Zero waste in de badkamer
Beauty Huis & tuin Lifestyle Mama Shoppen

Zero waste items in onze badkamer

Ecologie vinden wij hier al een hele tijd belangrijk, maar na het lezen van ‘Het zero waste project‘ van de zusjes Kroon zijn we écht actiever bezig met het meer toepassen van zero waste. Ik vertel je met veel trots welke items we al in huis hebben en of ze allemaal even goed zijn.

zero waste in de badkamer

Zero waste in de badkamer

Leven met een zero waste lifestyle is iets waar ik toch naar opkijk. Zeker voor mensen met een gezin met kleine kinderen in huis. Na het lezen van ‘Het zero waste project‘ zag ik overal plastiek. De supermarkten liggen er vol van en om eerlijk te zijn, ligt er in onze speelgoedbakken ook meer plastiek dan we eigenlijk zouden willen (lang leve Frozen!).

Elk product die we nu opgebruiken, proberen we te vervangen door een ecologischere versie. Dat gaat tot nu toe prima! Deze producten schaften we ondertussen aan of kregen we cadeau met de feestdagen.

Deodorant met aluinsteen

Deze deodorant hoort absoluut bij een van mijn beste koopjes van vorig jaar. Ik heb veel last van zweten en door de zwangerschap, borstvoeding en de Ziekte Van Graves kreeg ik steeds meer en meer zweetaanvallen. Deodorant uit een spuitbus of een roller, duur of goedkoop, zorgden er vaak voor dat het een vieze mengeling werd tussen een parfumgeur en mijn lichaamsgeur.

In de biowinkel kocht ik deze deodorant op basis van aluin. Na de apotheekversie van deodorant te proberen, vond ik de prijs (ongeveer 10 euro) nog betaalbaar om uit te proberen. Ik vind het gemakkelijkst om de deo aan te brengen nadat je uit de douche komt. Het werkt namelijk het best als je huid nog vochtig is. In het begin is het wat wennen omdat je geen geur of zichtbaar product hebt. Ik zou niet meer zonder dit product kunnen. Het gaat trouwens ook zéér lang mee. Ik heb het product nu bijna een jaar en na dagelijks gebruik is er een derde opgebruikt.

zero waste in de badkamer

Solide shampoo bar

Lang heb ik getwijfeld of ik een shampoo bar wel handig zou vinden. Het is een duurde aankoop, maar ik heb het me nog niet beklaagd. Zelfs manlief gebruikt liever de bar in plaats van zijn ‘gewone’ fles shampoo.

Dit product is zeker wennen in het begin, maar na het enkele keren te gebruiken, ben je zeker en vast fan! Zie het als een blokje zeep dat je even over je haar wrijft tot je schuim hebt. Daarna was je je haar gewoon verder zoals je met gewone shampoo doet. Veel mensen moeten even zoeken naar de juist combinatie voor hun haar en hoofdhuid. Wij hadden het blijkbaar onmiddellijk goed, want we hebben geen problemen om het uit te wassen. Een conditioner heb ik wel nodig, want mijn haar voelt wat droger na het gebruik. Ook deze bestaan in solide vorm.

De plastiek flessen van mij en manlief zijn nu vervangen. Als de fles van de kindjes op is, kopen we de kindvriendelijke versie van Lamazuna. Een shampoo bar gaat ongeveer even lang mee als twee flessen gewone shampoo. Wij vonden de shampoo goedkoopst bij Kudzu. Andere tips zijn uiteraard welkom!

Herbruikbare wattenschijfjes en billendoekjes

Als je elke dag minstens 1 wattenschijfje per dag gebruikt, zijn dat er op het einde van het jaar een berg van 365. Daarom stond de herbruikbare versies op mijn verlanglijstje voor kerst dit jaar.

Je kan herbruikbare wattenschijven zelf maken of je kan ze zo aankopen. Heerlijk zacht voor je huid en na een jaar heb je de prijs terug verdiend. Wanneer ze vuil zijn, gooi je ze gewoon (in een netje) in de was. Geen grote aanpassing dus om dit te wijzigen in de dagelijkse routine.

