Nadenken over een geboorteplan

Baby, Kids, Mama, Zwangerschap 24 comments

De laatste maanden van mijn zwangerschap zijn langzaam begonnen. Het einde komt stilaan in zicht. Het wordt daarom tijd dat ik toch eens ga nadenken over een geboorteplan voor deze bevalling.

Wat is een geboorteplan?

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is een beknopt document (van een aantal regels tot max 2 pagina’s) dat bedoeld is voor jezelf, je partner, je verloskundige, doula, vroedvrouw of andere zorgverleners. Dit document laat zien wat voor jou belangrijk is. Degene die jouw bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden tijdens het gebeuren.

Bespreek het geboorteplan met je verloskundige. Zij kunnen jou verdere uitleg geven en bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren voor bepaalde wensen. Vaak zijn er dan verschillende alternatieven mogelijk.

Zwanger

Waarom een geboorteplan maken?

Als je zwanger bent, ben je zeker en vast al bewust bezig geweest met het moment waarop je water breekt en je zal moeten bevallen, waardoor je je zo goed mogelijk wilt voorbereiden.

Wanneer je alles noteert kan je samen met je partner de bevalling en de verwachtingen van elkaar bespreken. Het document is ook een leidraad wanneer je met je verloskundige of vroedvrouw wilt spreken over jouw ideeën en wensen.

Door een geboorteplan blijven jij en je partner betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Probeer er wel rekening mee te houden dat niet alles in dit plan vast staat. Er kan nog van alles wijzigen of gebeuren tijdens jouw bevalling. Je kan zelf van gedachten veranderen (bijvoorbeeld over de pijnbestrijding) of er kan medisch iets fout gaan, waardoor ze uit veiligheid jouw plan niet verder kunnen uitvoeren. Wees er dus niet te fanatiek in.

Hoe begin je er aan?

Je hebt vast al een idee over hoe je bepaalde zaken wenst te hebben tijdens jouw bevalling. Je hoeft jouw geboorteplan niet op één avond te maken, maar laat er een tijdje over gaan om alles te laten bezinken.

Volgende vraagjes kunnen jou op weg helpen om jouw plan verder aan te vullen:

  • Wat wil je doen als je over tijd gaat? Wil je gestript worden? Hoe sta je tegenover een inleiding?
  • Waar wil je bevallen?
  • Heb je wensen over de ruimte waar je bevalt en de sfeer?
  • Wie wil je graag bij je hebben tijdens de bevalling? Wanneer wil je dat zij er zijn?
  • Welke houdingen wil je gaan gebruiken bij het opvangen van de weeën en tijdens het persen? Bijvoorbeeld: lopen, op de baarkruk, onder de douche, in bad.
  • Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode?
  • Hoe denk je over ingrepen, zoals bewaking van de hartslag, inwendig onderzoek, infuus prikken, knippen, kunstverlossing en keizersnede. Heb je speciale wensen over deze ingrepen?
  • Wie mag de navelstreng doorknippen?
  • Heb je wensen voor het geval dat je kind om gezondheidsredenen niet bij je in de buurt kan zijn?
  • Kies je voor borstvoeding?

Voorbeelden

Je kan jouw geboorteplan heel visueel maken of enkel beknopte puntjes noteren op een blad. Op Pinterest vind je heel wat mooie voorbeelden. Persoonlijk vind ik de visuele geboorteplannen van Mama Naturelli een prachtig voorbeeld. Bekijk hier haar voorbeelden voor een gewone bevalling of keizersnede.

Mijn geboorteplan

Onlangs vroeg mijn kinesist of ik al had nagedacht over het geboorteplan voor deze zwangerschap. Ik had er eigenlijk nog niet echt bij stil gestaan, bij Tilde had ik samen met Geert goed overlopen wat ik wel of niet wou hebben. Toen ik zwangerschapsvergiftiging kreeg, heeft de gynaecoloog beslist om mij in te leiden. Hierdoor kon ik de avond vooraf alles met een vroedvrouw samen bespreken. Zij heeft toen al mijn wensen genoteerd. Mijn bevalling was dan ook “aangenaam”, aangezien iedereen wist waarmee ze rekening moesten houden. Dit keer wil ik graag een aantal zaken anders hebben. Zo wil ik bijvoorbeeld graag de navelstreng laten uitkloppen, aangezien een stamceldonatie niet mogelijk is in het ziekenhuis waar ik zal bevallen. Tijd dus om eens over alles goed na te denken en mijn (onze) wensen op te schrijven.

24 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.