Lierac
Beauty Mama

Hormonale acne – tips & review Sébologie Lierac

Ik heb een handig middeltje ontdekt tegen hormonale acne! Iets wat je kan redden tegen een puistje de volgende dag. Als ik ‘s avonds een puistje voel opkomen kan ik een ontsteking vermijden door dit product.

Wat is hormonale acne?

Hormonale acne wordt veroorzaakt door een onbalans van hormonen in je lichaam. Deze puistjes komen van binnenuit, niet door invloeden van buitenaf. Zo kan een verandering van anticonceptie, zwangerschap, een nieuw dieet,… effect hebben op jouw hormonen en huid.

Hormonen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van acne en hoewel het exacte mechanisme achter hun krachtige invloed nog onbekend is, weten we wel dat het vooral de androgene hormonen zijn die de productie van talg triggeren. Androgenen zijn de zogenaamde ‘mannelijke hormonen’ (zoals testosteron) en ze zijn (ondanks de naam) bij zowel mannen als vrouwen aanwezig.

Hoe weet ik of de acne hormonaal is?

Er zijn een paar aanwijzingen die ons vertellen of jouw acne gerelateerd is aan je hormonen:

  1. je hebt ook andere hormonale klachten
  2. de locatie van je acne
  3. de tijdstippen van de puistjes

1. Je hebt ook andere hormonale klachten

Als je hormonale acne zeer mild is, kan het zijn dat je nauwelijks hormonale symptomen hebt, maar de meeste mensen hebben er minstens wel een paar. Hormonale acne presenteert zich als gevolg van een onderliggende hormonale disbalans, dus is het eigenlijk zeldzaam dat je geen last zult hebben van ook andere symptomen. Hormonale symptomen kunnen zich op veel verschillende manieren uiten. Je hormonen zijn zeer krachtig en hebben zeker de kracht om je leven op vele manieren ellendig te maken.

De meest voorkomende hormonale symptomen zijn: angst, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, een opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, het hunkeren naar voedsel enz. Geloof het of niet, maar die PMS-symptomen kunnen je het leven flink zuur maken.

Dan zijn er ook nog de problemen rond de menstruatie zoals krampen, pijn, hevige bloedingen en een onregelmatige of afwezige menstruatie.

Je zou ook klachten kunnen ervaren zoals vermoeidheid, een laag libido, gebrek aan energie, mist in de hersenen, onvruchtbaarheid, een depressie, spijsverteringsproblemen, haaruitval, een forse gewichtstoename, slapeloosheid en nog veel meer.

2. De locatie van je acne

Hormonale acne lijkt bijna altijd eerst en vooral rond de mond, de kin en soms rond de kaaklijn te beginnen. Als het erger wordt, kan het zich verspreiden naar de rest van het gezicht en naar andere delen van het lichaam. Als je acne hebt op plaatsen op het lichaam zonder dat je er ook last van hebt rond de mond, de kin of de kaaklijn, dan is het waarschijnlijk niet onmiddellijk hormoon gerelateerd.

3. de tijdstippen van de puistjes

Een typisch kenmerk van hormonale acne is dat het komt en het gaat tijdens je maandelijkse cyclus (of het vermindert en verergert als het nooit helemaal weggaat). Dit komt omdat je geslachtshormonen aanzienlijke schommelingen teweegbrengen en je lichaam zich de hele maand voorbereidt op een zwangerschap, en als die er niet is op een menstruatie.

Lierac

Sébologie Lierac

Ikzelf heb last van zowel een glimmende huid, verwijde poriën, puistjes en littekens. Dit hangt sterk samen met hormonale periodes en mijn voeding. De séboligielijn van Lierac bevat zinkgluconaat wat talgregulerend gaat werken, maar bevat evenzeer salicylzuur wat effect zal hebben op puistjes en littekens.

Na 1 maand correctie van 3 soorten huidprobleempjes, volgens klinisch effect bewezen:

  1. Minder glimmende huid (talg) 91%
  2. Zuivere en nauwere poriën 86%
  3. Correctie van puistjes en littekens 60%

De huid is eerder zuiver en niet uitgedroogd.

De behandeling bestaat uit 3 stappen

Stap 1: Keratolytische oplossing

Dit flesje gebruik ik na de reiniging met behulp van een watje.

Stap 2: Regulerende gel

Een crème die ik als nachtverzorging of dagcrème nadien aanbreng.

Stap 3: Lokale behandeling met het concentraat tegen puistjes.

Mijn holy grail! Je dopt een wattenstaafje tot onderaan dit flesje dat voor de helft bestaat uit een poeder en voor de andere helft uit vloeistof. Met dat product stip ik mijn puistje of opkomende onzuiverheid aan. Ik doe dit altijd voor ik ga slapen en ‘s anderendaags is de onzuiverheid zo goed als verdwenen.

Het kleine potje met het concentraat is mijn wondermiddel! Ik kan niet meer zonder. De 1ste dag dat we met vakantie vertrokken voelde ik niet 1 of 2 maar liefst 3 puistjes opkomen in mijn gevoelige hormonale zone(kin). Je begrijpt dat ik op dat moment heel gelukkig was dat ik mijn wonderpotje (want die naam gaf ik het wel) mee had.

Ik draag op deze foto geen foundation en mijn kin heeft momenteel geen acne. Dat is weliswaar al 3 jaar geleden dat mijn kin zo glad aanvoelde.

De producten van Lierac zijn verkrijgbaar bij de apotheek, IU of newpharma.

Saar

Contacteer uw arts

Dit blogbericht werd geschreven door mijn eigen ervaring met hormonale acne. Mijn tekst werd deels gebaseerd op de informatie van Optimale Gezondheid. Heeft u na het lezen van dit bericht twijfels of vragen. Contacteer dan uw arts voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

  1. Deze lijn klinkt echt heel erg fijn! En wat heb je een prachtige huid, wauw!

    1. Dankjewel, een handig middeltje bij opkomende puistjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.