Naast de wattenschijfjes gebruiken we ook nog steeds de herbruikbare billendoekjes en maakten we voordien gebruik van herbruikbare borstvoedingskompressen.

Lees ook: herbruikbare billendoekjes
Lees ook: herbruikbare borstvoedingskompressen

zero waste in de badkamer

Ossengalzeep en EcoEgg

Vlekken verwijderen doe ik nog altijd het liefst met een blok ossengalzeep. Dit wondermiddel verwijdert nog steeds het best de vlekken van fruit- en groentepap, spuug,… Ik vind dat iets wat je standaard zou moeten krijgen als je bevalt van je eerste kind.

Deze week heb ik een EcoEgg gekregen van iemand om uit te testen. Heel benieuwd ben ik naar dit kleine gele ding. De wasbal van EcoEgg is een volwaardig alternatief voor wasmiddel.

Je steekt het gewoon in de wasmachine en je hebt verder geen ander wasmiddel meer nodig. De twee types van minerale pellets die zich in het ei bevinden gaan aan het werk en produceren krachtig, reinigend schuim die de kledij weer proper maakt. De pellets in de grote wasbal gaan 720 wasbeurten mee (ongeveer 3 jaar) en kosten amper 4 eurocent per wasbeurt. Na deze 720 beurten kan je de wasbal gemakkelijk hervullen met hervulpellets.

Ik ben heel benieuwd om dit te gaan gebruiken én of het beter/even goed wast dan mijn oude wasmiddel. Voor 4 cent kan een mens het toch niet laten om te proberen!

Lees ook: Ossengalzeep mijn favoriete biologische vlekverwijderaar
Lees ook: Seepje 100% plantaardig wasmiddel

organicup

Menstruatiecup

Weg met tampons en maandverbanden! Samen met een vriendin heb ik op ‘black’/green friday een Organicup besteld. In maandverbanden, inlegkruisjes en tampons zitten heel wat chemicaliën die niet ok zijn voor het lichaam. Daarnaast voelde ik me elke maand heel erg schuldig om de hoeveelheid bandjes die je weggooit. Volgens onderzoeken gebruikt een vrouw in haar leven gemiddeld 10.000 tampons, die uiteraard allemaal op de vuilnisbelt belanden.

Naast het milieuvriendelijke aspect, is de menstruatiecup ook zeer vriendelijk voor de portefeuille. 10-15jaar gaat de cup mee waardoor je die volledige periode geen geld meer hoeft te verspillen. Daarnaast heb je het altijd in huis waardoor je nooit zonder komt te zitten. Ik vind het gemakkelijk om de cup in te brengen net voor mijn menstruatie, waardoor het onmiddellijk de eerste lading opvangt.

De menstruatiecup is waarschijnlijk hét grootste zero waste product waaraan ik moest wennen. Het leren inbrengen vraagt even wat ‘techniek’, maar eenmaal de cup goed zit is het zo’n gemak! Top product!

Tandpasta tabletten

Een tijdje geleden was onze tube tandpasta op en waren we op zoek naar een alternatief. We kwamen uit bij een solide tandpasta of de denttabs. We besloten de denttabs eerst uit te proberen.

Het is de bedoeling dat je een tablet in je mond doet en er op kauwt. Na het vermengen met je speeksel wordt het tandpasta. De tabletten vinden we handig, maar er is toch een vies moment wanneer de tablet verbrokkelt in je mond. Hoewel dit amper 2 seconden duurt, vinden we dit niet heel erg aangenaam.

Ook met kinderen is dit geen handige oplossing. We denken er daarom over na om toch over te stappen op een solide tandpasta waarbij ieder zijn eigen tandpasta heeft.

De denttabs zullen we vooral in het achterhoofd houden wanneer we gaan kamperen. Ook handig wanneer je een lange vlucht maakt en tussendoor je tanden wilt poetsen. De tabletten bevatten geen water, waardoor het niet meetelt als vloeistof.

Proberen jullie zero waste te leven?

Dit vind je misschien ook leuk...

58 Reacties

 1. sommige dingen wist ik echt niet. zo had ik nog nooit gehoord van de solid shampoo. ik ga er eens beter opletten, vind ik ook wel erg belangrijk!

