich niet met de financiën bezig, maar kan wel zo inzien hoe we ervoor staan.

 4. Een app lijkt me wel handig, maar jammer dat hij niet gratis is (als budget-app ook wel vreemd haha), maar ik hou regelmatig mijn in-en uitgaven in een boekje of excell bij. Als alleenwonend met eigendom moet ik eigenlijk regelmatig op mijn centen letten, jammer dat singles nog steeds zo hard belast worden in Belgie, alles behalve fair.

 5. Mijn man houdt alles bij, ook in een excel bestandje! We hebben iets minder inkomen omdat ik.nu full time blog.

 6. Mieke | mieksmind says:

  hier geen huishoudboekje. ik vind van mijzelf dat ik goed om kan gaan met geld

 7. YNAB. Ik volg Kelly wat dat betreft al een tijdje, want het spreekt me wel aan. Het is alleen – zo een cursus kost geld en de tool zelf is ook niet gratis helaas. Wij hebben eigl geen hh boekje. We sparen een beetje voor ons zelf, voor de kinderen en mijne eigendom is bijna afbetaald. Ik zeg dat ik dat goed gedaan heb en zelfs zonder YNAB.

 8. Juliette - Strongbody.nl says:

  Ik kan vrij goed met mijn geld omgaan maar het kan altijd beter! Wel jammer trouwens deze app niet gratis is.

 9. Dit is zo handig altijd, tips over dit onderwerp! Thanks 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.