nadenken over een geboorteplan
Baby Kids Mama Zwangerschap

Nadenken over een geboorteplan

De laatste maanden van mijn zwangerschap zijn langzaam begonnen. Het einde komt stilaan in zicht. Het wordt daarom tijd dat ik toch eens ga nadenken over een geboorteplan voor deze bevalling.

Wat is een geboorteplan?

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is een beknopt document (van een aantal regels tot max 2 pagina’s) dat bedoeld is voor jezelf, je partner, je verloskundige, doula, vroedvrouw of andere zorgverleners. Dit document laat zien wat voor jou belangrijk is. Degene die jouw bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden tijdens het gebeuren.

Bespreek het geboorteplan met je verloskundige. Zij kunnen jou verdere uitleg geven en bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren voor bepaalde wensen. Vaak zijn er dan verschillende alternatieven mogelijk.

Zwanger

Waarom een geboorteplan maken?

Als je zwanger bent, ben je zeker en vast al bewust bezig geweest met het moment waarop je water breekt en je zal moeten bevallen, waardoor je je zo goed mogelijk wilt voorbereiden.

Wanneer je alles noteert kan je samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken. Het document is ook een leidraad wanneer je met je verloskundige of vroedvrouw wilt spreken over jouw ideeën en wensen.

Door een geboorteplan blijven jij en je partner betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Probeer er wel rekening mee te houden dat niet alles in dit plan vast staat. Er kan nog van alles wijzigen of gebeuren tijdens jouw bevalling. Je kan zelf van gedachten veranderen (bijvoorbeeld over de pijnbestrijding) of er kan medisch iets fout gaan, waardoor ze uit veiligheid jouw plan niet verder kunnen uitvoeren. Wees er dus niet te fanatiek in.

Hoe begin je er aan?

Je hebt vast al een idee over hoe je bepaalde zaken wenst te hebben tijdens jouw bevalling. Je hoeft jouw geboorteplan niet op één avond te maken, maar laat er een tijdje over gaan om alles te laten bezinken.

Volgende vraagjes kunnen jou op weg helpen om jouw plan verder aan te vullen:

 • Wat wil je doen als je over tijd gaat? Wil je gestript worden? Hoe sta je tegenover een inleiding?
 • Waar wil je bevallen?
 • Heb je wensen over de ruimte waar je bevalt en de sfeer?
 • Wie wil je graag bij je hebben tijdens de bevalling? Wanneer wil je dat zij er zijn?
 • Welke houdingen wil je gaan gebruiken bij het opvangen van de weeën en tijdens het persen? Bijvoorbeeld: lopen, op de baarkruk, onder de douche, in bad.
 • Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode?
 • Hoe denk je over ingrepen, zoals bewaking van de hartslag, inwendig onderzoek, infuus prikken, knippen, kunstverlossing en keizersnede. Heb je speciale wensen over deze ingrepen?
 • Wie mag de navelstreng doorknippen?
 • Heb je wensen voor het geval dat je kind om gezondheidsredenen niet bij je in de buurt kan zijn?
 • Kies je voor borstvoeding?

Voorbeelden

Je kan jouw geboorteplan heel visueel maken of enkel beknopte puntjes noteren op een blad. Op Pinterest vind je heel wat mooie voorbeelden. Persoonlijk vind ik de visuele geboorteplannen van Mama Naturelli een prachtig voorbeeld. Bekijk hier haar voorbeelden voor een gewone bevalling of keizersnede.

Mijn geboorteplan

Onlangs vroeg mijn kinesist of ik al had nagedacht over het geboorteplan voor deze zwangerschap. Ik had er eigenlijk nog niet echt bij stil gestaan, bij Tilde had ik samen met Geert goed overlopen wat ik wel of niet wou hebben. Toen ik zwangerschapsvergiftiging kreeg, heeft de gynaecoloog beslist om mij in te leiden. Hierdoor kon ik de avond vooraf alles met een vroedvrouw samen bespreken. Zij heeft toen al mijn wensen genoteerd. Mijn bevalling was dan ook “aangenaam”, aangezien iedereen wist waarmee ze rekening moesten houden. Dit keer wil ik graag een aantal zaken anders hebben. Zo wil ik bijvoorbeeld graag de navelstreng laten uitkloppen, aangezien een stamceldonatie niet mogelijk is in het ziekenhuis waar ik zal bevallen. Tijd dus om eens over alles goed na te denken en mijn (onze) wensen op te schrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...