 2. Hmm die dent tabs vind ik wel heel interessant! Ga het eens opzoeken allemaal!

 3. Ik heb zelfs nog nooit van deze producten in de winkels gezien. Misschien maar eens meer op letten. Goede tips!

 4. Supergoed bezig Eline!
  Hier ook 90% afvalvrije badkamer! Wat leuk dat je er over blogt 🙂

  Ken je equivalenza? Dat is een parfumwinkel in de Noordzandstraat waar je je flesje kan laten hervullen. Echt top!!

  Van shampoobar, zeep en conditioner enzo ben ik grote fan van Lush. Je hebt daar heerlijke geurtjes en je mag alles van verpakking terug brengen en ze gebruiken het opnieuw. Jammergenoeg is deze winkel nog niet in Brugge, wel in Gent.

  Ikzelf ben nog opzoek naar zerowaste make up. 😀
  Misschien kunnen we samen een een workshop volgen bij Marion maakt (zie fb)

  En eh die dentatabs heb ik ook achterwege gelaten, de tandarts raadt dit trouwens af.

  Eco egg heb ik ook, ik zal er nog niks over zeggen. Ben benieuwd naar jou bevindingen. 🤗😉

  Oja en je oude borstcompressen kan je blijven gebruiken als ontschminkpads 😁💪🏻

  Veel succes verder!

 5. ik ben wel benieuwd naar dat was ei en of je was dan ook lekker gaat ruiken? Ga je dat later nog vertellen? Ben benieuwd!

 6. Goed bezig zeg! De tandpasta tabletten lijken mij eerlijk gezegd ook niets. Zo’n menstruatiecup en de shampoobar wil ik wel een keer proberen.

 7. Ik heb iets wat lijkt op dentatabs, van Lush. Omdat ik het verbrokkelen in mijn mond onaangenaam vond, heb ik ze allemaal vermalen in mijn vijzel (nog uit de apotheek van mijn oma) en de resulterende poeder in een glazen potje gedaan. Daar doop ik mijn tandenborstel in, gaat prima!

 8. Lipstickencupcakes says:

  Ik moet heel erg zeggen dat ik niet heel erg bewust zero waste leef. Wel gebruik ik een vaste shampoo bar en een vaste douchezeep van de Lush, maar dat is meer omdat ik die erg fijn vindt.

 9. Als conditioner kun je heel goed appelazijn gebruiken. Scheutje in een oud flesje, verdunnen met water en daarmee je haar spoelen. naspoelen met water: je merkt meteen het verschil! Daarmee nog minder vervuiling van afvalwater en hoofd en haar. En veel goedkoper. Je went naar mijn ervaring snel aan de lucht en die is ook heel snel weer weg.

 10. Ik streef wel naar minder afval maar vind het nog wel lastig. Zo was wasbaar maandverband bij mij toch geen succes.

 11. Het merk Marcel’s Green soap ken ik trouwens wel. Dat vind ik heel fijn. Ik gebruik nu vooral de schoonmaakmiddelen, nog niet de zeep.

 12. Jaa, superfijne tips! Ik wil ook wat minder afval hebben, maar vind het nogal moeilijk om echt goede producten te vinden. Ik ga ze allemaal eens opzoeken!

 13. Goed dat jullie er zo bewust mee bezig zijn ! Zelf hebben wij niet veel zero waste producten in huis. Zouden wij ook meer op moeten letten…

 14. Wat doe je lang met je deodorant. Dat lijkt mij echt ideaal. Wel fijn dat je daardoor minder last heb van een zweetgeur.

 15. Wat goed zeg!! Ik ben nog steeds erg benieuwd naar die menstruatiecup.

 16. Wat knap! Ik ben hier de laatste tijd ook steeds meer mee bezig maar ik vind het moeilijker dan verwacht.

 17. Albertien says:

  De aluin deo stick is ook te koop bij Kruidvat voor €6. Je doet er meer dan een jaar mee. Bevalt ons méér dan prima. Geen vlekken, geen irritatie (waar ik altijd last van had) geen geurtje.

