Andere Eten Lifestyle Mama

Start to Matcha workshop – proeven van het groene Japanse goud

Hype

Matcha, het lijkt wel het woord van 2016-2017. Overal zie je deze hype verschijnen. In België wordt dit drankje steeds populairder dankzij Sergio Herman en de boeken van Sandra Bekkari. Wie actief is op Pinterest en Instagram zag dit groene poeder zeker en vast al voorbij komen. 

Ik wou die matchathee wel eens proeven. Helaas blijkt dat er zeer weinig koffie- en theehuizen dit drankje aanbieden.  Ik ging dan maar op zoek naar het poeder om zelf aan te schaffen. Tijdens mijn zoektocht ondervond ik dat dit groene spul best duur is. Ik besloot om nog eventjes te wachten, want ik wou geen potje kopen van 40 euro om het na één slokje aan de kant te schuiven en nooit meer te openen.

“Wie actief is op social media, zag het poeder zeker en vast al eens voorbij komen.”

Matcha het ultieme superfood

Wat is die matcha precies en waarom is het zo duur? Om het poeder te verkrijgen, gaat er heel wat handwerk aan vooraf. De biologische Japanse theevelden worden 2 à 3 weken voor de oogst volledig bedekt met donkere doeken. De blaadjes van de plant behouden zo hun groene kleur. Ze worden minder bitter en al hun antioxidanten blijven bewaard. Bij de oogst worden de bovenste frise blaadjes handmatig geplukt om te verwerken tot het delicate drinkpoeder. De donkere blaadjes van de plant worden gebruikt voor de kookmatcha.


Matcha wordt vaak het ultieme superfood genoemd. Het helpt om je stressniveau te verlagen,  vergroot de mentale helderheid, stimuleert betere leerprestaties, gaat ouderdomseffecten tegen en verbetert de vetverbranding. Eén kopje matcha bevat ongeveer evenveel antioxidanten als 10 kopjes gewone groene thee. De antioxidanten zorgen ervoor dat onze huid in goede conditie blijft, verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een cholesterolverlagende werking. In één kopje doe je slechts 1/2 van een koffielepeltje waardoor je lang doet met een klein potje van 40gram.

Veel mensen vinden dat matcha bitter smaakt. Als de matcha correct klaar werd gemaakt, mag deze helemaal niet bitter smaken. De smaak van de thee is uniek en wordt umami genoemd. Umami is de vijfde smaak naast zoet, zuur, zout en bitter. Het betekent letterlijk “heerlijk” en is het best te omschrijven als een aangename hartige volle smaak.

Als je graag matcha wilt aankopen, let er dan op dat het product uit Japan afkomstig is en biologisch is. Zo weet je dat je de echte matcha te pakken hebt. Kijk ook na of je graag matcha wil gebruiken om mee te koken of als je er thee van wilt maken. Er is een groot prijsverschil tussen beide soorten.

Workshop

Na het bovenstaande te lezen, besef je vast waarom ik graag eens dit wonderdrankje wou proeven. Enkele dagen geleden volgde ik een workshop Start to Matcha gegeven door Nadia van Thee met een verhaal samen met mijn twee vriendinnen die bloggen op Tearoomers. De workshop ging door in CadauPhin, een gezellig winkeltje vol ambachtelijke producten.

De workshop startte met een introductie over matcha en het productieproces van het poeder. Nadia toonde ons prachtige foto’s van de mistige theevelden waardoor we even wegdroomden.  Daarna gingen we zelf aan de slag.

We kregen een mooie uitleg over welke materialen we nodig hadden om zelf matchathee te maken. Terwijl het water kookte, genoten we van een lekker frisse matchamojito en hapjes uit de winkel. We deden onze poeder in de kommen en begonnen het drankje op te kloppen tot er schuim op stond. Na de arbeid konden we lekker slurpen van onze heerlijke thee.

Ik vond de thee eigenlijk best wel lekker smaken. Het deed me een beetje denken aan een mengeling van gras en spinazie. Een smaak om aan te wennen, maar zeker en vast niet slecht! Ik kijk er naar uit om binnenkort nog meer lekkere matchathee te drinken.

