prikpil
Andere Mama

De prikpil

Amy, blogger op Jouvence, gebruikt al enkele jaren de prikpil als anticonceptiemiddel. Toen ze de overstap maakte van de anticonceptiepil naar de prikpil, kon ze weinig informatie vinden over eigen ervaringen omtrent de prikpil. Inmiddels gebruikt ze de prikpil al ruim twee jaar en wil ze graag haar ervaring delen.

– GASTBLOG –

Anticonceptiepil

Voor ik aan de prikpil begon gebruikte ik eerst al een aantal jaren de anticonceptiepil. Ik heb eigenlijk nooit aan een andere vorm van anticonceptie gedacht, want bijna iedereen die ik kende gebruikte de anticonceptiepil. Het was dus niet meer dan logisch dat ik ook begon met het slikken van de anticonceptiepil toen ik ongesteld werd.

Ik begon eerst met het slikken van een vrij lichte anticonceptiepil. Deze pil moest je relatief elke dag op hetzelfde moment innemen voor de beste betrouwbaarheid. Toen de lichte anticonceptiepil mijn menstruatie niet goed meer kon reguleren, ging ik over op een zwaardere variant.

In het begin hield ik altijd netjes een stopweek, maar soms kwam de stopweek niet goed uit en slikte ik een week langer door. Een week werd soms een hele strip en uiteindelijk slikte ik zo goed als permanent de anticonceptiepil, want ik vond het ongesteld zijn vreselijk (nog steeds trouwens hoor).

anticonceptie
Foto Simone van der Koelen

Andere anticonceptie

Een aantal jaar geleden raakte ik op een verjaardag met mijn nicht in gesprek over anticonceptiemiddelen. Zij gebruikte een Implanon (een implantaat staafje net onder de huid in je bovenarm die hormonen afgeeft). Dit staafje biedt 3 jaar bescherming tegen zwangerschap. Je hoeft er dus maar een keer in de 3 jaar aan te denken.

Het leek me wel wat, maar ik ben absoluut geen held met naalden. Na wat research op Google zag ik dat ze het staafje met een plaatselijke verdoving zetten, maar ook dat het bij iedereen een andere uitwerking heeft. Het staafje kost met plaatsen iets over de €200,- dus ik wilde wel graag weten of het zou werken voor mij.

Met deze informatie ging ik langs bij mijn huisarts. Ik deed mijn verhaal over de anticonceptiepil die mijn menstruatie niet meer tegen hield waardoor ik eigenlijk bijna continu bloed verloor. De huisarts wilde mij in eerste instantie aan een spiraaltje praten, maar dit wilde ik absoluut niet. Ik had gehoord van sommigen in mijn omgeving dat het soms gevoelig is en het plaatsen ervan kan pijnlijk zijn, dit zag ik niet zitten en hield daarom voet bij stuk.

prikpil

De prikpil

De huisarts gaf als optie de prikpil. Deze bevat dezelfde werkzame stof als het implantaat staafje, maar deze is minder duur. Werkt het niet, dan kun je er altijd nog mee stoppen. Zodoende begon ik aan de prikpil. Met het idee dat, als het zou werken, ik een implantaat staafje zou laten plaatsen. Het implantaat staafje is er nooit meer van gekomen, omdat ik dat idee toch wel een beetje eng vind en de prikpil prima werkt voor mij.

De prikpil is een injectie die in de bovenarm (sayana) of bilspier (depo-provera) geïnjecteerd wordt, afhankelijk van welke je hebt. Ik heb de depo-provera en deze wordt eens in de 3 maanden in de bilspier gespoten en kost ongeveer €12,- per injectie.

prikpil

De eerste keer vond ik ontzettend spannend, helemaal omdat ik geen held ben met naalden. Het viel me ontzettend mee, van het prikje zelf voel je nauwelijks iets. De vloeistof die ingespoten wordt kun je wel wat van voelen (beetje prikkend gevoel) en kan een paar dagen erna zorgen voor een spierpijn gevoel rondom de plek van injecteren.