 18. Knap dat je het kan. Ik zou een aantal aspecten wel kunnen toepassen. Maar uitwasbare billendoekjes/maandverband/luiers gaan mij te ver.

  1. In het begin was ik ook wat sceptisch tegenover de billendoekjes, maar ze bevallen ons nog steeds prima. Herbruikbare maandverbanden daar zou ik mezelf op dit moment ook niet aan wagen. De menstruatiecup is dan wel weer heel handig.

 19. Sommige dingen kende ik nog niet, en sommige dingen kende ik wel maar niet van eigen gebruik. En naar de cup ben ik toch best wel nieuwsgierig.

  1. Ik ben blij dat je heel wat nieuwe dingen hebt leren kennen. Ik probeer om gauw een extra bericht te schrijven over de menstruatiecup. Deze vind ik echt top!

 20. Zo ik wist niet dat er herbruikbare watjes bestonden. Ik gebruik een washandje om me te reinigen ip.v een oogwatje zoals ik vroeger deed. Goed dat je zero waste leeft.

  1. Een washandje kan je inderdaad ook gemakkelijk gebruiken om je gezicht te reinigen. De herbruikbare watjes zijn iets zachter voor de huid dan onze gewone washanden, daarom vind ik ze wel fijn in gebruik.

 21. Mijn bedoeling is wel om minder afval te produceren, maar in de praktijk gaat dat nog niet altijd even goed.

  1. Wij leven ook nog helemaal niet volledig zero waste, maar elke kleine stap is een goede!

 22. Wat leuk! Ik ken sommige dingen niet. Hergebruik wattenschijfjes nog nooit gehoord, wel hergebruik wasdoekje voor make-up

  1. Ik ben blij dat je herbruikbare wettenschijfjes leerde kennen. Goed dat je een wasdoekje gebruikt om je make-up af te halen!

 23. Solide shampoo gebruik ik ook regelmatig, maar meestal om op reis te gaan. Scheelt weer in enkele liquids hé! Plus, beter voor het milieu hé!

  1. Om op reis te gaan met het vliegtuig is het inderdaad gemakkelijk dat je minder vloeistoffen mee hebt. Ik vind ze sowieso ook wel praktisch om mee te nemen omdat ze veel kleiner zijn dan een plastiek shampoofles. Waarom gebruik je het thuis minder?

 24. Wauw, wat onwijs indrukwekkend dat jullie zero waste producten gebruiken! Daar kijk ik echt van op! Ik ga mij hier ook maar eens in verdiepen! 💗

  1. Dank je wel Yasmine! We doen ons best!

 25. Goed bezig zeg! Ik ben zelf ook bewuster hier mee bezig 🙂 Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken!

  1. Zo denk ik er ook over! Elke kleine stap is er eentje in de goede richting.

 26. Ik vind het wel heel goed om hier mee bezig te zijn en aandacht aan te besteden. Ik zie wel producten voorbij komen die nieuw zijn voor mij.

  1. Het zijn vaak kleine dingen die je kan aanpassen, maar die wel een groot effect kunnen hebben. Ik ben blij dat je hier wat nieuwe dingen ontdekte.

 27. Oh, wat ben je goed bezig! Ik heb ook een hele resem verpakkingsvrije producten in de douche staan: shampoo, conditioner, douchegel, bodylotion, zeep … Mijn make-up verwijder ik met Ultrabland van Lush en een washandje. Ik gebruik enkel (biologisch katoenen, dat wel) wattenschijfjes voor m’n exfoliant. Die moet ik binnenkort maar eens inwisselen voor wasbare exemplaren, alleen ben ik bang dat die te veel product opnemen en je zo veel meer dan nodig gebruikt. Weet jij hoe dat zit? 🙂

  1. Yay Jessica, wat fijn dat jij ook heel wat zero waste producten in huis hebt! Ik vind dat er geen verschil is tussen de hoeveelheid product dat ik gebruik met herbruikbare wattenschijfjes of gewone. Wel merk ik dat bepaalde make-up moeilijker weggaat waardoor je wattenschijfje niet altijd de vlekkeloze witte kleur behoudt. Echt een minpunt vind ik dat niet. Maak je soms zelf ook jouw eigen producten?