24 Reacties

 1. Met twee kinderen in de leeftijd van 10 en 12 is dit pure nostalgie ❤️
  Al werd er toen in België nog niet echt rekening gehouden met een geboorteplan 🙈
  Blij dat dat veranderd is!

  Xx

  1. Haha Lynn dat kan ik goed geloven! We hopen dat we hiermee opnieuw een goed gesprek kunnen hebben met de vroedvrouwen. Het geboorteplan is voor ons een goede leidraad, maar uiteindelijk blijft moeder natuur de baas 😉

 2. Hey! Leuk artikel. Ik ben echter 2 maal zwanger geweest en heb nooit een geboorteplan gemaakt, er is dan ook nooit iets volgens plan verlopen.
  Maar vind het wel een goed idee voor sommigen. Kwestie van iets beter voorbereid te zijn.

  Groetjes, Eva
  http://www.dark-rebel.com

  1. Dat is niet fijn Eva! Uiteraard kan het altijd anders lopen dan gepland op papier. Wij hopen vooral dat het geboorteplan een goede leidraad is voor een gesprek met de vroedvrouwen.

 3. Een heel goed geboorteplan! Ook heel realistisch en dat is erg belangrijk!
  Dank voor het delen

  1. De voorbeelden van het geboorteplan in dit artikel werden gemaakt door Joke van Mama Naturelli. Ik vind ze zelf ook heel goed gemaakt.

 4. lijkt me heel lastig om te doen als je nog nooit een bevalling hebt mee gemaakt.
  maar wel heel goed dat je het zo overzichtelijk hebt opgeschreven!

  1. Ik vind het nu inderdaad ook gemakkelijker omdat het mijn tweede bevalling zal zijn.

 5. Staat voor mij voorlopig nog niet op de planning, maar fijn om te weten dat zoiets bestaat! Alvast veel succes nog met de laatste loodjes en hopelijk verloopt alles volgens (geboorte)plan 😀

  1. Dank je wel, Eva! 😉

 6. Belangrijke tip, bedankt! Wist niet dat zoiets bestond (ben dan ook niet zo bekend met baby’s en bevallingen). Veel geluk met jouw bevalling!

  1. Bedankt, Sarah! 😉

 7. Goed voor jou dat je dat hebt gedaan!

  1. Ik ben er nog volop mee bezig. Ik laat het graag even bezinken. 😊

 8. Ik wist helemaal niet dat dit mogelijk was! Bedankt voor dit artikel. Ik hoop binnenkort er gebruik van te mogen maken. 🙂

  1. Bedankt voor jouw comment, Marla! Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden om een geboorteplan/wensen op te maken. Ik ben benieuwd naar jouw versie, laat je iets weten als je hem klaar hebt?

 9. Goede tips! Ik heb m’n plan al klaar, maar ga even kijken of ik alles helder heb na het lezen van je artikel. Thanks!

  1. Susan, ik ben heel benieuwd naar jouw plan. Zijn er zaken die je er absoluut in wou hebben?

 10. Bij mijn oudste twee heb ik nooit een geboorteplan geschreven. Leek me onzin. Je moet het toch maar over je heen laten komen.
  Achteraf wel gedacht dat ik me er meer in had kunnen verdiepen en dat ik dan wellicht andere keuzes had gemaakt. Dus bij mijn derde heb ik wel een plan geschreven. Helaas liep het even helemaal anders en moest er noodgedwongen volledig los gehandeld worden van het plan. Toch was ik blij dat ik er deze keer bewuster mee bezig was geweest.

  1. Helaas lukt het inderdaad niet altijd om het plan volledig te volgen. Vaak steekt moeder natuur er zelf haar eigen mening tussen waardoor je je moet aanpassen. Het is wel fijn om bewust bezig te zijn met de wensen die je hebt voor de bevalling.

 11. Goeie tips. Wij hebben het allemaal niet opgeschreven maar wel met de verloskundige goed besproken.

  1. Dank je wel, Jamey! Aangezien je er met de verloskundige over sprak, ben je ook bewust bezig geweest met jouw wensen. Je hoeft ze inderdaad niet op te schrijven, als je ze in je hoofd hebt. 🙂

 12. Ik heb nog nooit van een geboorteplan gehoord lijkt wel een soort draaiboek haha

  1. Haha zo zou je het in het extreem wel kunnen zien. Voor mij is het eerder een opgeschreven versie van mijn wensen rondom de bevalling en geboorte.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.