Het zetten van de prikpil gebeurt door de assistente van de huisarts en binnen 5 minuten sta je dan ook weer buiten. Ik plan mijn nieuwe afspraak voor over 3 maanden. Als het zover is krijg ik een week van tevoren een mail van de apotheek dat de prikpil klaar ligt. Deze haal ik dan zelf op en neem het mee naar mijn afspraak bij de huisarts.

Voor- en nadelen

Zelf heb ik sinds het gebruik van de prikpil geen klachten. Ik vind het ideaal dat ik er maar een keer in de 3 maanden aan hoef te denken en dat diarree, overgeven of andere medicijnen geen invloed hebben op de werking ervan (door fibromyalgie ben ik regelmatig ziek). Sinds ik ruim 2 jaar geleden begonnen ben met de prikpil ben ik niet meer ongesteld geweest, zelf vind ik dit ideaal. Het nadeel is wel dat je geen invloed hebt op je stopweek. Je kunt dus zomaar ineens ongesteld worden. Hoe je op de prikpil reageert verschilt per persoon, mijn zusje gebruikt ook de prikpil en zij wordt wel zo nu en dan ongesteld. Ik heb alleen altijd een paar dagen een blauwe plek gevoel op de plaats van het injecteren. Verder heb ik er nog nooit bijwerkingen van gehad.

Voordelen

 • Je hoeft er maar één keer in de 3 maanden aan te denken.
 • Bevat maar één hormoon (progesteron), oestrogeenvrij.
 • Diarree, braken of andere medicijnen hebben geen invloed op de werking van de prikpil.
 • Uitblijven menstruatie (persoonlijk vind ik dit een voordeel).
 • Ideaal als je onregelmatige werktijden hebt.

Nadelen

 • Niet geschikt als je op kortere termijn zwanger wilt worden (gemiddeld duurt het 1 tot 1,5 jaar voordat je zwanger kunt worden).
 • Bij klachten moet je wachten tot de injectie is uitgewerkt.
 • Kans op afname van botdichtheid (advies: voldoende calcium & vitamine D innemen).
 • Geen stopweek, zelf geen invloed op je menstruatie.
 • Je kunt het niet zelf toedienen.

Mijn huisarts heeft het nooit gehad over de kans op afname van botdichtheid, maar ik neem het zekere voor het onzekere. Ik neem gewoon elke dag braaf na het avondeten een kauwtabletje calcium in (ook voor fibromyalgie schijnt innemen goed te zijn, win-win situatie dus).

Welk anticonceptiemiddel gebruik jij?

 

Tekst en foto’s: Amy de Keijzer – Büttner – Jouvence 

Dit vind je misschien ook leuk...

5 Reacties

 1. Ik heb hier nooit zo over nagedacht eigenlijk. Ik gebruik ook altijd de pil zonder de alternatieven te bekijken. Fijn dat de prikpil voor jou goed werkt.

 2. Ik heb altijd alleen maar de pil geslikt. Verder nooit nagedacht over andere middelen. De pil werkt voor mij prima.

 3. Ik heb zelf ook getwijfeld over de prikpil omdat ik niet tegen de gewone pil kon maar heb toen toch gekozen voor de Mirena omdat je daarmee gelijk weer zwanger kan worden na verwijderen

 4. Vroeger had ik altijd een app om m’n pill in te nemen, die gaf elk uur een reminder, nu wordt die app helaas niet meer ondersteund door de huidige iOs versie, dus ben op zoek naar een vervanger die ook elk uur een reminder stuurt, nu vergeet ik regelmatig de pil. Maar misschien is een prikpil ook wel wat voor mij, ik heb zelf namelijk ook fibromylagie, en dan kan ik het ook niet meer vergeten.

 5. Hannie says:

  Ik gebruik de prikpil nu bijna negen jaar en ik wil niets anders meer. Ik ben geen een keer ongesteld geweest in al die jaren. Blijkbaar behoor ik ook tot de gelukkigen. Ik vind het heerlijk. Geen gedoe meer elke maand. Het is mij opgevallen dat de prikpil nog relatief onbekend is, terwijl het best veel voordelen heeft.

  Overigens zou ik ‘m ook zelf kunnen zetten als ik zou willen. Bij mijn huisartsenpraktijk willen ze je dat wel leren. Ik laat het echter liever doen, omdat ik daar meer vertrouwen in heb. Bovendien is maar een paar keer per jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.