Zero waste in de badkamer

Zero waste items in onze badkamer

Ecologie vinden wij hier al een hele tijd belangrijk, maar na het lezen van ‘Het zero waste project‘ van de zusjes Kroon zijn we écht actiever bezig met het meer toepassen van zero waste. Ik vertel je met veel trots welke items we al in huis hebben en of ze allemaal even goed zijn.

zero waste in de badkamer

Zero waste in de badkamer

Leven met een zero waste lifestyle is iets waar ik toch naar opkijk. Zeker voor mensen met een gezin met kleine kinderen in huis. Na het lezen van ‘Het zero waste project‘ zag ik overal plastiek. De supermarkten liggen er vol van en om eerlijk te zijn, ligt er in onze speelgoedbakken ook meer plastiek dan we eigenlijk zouden willen (lang leve Frozen!).

Elk product die we nu opgebruiken, proberen we te vervangen door een ecologischere versie. Dat gaat tot nu toe prima! Deze producten schaften we ondertussen aan of kregen we cadeau met de feestdagen.

Deodorant met aluinsteen

Deze deodorant hoort absoluut bij een van mijn beste koopjes van vorig jaar. Ik heb veel last van zweten en door de zwangerschap, borstvoeding en de Ziekte Van Graves kreeg ik steeds meer en meer zweetaanvallen. Deodorant uit een spuitbus of een roller, duur of goedkoop, zorgden er vaak voor dat het een vieze mengeling werd tussen een parfumgeur en mijn lichaamsgeur.

In de biowinkel kocht ik deze deodorant op basis van aluin. Na de apotheekversie van deodorant te proberen, vond ik de prijs (ongeveer 10 euro) nog betaalbaar om uit te proberen. Ik vind het gemakkelijkst om de deo aan te brengen nadat je uit de douche komt. Het werkt namelijk het best als je huid nog vochtig is. In het begin is het wat wennen omdat je geen geur of zichtbaar product hebt. Ik zou niet meer zonder dit product kunnen. Het gaat trouwens ook zéér lang mee. Ik heb het product nu bijna een jaar en na dagelijks gebruik is er een derde opgebruikt.

zero waste in de badkamer

Solide shampoo bar

Lang heb ik getwijfeld of ik een shampoo bar wel handig zou vinden. Het is een duurde aankoop, maar ik heb het me nog niet beklaagd. Zelfs manlief gebruikt liever de bar in plaats van zijn ‘gewone’ fles shampoo.

Dit product is zeker wennen in het begin, maar na het enkele keren te gebruiken, ben je zeker en vast fan! Zie het als een blokje zeep dat je even over je haar wrijft tot je schuim hebt. Daarna was je je haar gewoon verder zoals je met gewone shampoo doet. Veel mensen moeten even zoeken naar de juist combinatie voor hun haar en hoofdhuid. Wij hadden het blijkbaar onmiddellijk goed, want we hebben geen problemen om het uit te wassen. Een conditioner heb ik wel nodig, want mijn haar voelt wat droger na het gebruik. Ook deze bestaan in solide vorm.

De plastiek flessen van mij en manlief zijn nu vervangen. Als de fles van de kindjes op is, kopen we de kindvriendelijke versie van Lamazuna. Een shampoo bar gaat ongeveer even lang mee als twee flessen gewone shampoo. Wij vonden de shampoo goedkoopst bij Kudzu. Andere tips zijn uiteraard welkom!

Herbruikbare wattenschijfjes en billendoekjes

Als je elke dag minstens 1 wattenschijfje per dag gebruikt, zijn dat er op het einde van het jaar een berg van 365. Daarom stond de herbruikbare versies op mijn verlanglijstje voor kerst dit jaar.

Je kan herbruikbare wattenschijven zelf maken of je kan ze zo aankopen. Heerlijk zacht voor je huid en na een jaar heb je de prijs terug verdiend. Wanneer ze vuil zijn, gooi je ze gewoon (in een netje) in de was. Geen grote aanpassing dus om dit te wijzigen in de dagelijkse routine.

Naast de wattenschijfjes gebruiken we ook nog steeds de herbruikbare billendoekjes en maakten we voordien gebruik van herbruikbare borstvoedingskompressen.

Lees ook: herbruikbare billendoekjes
Lees ook: herbruikbare borstvoedingskompressen

zero waste in de badkamer

Ossengalzeep en EcoEgg

Vlekken verwijderen doe ik nog altijd het liefst met een blok ossengalzeep. Dit wondermiddel verwijdert nog steeds het best de vlekken van fruit- en groentepap, spuug,… Ik vind dat iets wat je standaard zou moeten krijgen als je bevalt van je eerste kind.