 28. Ik ben echt benieuwd naar die wasbal. Daar had ik nog niet van gehoord. Hopelijk werkt die goed!

  1. Zodra ik de wasbal uitvoerig heb getest, zal ik er een review over schrijven! 😉

 29. Wat goed zeg. Over de haarzeep al veel gelezen, maar nog niet aangeschaft. Ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd naar de resultaten van het EcoEgg.

  1. Ik ben benieuwd. Wat houd jou tegen om de shampoo aan te schaffen? Ik schrijf een review over de EcoEgg nadat ik hem goed heb getest.

 30. Wauw! Ik probeer echt zero waste te leven, maar er sluipt toch nog steeds heel veel plastic ons huis binnen. Die aluindeo vind ik wel echt een goede tip! Ga hem gelijk bestellen 🙂

  1. Wij zijn absoluut nog geen 100% verpakkingsvrij gezin hoor. We doen ons best om bij elke aankoop er over na te denken of we een betere versie kunnen vinden. Heb je ondertussen de aluindeo al gebruikt? Ik ben benieuwd naar jouw mening!

 31. Dit soort artikelen lees ik graag! Ossengalzeep gebruik ik ook, dat was ei had ik nog nooit van gehoord maar ga ik zeker eens voor kijken 🙂 thanks voor de tips

  1. Blij dat je deze artikelen graag leest. 🙂

 32. Mijn badkamer is echt een van de grootste probleemzones van het huis, als het op vuilnis aankomt. Deze suggesties neem ik zeker mee!

  1. Heel graag gedaan Amy! Ik hoop dat je enkele van mijn tips kunt gebruiken.

 33. […] Lees ook: zero waste in onze badkamer […]

 34. Jouvence.nl says:

  Goed bezig! Wasbare billendoekjes zou ik zelf skippen denk ik. De menstruatiecup heb ik al vaker wat over gelezen, maar ik ben nog niet overtuigd. Ik gebruik de prikpil en ben al ruim 2 jaar niet meer ongesteld geweest.

  1. In het begin zijn de billendoekjes een beetje raar, maar na enkele dagen wen je er wel aan. Zou je een menstruatiecup overwegen als je terug ongesteld zou worden?

 35. sommige dingen wist ik echt niet. zo had ik nog nooit gehoord van de solid shampoo. ik ga er eens beter opletten, vind ik ook wel erg belangrijk!

  1. Leuk dat je nieuwe dingen hebt leren kennen via mijn artikel. Welke producten zou je zelf ook aanschaffen?

 36. Superinteressant! Waar haal je de denttabs?
  Zelf probeer ik ook zoveel mogelijk plastic te bannen uit mijn leven (er is nog heel wat ruimte voor verbetering, maar alle kleine beetjes helpen, denk ik dan maar). Ik ben vorige week overgeschakeld op een solide shampoobar. Ik haalde de mijne bij Lush, maar is even duur als die van Kudzu, zag ik 🙂

  1. Wij gebruiken momenteel de denttabs die we kochten bij Kudzu. Wat goed dat je zelf ook je best doet om verpakkingsvrij aankopen te doen. Ben je tevreden met jouw shampoo bar van Lush?

 37. Juliette - Strongbody.nl says:

  Wat een fijne tips! Ik wil ook zo graag meer zero waste gaan leven. Ik ga zeker kijken naar al deze producten.

  1. Doen Juliette! Elke kleine stap is er eentje in de goede richting. Ik hoop dat je hier wat inspiratie hebt gevonden.

 38. dental tabs vind ik ook onaangenaam dat kauwen, het was ei daar ben ik eigenlijk niet tevreden van 🙁 ossengalzeep dan weer wel 🙂 de wattenschijfjes staan op mijn lijstje alsook de shampoo 🙂

 39. […] natuurlijke verzorgingsproducten te kopen voor het hele gezin. Ik schreef al eens een stuk over de zero waste items in onze badkamer. Eerlijk toegegeven? Ik wissel toch nog af en toe eens af met een conditioner uit de supermarkt ipv […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.