lezen Lifestyle

Goodreads – Breng je leeservaring naar een digitaal niveau

Eindelijk kan ik op de delete knop drukken en die lelijke onhandige Excellijst met boeken wissen. Het is tijd om ook hier mee te gaan met het digitale tijdperk. Daar heb ik de laatste maanden al flink aan gewerkt door onder andere om te schakelen van papieren boeken naar e-books. Nu maakte ik enkele dagen geleden een Goodreads account aan. Goodreads is een sociaal netwerk waarin boekenliefhebbers bijhouden welke boeken ze hebben gelezen en/of welke boeken ze nog willen lezen. De ideale vervanger voor mijn oude lijstje dus.

1454549184-1454549184_goodreads_misc

Op het eerste zicht deed dit netwerk me denken aan LinkedIn. Je kan er voor kiezen om je vrienden op te zoeken. Wanneer je deze personen volgt, zie je ook welke boeken zij op dat moment lezen en welke boeken ze willen lezen of al hebben uitgelezen. Vrienden kunnen je ook bepaalde boeken aanraden. Handig wanneer je vrienden hebt met dezelfde lectuurinteresse.

Het leek me eerst wat omslachtig om alles toe te voegen, maar dit valt zeer goed mee. Het is heel gemakkelijk om te zoeken op titel, auteur of zelfs de ISBN code. Je kan jouw boeken in een knip toevoegen aan verschillende lijstjes. Een boek beoordelen gaat razend snel aan de hand van sterretjes geven. Ook kan je een review toevoegen als je dat wenst.

De grootste reden waarom ik een account aan heb gemaakt bij Goodreads is de leuke feature om aanbevelingen te krijgen. Heel handig, want soms weet ik niet welk boek ik moet kiezen om te lezen. Op basis van de door jou gelezen boeken en bijbehorende beoordelingen krijg je een lijst met aanbevolen boeken in hetzelfde genre. Hierdoor kan je talloze nieuwe titels en auteurs ontdekken.

Zoals je weet uit een van mijn eerste blogberichten dit jaar, heb ik mij voorgenomen om in 2016 elke maand minstens 1 boek te lezen. Ook op Goodreads kan je een ‘reading challenge’ invullen voor jezelf. Leuk!

Enige nadeel is dat Goodreads Engelstalig is, maar geen probleem want je kan er ook Nederlandstalige boeken op terug vinden. Bovendien moet je geen grote kennis van het Engels hebben om het voornaamste uit je account te halen.

De verandering naar e-books bevalt me trouwens heel erg goed. Ik neem mijn reader echt overal mee naar toe. Hij past perfect in mijn handtas en is gemakkelijk uit te halen wanneer ik ergens zit te wachten. Ik lees hierdoor terug vaker en dat geeft me een goed en onstpannend gevoel.

Wil je graag mijn Goodreads account volgen? Klik dan hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 Reacties

  1. Ik ben lid van GoodReads maar doe er eigenlijk nooit wat mee. Ik moet er toch nog maar eens naar kijken.

    1. Op het eerste zicht lijkt het nogal zakelijk en niet zo aantrekkelijk vind ik. Het is echt wel de moeite om nieuwe boeken of auteurs te ontdekken. 😉

  2. […] onder ‘boek van de maand’. Mijn E-reader heeft niet stil gestaan, want wie mijn Goodreads account volgt, weet dat ik intussen al meerdere boeken heb […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.