Deze week heb ik een EcoEgg gekregen van iemand om uit te testen. Heel benieuwd ben ik naar dit kleine gele ding. De wasbal van EcoEgg is een volwaardig alternatief voor wasmiddel.

Je steekt het gewoon in de wasmachine en je hebt verder geen ander wasmiddel meer nodig. De twee types van minerale pellets die zich in het ei bevinden gaan aan het werk en produceren krachtig, reinigend schuim die de kledij weer proper maakt. De pellets in de grote wasbal gaan 720 wasbeurten mee (ongeveer 3 jaar) en kosten amper 4 eurocent per wasbeurt. Na deze 720 beurten kan je de wasbal gemakkelijk hervullen met hervulpellets.

Ik ben heel benieuwd om dit te gaan gebruiken én of het beter/even goed wast dan mijn oude wasmiddel. Voor 4 cent kan een mens het toch niet laten om te proberen!

Lees ook: Ossengalzeep mijn favoriete biologische vlekverwijderaar
Lees ook: Seepje 100% plantaardig wasmiddel

organicup

Menstruatiecup

Weg met tampons en maandverbanden! Samen met een vriendin heb ik op ‘black’/green friday een Organicup besteld. In maandverbanden, inlegkruisjes en tampons zitten heel wat chemicaliën die niet ok zijn voor het lichaam. Daarnaast voelde ik me elke maand heel erg schuldig om de hoeveelheid bandjes die je weggooit. Volgens onderzoeken gebruikt een vrouw in haar leven gemiddeld 10.000 tampons, die uiteraard allemaal op de vuilnisbelt belanden.

Naast het milieuvriendelijke aspect, is de menstruatiecup ook zeer vriendelijk voor de portefeuille. 10-15jaar gaat de cup mee waardoor je die volledige periode geen geld meer hoeft te verspillen. Daarnaast heb je het altijd in huis waardoor je nooit zonder komt te zitten. Ik vind het gemakkelijk om de cup in te brengen net voor mijn menstruatie, waardoor het onmiddellijk de eerste lading opvangt.

De menstruatiecup is waarschijnlijk hét grootste zero waste product waaraan ik moest wennen. Het leren inbrengen vraagt even wat ‘techniek’, maar eenmaal de cup goed zit is het zo’n gemak! Top product!

Tandpasta tabletten

Een tijdje geleden was onze tube tandpasta op en waren we op zoek naar een alternatief. We kwamen uit bij een solide tandpasta of de denttabs. We besloten de denttabs eerst uit te proberen.

Het is de bedoeling dat je een tablet in je mond doet en er op kauwt. Na het vermengen met je speeksel wordt het tandpasta. De tabletten vinden we handig, maar er is toch een vies moment wanneer de tablet verbrokkelt in je mond. Hoewel dit amper 2 seconden duurt, vinden we dit niet heel erg aangenaam.

Ook met kinderen is dit geen handige oplossing. We denken er daarom over na om toch over te stappen op een solide tandpasta waarbij ieder zijn eigen tandpasta heeft.

De denttabs zullen we vooral in het achterhoofd houden wanneer we gaan kamperen. Ook handig wanneer je een lange vlucht maakt en tussendoor je tanden wilt poetsen. De tabletten bevatten geen water, waardoor het niet meetelt als vloeistof.

Proberen jullie zero waste te leven?

57 reacties

 1. Supergoed bezig Eline!
  Hier ook 90% afvalvrije badkamer! Wat leuk dat je er over blogt 🙂

  Ken je equivalenza? Dat is een parfumwinkel in de Noordzandstraat waar je je flesje kan laten hervullen. Echt top!!

  Van shampoobar, zeep en conditioner enzo ben ik grote fan van Lush. Je hebt daar heerlijke geurtjes en je mag alles van verpakking terug brengen en ze gebruiken het opnieuw. Jammergenoeg is deze winkel nog niet in Brugge, wel in Gent.

  Ikzelf ben nog opzoek naar zerowaste make up. 😀
  Misschien kunnen we samen een een workshop volgen bij Marion maakt (zie fb)

  En eh die dentatabs heb ik ook achterwege gelaten, de tandarts raadt dit trouwens af.

  Eco egg heb ik ook, ik zal er nog niks over zeggen. Ben benieuwd naar jou bevindingen. 🤗😉

  Oja en je oude borstcompressen kan je blijven gebruiken als ontschminkpads 😁💪🏻

  Veel succes verder!

 2. Ik heb iets wat lijkt op dentatabs, van Lush. Omdat ik het verbrokkelen in mijn mond onaangenaam vond, heb ik ze allemaal vermalen in mijn vijzel (nog uit de apotheek van mijn oma) en de resulterende poeder in een glazen potje gedaan. Daar doop ik mijn tandenborstel in, gaat prima!

