Huis & tuin Kids Lifestyle Peuter

De vos heeft de kippen opgegeten

Kippen voederen

Elke dag geven wij onze lieve kippetjes hun dagelijkse portie groenteafval, vers water en graantjes. Tilde vindt het fantastisch om ons hierbij te helpen. Elke dag gaat ze mee naar buiten om deze taak te doen. Als de kippen eten hebben gekregen, knuffelt ze altijd met de bruine kip. Deze kip is het gewoon om te knuffelen omdat we haar dat als jonge kip hebben aangeleerd. De grijze kip kregen we er later bij en hebben we nooit echt hierop getraind.

Niet liegen als ouders

We vinden het belangrijk dat we niet liegen tegen Tilde over dingen die er in haar wereld gebeuren. Ondertussen is ze een flinke peuter en begrijpt ze ontzettend veel.

De vos kwam op bezoek

Helaas, kwam er vorige week een vos op bezoek in onze tuin. Toen we ‘s ochtends gingen kijken, lag de kippenren vol met veren. De bruine kip was verdwenen en de grijze kip lag dood in de haag. Dat is natuurlijk niet fijn. Op zo’n moment gaat er als ouder een alarmbelletje af in je hoofd. “Wat zeggen we tegen Tilde?” Dit zou immers haar eerste ervaring zijn met de dood.

Toen we Tilde ‘s avonds gingen halen in de crèche en naar huis kwamen, hebben we onmiddellijk tegen haar gezegd dat er iets erg was gebeurd. “Een vos heeft de kippen komen halen om op te eten. Nu zijn ze weg.” Meer woorden had ze eigenlijk niet nodig om te begrijpen dat de kippen er niet meer zijn. Alsof het voor haar heel gewoon was. Waar maakten wij ons eigenlijk zorgen over? Zo gaat het eenmaal in de natuur en onze dochter leek dat perfect te begrijpen. Als ze nu naar het kippenhok kijkt, zegt ze “Kippetjes weg, vos”. Als ouder zijn we daar best trots op dat zij weet dat een vos kippen op eet.

Nieuwe kippen

Binnenkort gaan we kijken om nieuwe kippen te kopen. Er bestaan heel wat leuke rassen  om uit te kiezen. Eerst gaan we de kippenren nog eens helemaal omspitten en een deurtje bevestigen aan het nachthok. Ondertussen gaan we het kippenhok nog eens behandelen tegen bloedluis.

We kijken er al naar uit om binnenkort nieuwe kakelende dames in onze tuin te hebben.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

20 Reacties

 1. Gewoon helder zijn is vaak het beste voor kinderen. Van drama komt drama is mijn ervaring 😉

  1. Klopt! Hier hebben we ook een kleine dramaqueen! Haha!

 2. Het lijkt mij inderdaad ook het beste om gewoon eerlijk en helder te zijn. Wel zielig voor de kippen trouwens.. #dierenvriend

  1. Voor de kippetjes is het inderdaad helaas te laat 🙁

 3. Eerlijk zijn is zeker goed!! Dat doe ik ook altijd met mijn dochter en ze begrijpt het altijd

  1. Ik ben blij dat we eerlijk zijn, want ik zou me schuldig voelen als we haar gewoon wat wijs zouden maken. 😉

 4. Aaah wat zielig voor de kippen, maar wel fijn dat ze het goed heeft op gepakt! Hoort helaas bij de natuur

  1. Het is heel jammer, maar we hebben er inderdaad veel uit geleerd 😉

 5. eerlijkheid is idd vaak het beste. Wel jammer voor de beestjes helaas

 6. Martiena de Graaf says:

  Kinderen snappen denk ik veel meer dan dat wij beseffen. Wij maken ons ook veel drukker, dan dat wij loeten denk ik. Goed dat je op een goede manier eerlijk bent geweest. Mooie foto!

  1. Bedankt voor het compliment! Ze snappen inderdaad veel meer dan wij denken. Ongelofelijk toch?!

 7. Fijn dat je dochter zo makkelijk reageerde. En idd eerlijkheid is altijd het beste

  1. Haha ja! We hadden eerder een kleine dramaqueen verwacht!

 8. Zo spijtig!

  1. Ja, echt jammer! Hoe gek het ook klinkt, je hebt toch een band met die beestjes. Hopelijk komt de vos niet nog een keer op bezoek bij de nieuwe kippen.

 9. Fijn om te lezen dat jullie er zo goed mee zijn om gegaan en dat ook jouw dochter het goed heeft opgenomen.

 10. Zo jammer voor de kipjes. Maar wel prima aangepakt hoor! Ik geloof ook in eerlijke communicatie: eerlijk uitleggen wat er gebeurd is: zonder minimaliseren noch uitvergroten. Toppie! 🙂

  1. Bedankt! 😄

 11. Ah wat zielig voor de kippetjes. Kinderen kunnen vaak beter met de dood omgaan dan volwassenen. Ze beleven het op een hele natuurlijke manier

 12. Oh nee wat zielig!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.