Eten Lifestyle

Dagen Zonder Vlees

De campagne van ‘Dagen Zonder Vlees’ wordt steeds populairder bij jong en oud. Ook dit jaar zie je de reclame voor deze campagne weer overal verschijnen. De actie duurt dit jaar van 10 februari tot 26 maart. Zelf proberen wij elke week 1 vegetarisch gerecht en minstens 1 visgerecht te eten. Dat lukt niet altijd even goed, want Geert en ik zijn allebei gek op een lekker stuk worst, een malse biefstuk of een boterhammetje met hesp. Daarbij is het kostenplaatje van een mooie visfilet ook een groot nadeel.

“DZV is geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, maar een gezamenlijke uitdaging voor duurzamere voedingsgewoontes.” (DZV)

dagen zonder vleesDZV is een frisse bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Het opzet is simpel: 40 dagen minder vlees en vis eten. En dat met zo veel mogelijk mensen. Samen besparen we zo veel mogelijk  op onze ecologische voetafdruk. Samen verleggen we onze culinaire horizonten. DZV is geen pleidooi voor het volledige vegetarisme, maar een gezamenlijke uitdaging voor duurzamere voedingsgewoontes, aldus volgens de website van Dagen Zonder Vlees. Hoewel deze actie samenvalt met de christelijke vastenperiode, staat DZV los van religie. Deze periode dient als een duidelijk kader. Elke andere tijdsspanne zou vager en dus vrijblijvender zijn. Het vasten is bovendien symbolisch in die zin dat het traditioneel een periode van bezinning en bewustwording is. En dat is natuurlijk de kern van het project: mensen bewust(er) maken van de impact van hun voedingskeuzes op het milieu. Klik hier om verder te lezen tot in het detail.

IMG_0623.jpg

“Als ze biologische producten goedkoper zouden maken, koop ik niets anders meer.”

Hoewel ik het een prachtige campagne vind, schrijf ik ons niet in om met het online gebeuren mee te doen. Ik heb al meer dan genoeg dingen te doen en heb er geen behoefte aan om online bij te houden wanneer ik wel of niet vlees/vis gegeten heb. Het belangrijkste vind ik dat we dit principe gewoon thuis toepassen, 365 dagen lang. Wij proberen er sowieso al altijd op te letten om seizoens-groenten en fruit aan te kopen. Op deze manier leert Tilde telkens nieuwe smaken kennen. Ook voor onszelf blijft het niet saai. Voor de 100ste keer gewoon tomaten eten, kan na een tijdje ook tegen steken als je begrijpt wat ik bedoel. Momenteel hebben we een kleine diepvriezer en die wordt zeer goed gebruikt. Verse groentjes van de markt (of uit de winkel) gaan samen met andere overschotjes de diepvriezer in. Het groenafval gaat bij het kippetje en zij geeft ons als dank lekkere eieren in de plaats. Mjam! Ook het vlees of vis die wij aankopen, gaat vaak de vriezer in omdat ik meestal in grote verpakkingen koop. In de toekomst zou ik er voor kunnen zorgen dat we eens vaker een groenteschotel of vegetarische pasta eten.

Vooraleer wij vertrekken naar de winkel, maak ik een weekmenu op en een daar bijhorende boodschappenlijst. Zo kopen we enkel wat we nodig hebben en geen onnodig snoepgoed of andere prullen. We wisselen graag eens af qua winkel. De ene week gaan we naar de Aldi dan eens naar de Lidl, Albert Heijn of de Colruyt. Meestal geven we in de winkel rond de 55 à 60 euro uit per week. Wanneer we wasmiddel of zo nodig hebben, gaat het snel hoger en wordt het budget 75 euro. Voor een gezin met 3 personen vind ik dat heel erg goed.

Biologische voeding vind ik de max, helaas is mijn portefeuille daar minder tevreden mee. Zelfs voor ons kleine gezin vind ik het moeilijk om mijn boodschappen te doen in ecologische winkels. Ok, ik geef toe… we houden er wel eens van om lekker te genieten van het leven (etentje, cinema, hapjesavond,…). Daarop zouden we kunnen besparen, maar ik vind dat je niet hoeft te sparen op kleine geneugten. Daar wordt een mens ongelukkig van. Als ze biologische producten goedkoper zouden maken, koop ik niets anders meer.

 

Foto’s: persmateriaal DZV

Dit vind je misschien ook leuk...

7 Reacties

  1. Ik koop wel altijd biologische zuurkool en wortels. Want die zijn zelfs biologisch nog niet duur.

  2. Wij proberen er ook op te letten, maar ik vind het best lastig. Maaltijden met vlees zitten er zo ingebakken…

    1. We zijn het inderdaad heel erg gewoon om elke dag onze portie aardappelen met vlees en groenten te krijgen hé. Ik hoorde onlangs dat Pascale Naessens hierover interessante tips geeft in haar boeken.

  3. Biologisch eten vind ik helaas ook wat duur, maar zou best wat meer daarvan willen eten. Vegetarisch zijn we hier thuis ook niet, maar we letten wel op. Zo eten we geregeld vlees vervangers of geen vlees.

  4. […] ik gisteren mijn blog schreef over Dagen Zonder Vlees, kwam ik tot het besef dat ik mijn wekelijkse menu’s kan uitwisselen met andere mama’s […]

  5. Ik ben nog niet helemaal aan het eten zoals ik zou willen. Vaker biologisch of vegetarisch of volgens de seizoenen. Ik heb me wel ingeschreven voor dagenzondervlees, het stimuleert me om wat meer aandacht aan mijn voeding te geven.

    1. Ik wens jou alvast heel veel succes met Dagen zonder Vlees! Laat hier gerust een berichtje na om ons te laten weten hoe het gaat/is geweest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.