De vos heeft de kippen opgegeten

Kippen voederen

Elke dag geven wij onze lieve kippetjes hun dagelijkse portie groenteafval, vers water en graantjes. Tilde vindt het fantastisch om ons hierbij te helpen. Elke dag gaat ze mee naar buiten om deze taak te doen. Als de kippen eten hebben gekregen, knuffelt ze altijd met de bruine kip. Deze kip is het gewoon om te knuffelen omdat we haar dat als jonge kip hebben aangeleerd. De grijze kip kregen we er later bij en hebben we nooit echt hierop getraind.

Niet liegen als ouders

We vinden het belangrijk dat we niet liegen tegen Tilde over dingen die er in haar wereld gebeuren. Ondertussen is ze een flinke peuter en begrijpt ze ontzettend veel.

De vos kwam op bezoek

Helaas, kwam er vorige week een vos op bezoek in onze tuin. Toen we ‘s ochtends gingen kijken, lag de kippenren vol met veren. De bruine kip was verdwenen en de grijze kip lag dood in de haag. Dat is natuurlijk niet fijn. Op zo’n moment gaat er als ouder een alarmbelletje af in je hoofd. “Wat zeggen we tegen Tilde?” Dit zou immers haar eerste ervaring zijn met de dood.

Toen we Tilde ‘s avonds gingen halen in de crèche en naar huis kwamen, hebben we onmiddellijk tegen haar gezegd dat er iets erg was gebeurd. “Een vos heeft de kippen komen halen om op te eten. Nu zijn ze weg.” Meer woorden had ze eigenlijk niet nodig om te begrijpen dat de kippen er niet meer zijn. Alsof het voor haar heel gewoon was. Waar maakten wij ons eigenlijk zorgen over? Zo gaat het eenmaal in de natuur en onze dochter leek dat perfect te begrijpen. Als ze nu naar het kippenhok kijkt, zegt ze “Kippetjes weg, vos”. Als ouder zijn we daar best trots op dat zij weet dat een vos kippen op eet.

Nieuwe kippen

Binnenkort gaan we kijken om nieuwe kippen te kopen. Er bestaan heel wat leuke rassen  om uit te kiezen. Eerst gaan we de kippenren nog eens helemaal omspitten en een deurtje bevestigen aan het nachthok. Ondertussen gaan we het kippenhok nog eens behandelen tegen bloedluis.

We kijken er al naar uit om binnenkort nieuwe kakelende dames in onze tuin te hebben.

 

20 reacties

  1. Kinderen snappen denk ik veel meer dan dat wij beseffen. Wij maken ons ook veel drukker, dan dat wij loeten denk ik. Goed dat je op een goede manier eerlijk bent geweest. Mooie foto!

  2. Zo jammer voor de kipjes. Maar wel prima aangepakt hoor! Ik geloof ook in eerlijke communicatie: eerlijk uitleggen wat er gebeurd is: zonder minimaliseren noch uitvergroten. Toppie! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.