Dit vind je misschien ook leuk...

26 Reacties

 1. Wat leuk, ik drink zelf matcha thee! Vind de kleur ook zo mooi van de thee🙈Je kunt er trouwens ook andere hele lekkere dingen mee bakken/maken!😊

  1. De kleur is inderdaad heel speciaal. Ik zal mij eens verdiepen in wat we nog allemaal kunnen maken met de kookmatcha. Drink jij de thee elke dag?

 2. Ik heb er idd ook dikwijls over gehoord en gelezen. Ik moet het zelf ook eens gaan proeven!

  1. Zeker eens proeven! Sommige theewinkels verkopen ook proefpakketten waarbij je een kleine hoeveelheid kan aankopen om te proberen. Ik ben benieuwd wat je er van zult vinden.

 3. frieda says:

  knap gemaakte blog , lijkt me leuk om het zelf te doen als je het kan

  1. Bedankt Frieda! Het lijkt veel moeilijker dan het is. Zeker het proberen eens waard!

 4. Wat interessant! Mijn collega was er mee begonnen, maar ze vond het niet echt lekker. Misschien moet ik het gewoon maar proberen.

  1. Het heeft inderdaad een smaakje waaraan je moet wennen. Ik vond dat het leek op een smoothie met spinazie. Echte matcha mag absoluut niet bitter smaken. Laat je het mij weten als je het geprobeerd hebt?

 5. Wat leuk ik ben gek op matcha!

  1. Joepie! Nog een matcha fan! Drink je het elke dag?

 6. Leuke workshop! Ik heb matcha nog nooit geprobeerd, maar ik ben benieuwd.

  1. De workshop was heel erg interessant! Het is zeker de moeite waard om eens te proberen!

 7. Wat leuk! Ik heb duidelijk onder een steen geleefd, want ik had hier nog niet eerder over gehoord! En dat terwijl ik zo’n theeleut ben: snel eens een keer proberen dus!

  1. Haha Irina! Ik ben blij dat je het nu leerde kennen! Het is zeker de moeite waard om te proberen!

 8. Wat een leuk idee om er een workshop over te volgen. Ik vond het zelf niet zo lekker.

  1. De workshop was een ideale manier om kennis te maken met deze theesoort. Ondertussen gezellig kletsen met dames onder elkaar met een hapje erbij, dat is natuurlijk ook fijn meegenomen.

 9. Laura says:

  Lijkt me leuk om eens te proberen aangezien ik echt een theefanaat ben 😀
  Binnenkort eens naar op zoek gaan …

  1. Zeker doen! Je kan lekkere matcha vinden in de winkel die vermeldt staat in het artikel 😉

 10. Wat een leuke workshop. Ik gebruik matcha wel eens in recepten en om te bakken, maar heb er eigenlijk nog nooit thee van gezet. Ben erg eigenlijk haha. Binnenkort maar eens proberen.

  1. Het is ook heel erg lekker in gebak hé?! Wel opletten want de matcha om te koken is niet hetzelfde als deze om op te drinken 😉

 11. Wat leuk zo’n workshop! Ik vond de smaak in het begin niet zo denderend maar nu vind ik het heerlijk en haal vaak 1x in de week in mijn lunchpauze een kopje matcha thee 🙂

  1. Wat leuk dat je er een gewoonte van hebt gemaakt! Ik zal mezelf binnenkort eens een potje aanschaffen zodat ik thuis ook lekker kan genieten van een kopje.

 12. Interessante workshop!!
  Leuk om eens een keer uit te proberen,

  1. De workshop was zeker interessant! Je kan de agenda van de theesommelier terug vinden op hun Facebook en website, mocht je ook zin hebben om eens eentje te volgen.

 13. Klinkt interessant. Misschien moet ik zelf ook maar eens aan de matcha gaan 🙂 Zeker als je al die voordelen leest!

  1. Wie niet waagt, niet wint! We kunnen maar proberen hé!?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.