 3. Ik moet heel erg zeggen dat ik niet heel erg bewust zero waste leef. Wel gebruik ik een vaste shampoo bar en een vaste douchezeep van de Lush, maar dat is meer omdat ik die erg fijn vindt.

 4. Als conditioner kun je heel goed appelazijn gebruiken. Scheutje in een oud flesje, verdunnen met water en daarmee je haar spoelen. naspoelen met water: je merkt meteen het verschil! Daarmee nog minder vervuiling van afvalwater en hoofd en haar. En veel goedkoper. Je went naar mijn ervaring snel aan de lucht en die is ook heel snel weer weg.

 5. De aluin deo stick is ook te koop bij Kruidvat voor €6. Je doet er meer dan een jaar mee. Bevalt ons méér dan prima. Geen vlekken, geen irritatie (waar ik altijd last van had) geen geurtje.

  • In het begin was ik ook wat sceptisch tegenover de billendoekjes, maar ze bevallen ons nog steeds prima. Herbruikbare maandverbanden daar zou ik mezelf op dit moment ook niet aan wagen. De menstruatiecup is dan wel weer heel handig.

 6. Zo ik wist niet dat er herbruikbare watjes bestonden. Ik gebruik een washandje om me te reinigen ip.v een oogwatje zoals ik vroeger deed. Goed dat je zero waste leeft.

  • Een washandje kan je inderdaad ook gemakkelijk gebruiken om je gezicht te reinigen. De herbruikbare watjes zijn iets zachter voor de huid dan onze gewone washanden, daarom vind ik ze wel fijn in gebruik.

  • Om op reis te gaan met het vliegtuig is het inderdaad gemakkelijk dat je minder vloeistoffen mee hebt. Ik vind ze sowieso ook wel praktisch om mee te nemen omdat ze veel kleiner zijn dan een plastiek shampoofles. Waarom gebruik je het thuis minder?

 7. Oh, wat ben je goed bezig! Ik heb ook een hele resem verpakkingsvrije producten in de douche staan: shampoo, conditioner, douchegel, bodylotion, zeep … Mijn make-up verwijder ik met Ultrabland van Lush en een washandje. Ik gebruik enkel (biologisch katoenen, dat wel) wattenschijfjes voor m’n exfoliant. Die moet ik binnenkort maar eens inwisselen voor wasbare exemplaren, alleen ben ik bang dat die te veel product opnemen en je zo veel meer dan nodig gebruikt. Weet jij hoe dat zit? 🙂

  • Yay Jessica, wat fijn dat jij ook heel wat zero waste producten in huis hebt! Ik vind dat er geen verschil is tussen de hoeveelheid product dat ik gebruik met herbruikbare wattenschijfjes of gewone. Wel merk ik dat bepaalde make-up moeilijker weggaat waardoor je wattenschijfje niet altijd de vlekkeloze witte kleur behoudt. Echt een minpunt vind ik dat niet. Maak je soms zelf ook jouw eigen producten?

 8. Wat goed zeg. Over de haarzeep al veel gelezen, maar nog niet aangeschaft. Ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd naar de resultaten van het EcoEgg.

  • Wij zijn absoluut nog geen 100% verpakkingsvrij gezin hoor. We doen ons best om bij elke aankoop er over na te denken of we een betere versie kunnen vinden. Heb je ondertussen de aluindeo al gebruikt? Ik ben benieuwd naar jouw mening!

 9. Goed bezig! Wasbare billendoekjes zou ik zelf skippen denk ik. De menstruatiecup heb ik al vaker wat over gelezen, maar ik ben nog niet overtuigd. Ik gebruik de prikpil en ben al ruim 2 jaar niet meer ongesteld geweest.

 10. Superinteressant! Waar haal je de denttabs?
  Zelf probeer ik ook zoveel mogelijk plastic te bannen uit mijn leven (er is nog heel wat ruimte voor verbetering, maar alle kleine beetjes helpen, denk ik dan maar). Ik ben vorige week overgeschakeld op een solide shampoobar. Ik haalde de mijne bij Lush, maar is even duur als die van Kudzu, zag ik 🙂

  • Wij gebruiken momenteel de denttabs die we kochten bij Kudzu. Wat goed dat je zelf ook je best doet om verpakkingsvrij aankopen te doen. Ben je tevreden met jouw shampoo bar van Lush?

 11. dental tabs vind ik ook onaangenaam dat kauwen, het was ei daar ben ik eigenlijk niet tevreden van 🙁 ossengalzeep dan weer wel 🙂 de wattenschijfjes staan op mijn lijstje alsook de shampoo 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.