Mama Moederschap Zwangerschap

Bevallen in de wildernis

Op een gewone doordeweekse avond zat ik even te zappen omdat er weinig interessants op televisie was. Plots kwam ik terecht bij een programma op Vitaya dat ‘Born in the wild’ of ‘Geboren in de wildernis’ heet. Ik was een beetje geshockeerd en gefascineerd tijdens het kijken.

pregnancy-1576443_1280

Born in the wild

Born in the wild is een Amerikaanse realityreeks rond vrouwen die in de wilde natuur willen bevallen. Tijdens het programma worden er zes families gevolgd die op verschillende wijze in de vrije natuur hun kind ter wereld willen brengen zonder medische hulp. De wildernis in Alaska, een bevalling buiten in de winter tijdens een stormachtige dag of een bevalling op een boerderij,… zijn enkele locaties die aan bod komen.

De inspiratie voor dit programma was een Engelse dame die in haar blootje en omsingeld door familie en vrienden haar vierde kindje op de wereld zette in de vrije natuur. Het volledige proces van haar bevalling werd gefilmd en daarna op Youtube geplaatst.

Een worden met de natuur

Een bevalling is iets natuurlijks. Ik ben er dan ook helemaal akkoord mee dat deze dames vinden dat een bevalling in de natuur plaats moet vinden terwijl de vogeltjes rond hen fluiten en de krekels tsjirpen. Ik begrijp de mooie idyllische boodschap die hier achter zit. Hoewel ik tijdens mijn persweeën absoluut niet gelet heb op de geluiden die rondom mij waren. Ik ben blijkbaar het type die een cocon rond zich maakt en alles rondom zich vergeet.

Back to basics

Prachtig, vind ik het als mensen een eigen mening hebben en volledig kiezen om dat pad te volgen. Helaas, vind ik het in dit geval een beetje shockerend. Waarom kies je als vrouw voor zo’n risicovolle bevalling? Je weet immers nooit wat er fout kan gaan met jou of met de baby. Zelf zou ik er nooit voor kiezen om zonder vroedvrouw of medische hulp te bevallen. Ik ben niet van het principe dat je in de meest steriele ruimte ooit moet bevallen, maar boven op een rots of in een bad bevallen tussen de insecten en vuile bladeren dat gaat mijn petje te boven. Ik neem liever het zekere voor het onzekere, dus geef mij maar een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis.

Aan de andere kant vind ik dat wij te ver van de natuur af staan. Het geven van borstvoeding is momenteel één van de populaire onderwerpen die als ‘vies’ wordt gezien, terwijl dit de meest natuurlijke vorm is van je kind te voeden. Ik weet nog goed dat ik helemaal niet wist waaraan ik begon toen ik borstvoeding wou geven. Iets wat zo natuurlijk is, is plots iets vreemd geworden voor onze generaties.

Ook bevallen is voor sommige vrouwen walgelijk. Daarom plannen ze liever een keizersnede in. De datum wordt vastgelegd en hup… daar is het kind wanneer jij vindt dat het het beste past in de agenda. Enkele dagen geleden stond er een artikel in de krant over ‘Keizersnede op bestelling‘.

Ik vind dat vrouwen terug vaker met elkaar moeten durven praten over natuurlijke zaken zoals menstruatie, zwangerschap, bevallen en andere. We moeten het (oer)mens in onszelf terug wat naar boven laten komen.

Live kijken

Wil je zelf graag het programma Born in the Wild eens bekijken op tv? Elke vrijdagnacht en zondagavond is het programma te zien op Vitaya. Benieuwd?

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Mieke says:

    Amai, das moedig van die vrouwen. Moest ik zoiets gedaan hebben, dan waren ik en mijn zoontje er niet meer. Het werd jammergenoeg een spoedkeizersnede. Ook begrijp ik niet dat vrouwen ervoor zouden kiezen om een keizersnede te ondergaan. Vreselijk vond ik het! Pijnlijk, emotioneel en je kan in het begin amper zelf voor je baby zorgen. Inderdaad, we moeten terug naar onze roots, kinderen aan de borst (als het lukt!!!) en wat minder zorgen maken over de ‘perfecte moeder’ zijn. Ieder op zijn manier.

  2. Dit lijkt me zeker een boeiend programma zeg! Hoewel het dan weer niet zo natuurlijk is dat er camera’s bovenop staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.