Herbruikbare borstkompressen

Tijdens mijn eerste borstvoedingsperiode met Tilde, heb ik ontzettend veel pakken wegwerpborstkompressen gebruikt. Ook Aure krijgt al sinds haar geboorte borstvoeding. Deze keer wou ik het ecologischer aanpakken door het gebruiken van herbruikbare borstkompressen. Ben je benieuwd welke ik kocht en of ik er tevreden over ben?

Melkverlies

Tijdens mijn beide zwangerschappen kreeg ik al snel melkverlies. Bij Tilde begonnen de eerste lekjes rond 25 weken en bij Aure kwamen de eerste druppels al rond 20 weken. Ik vond dit behoorlijk vervelend. Door het onverwachte lekken, had ik altijd een extra t-shirt of bloesje bij.

Bij het geven van borstvoeding blijft dit melkverlies (meestal) aanhouden. Wanneer er spontaan een toeschietreflex opkomt kan er melk uit één of beide tepels lekken. Om gênante situaties zoals de natte t-shirt te vermijden kun je gebruik maken van borstkompressen of zoogkompressen. Deze plak je in jouw bh of borstvoedingstopje om de melk te absorberen. Naast wegwerpborstkompressen bestaan er ook wasbare en siliconen exemplaren.

Soorten borstkompressen

Wegwerpborstkompressen

Tijdens de periode dat ik Tilde borstvoeding gaf, maakte ik gebruik van wegwerpborstkompressen. Deze kompressen zijn slechts bedoeld voor eenmalig gebruik. Je kan ze met een simpele plakstrip bevestigen in jouw bh, topje of t-shirt. Enkele merken hebben zelfs voorgevormde pads om het draagcomfort te vergroten. De kompressen zijn dun, maar absorberen heel veel.

Ik testte verschillende soorten huismerken uit de winkel uit zoals deze van Delhaize, Kruidvat, Lidl en Carrefour. Deze van de Lidl zijn absoluut mijn favoriet om overdag te dragen. De pads hebben twee grote plakstrips, waardoor je ze zelfs in een gewoon t-shirt kunt kleven om te slapen.

Wegwerpkompressen zijn de goedkoopste optie voor wie er af en toe gebruik van maakt. Ze zijn verkrijgbaar van verschillende merken en veel drogisterijen en supermarkten hebben ook huismerk borstkompressen.

siliconen borstkompressen

Siliconen borstkompressen “kleef” je als het ware op je borst. Doordat er door het vacuüm druk op je tepel wordt gegeven, stopt het lekken van de melk. Mocht je toch nog een lekje hebben, dan kan je deze pads gemakkelijk schoonmaken door ze uit te wassen onder de kraan. De siliconen borstkompressen zouden bijna onzichtbaar zijn onder een t-shirt en je kan ze dragen zonder bh. Ik heb hier zelf een pakje van het merk Dr. Brown liggen, maar ik vind het er op het eerste zicht niet aantrekkelijk uitzien om te gebruiken. Ik denk dat ik ze binnenkort toch eens uit de verpakking zal halen om te testen.

herbruikbare borstkompressen flamingo
Foto Simfamily

wasbare borstkompressen

Na de enorme hoeveelheid wegwerpkompressen te gebruiken, ben ik heel erg blij dat ik de stap heb gemaakt naar wasbare kompressen. Heel wat merken verkopen kompressen in katoen of bamboe. Ik kocht tijdens mijn zwangerschap een set via het Aliexpress winkeltje Simfamily. Je kent dat wel eerst eens goedkoop proberen om te checken of het wel wat voor mij was. Deze kompressen zijn vooral geschikt als je weinig last van lekken hebt. Ze nemen namelijk minder vocht op dan een wegwerpkompres. Je kan in deze webwinkel slechts kiezen uit een maat. Hoewel ik een grote boezem heb, vind ik toch dat deze kompressen niet altijd aangenaam zijn, omdat de grote pads dubbel komen te zitten in mijn bh. Hierdoor geven ze een schurend gevoel aan mijn tepel.

Ik ging daarom op zoek naar een ander merk om uit te proberen. Na even zoeken, kwam ik terecht bij BoobBirds. Deze pads beloven heel wat. Ze zouden onzichtbaar zijn onder de kledij, zacht zijn voor de tepels en meer absorberen dan katoenen kompressen. De BoobBirds zijn gemaakt van 2 lagen bamboeviscose en hebben een drooghoudlaagje aan de buitenzijde. Het drooghoudlaagje is zuurstofdoorlatend, zodat de huid kan ademen.

Win binnenkort een set BoobBirds

Hou mijn facebookpagina en de blog in de gaten, want binnenkort kan je hier mijn review lezen en een set herbruikbare borstkompressen van BoobBirds winnen!

Bestel jouw herbruikbare borstkompressen

 

Heb jij ervaringen met borstkompressen?

19 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.